Αντιμέτωπος με την κατακόρυφη άνοδο στο κόστος των πρώτων υλών, της ενέργειας και των μεταφορικών έχει βρεθεί, όπως και η πλειονότητα των παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία.
“Οι αυξήσεις στα κόστη είναι εξωπραγματικές “, αναφέρει στο Capital.gr ο Στέλιος Μ. Σαράντης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Ελληνικών Γαλακτοκομείων και πρόεδρος της Κλιάφα και προσθέτει: “Η αύξηση του κόστους στα αιγοπρόβεια προϊόντα αγγίζει το 40% και στα αγελαδινά φθάνει το 20% “.
Είναι ενδεικτικό ότι τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία την περσινή χρονιά προμηθεύονταν αγελαδινό γάλα με τιμή στα 0,38- 0,39 ευρώ ανά λίτρο ενώ φέτος η τιμή ανέρχεται στα 0,47 ευρώ το λίτρο. Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει το πρόβειο γάλα, το οποίο από τα 0,96 ευρώ το λίτρο φθάνει πλέον στα 1,25 ευρώ.
Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το αυξημένο κόστος της ενέργειας καθώς σύμφωνα με τον κ. Σαράντη μόνο η επιβάρυνση από την ενέργεια για το σύνολο των εργοστασίων που διαθέτει ο τρικαλινός όμιλος σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία προσεγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ επιπλέον το μήνα σε σχέση με το παρελθόν, ήτοι 25 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Παρά την απορρόφηση από την εταιρεία ενός σημαντικού μέρους των αυξήσεων, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες προχώρησε αναγκαστικά στην πρώτη ανατίμηση για το σύνολο του προϊοντικού του χαρτοφυλακίου στις 15 Νοεμβρίου, μια αύξηση η οποία κυμάνθηκε σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά ενώ έγινε και μια δεύτερη μικρότερη ανατίμηση τον περασμένο Φεβρουάριο.
Σε ό,τι αφορά στις επιδόσεις που έχει καταγράψει κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι πωλήσεις σε όρους όγκων έχουν κινηθεί σε σταθερά επίπεδα ενώ ο τζίρος εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένος, μια άνοδος που κατά κύριο λόγο αποδίδεται στις ανατιμήσεις.
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο τρικαλινός όμιλος υπήρξε ο μοναδικός πλειοδότης σε πλειστηριασμό που διενεργήθηκε από το Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης και αφορούσε στα εμπορικά σήματα και σε περιουσιακά στοιχεία της ΑΓΝΟ, η οποία είχε βρεθεί και κατά το παρελθόν στο επενδυτικό του ραντάρ χωρίς, ωστόσο, κάποια θετική κατάληξη.
Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος αξιοποίησης των εγκαταστάσεων της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας στον Λαγκαδά, οι οποίες από το 2014 παραμένουν κλειστές και εκτός λειτουργίας, το σίγουρο είναι ότι τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία σχεδιάζουν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να φέρουν και πάλι στην εγχώρια αγορά προϊόντα με το σήμα ΑΓΝΟ, στοχεύοντας αρχικά στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας.
Σημαντικό είναι και το άνοιγμα στον τομέα των αναψυκτικών καθώς δύο χρόνια μετά την εξαγορά της τρικαλινής εταιρείας Κλιάφα, εγκαινιάστηκε το νέο εργοστάσιο της βιομηχανίας στα Τρίκαλα του οποίου η παραγωγική δυναμικότητα ανέρχεται στις 28.000 φιάλες την ώρα.
Επιπλέον, ο όμιλος της οικογένειας Σαράντη δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διευρύνει στο μέλλον την δραστηριότητα που έχει στον κλάδο του νερού, η οποία μέχρι στιγμής περιορίζεται στην κατηγορία του ανθρακούχου νερού μέσω της Δουμπιά, την οποία απέκτησε το 2020.
Σε αυτή τη φάση βρίσκεται σε επαφές για την αναζήτηση πηγής φυσικού μεταλλικού νερού, η οποία ενδεχομένως πωλείται και μπορεί να ενταχθεί κάτω από την ομπρέλα του ομίλου.
Τέλος, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να εγκριθεί και η περιβαλλοντική άδεια, η οποία θα τον φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του πλάνου για την κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων-κατά βάση χαλούμι- στην Κύπρο, μια επένδυση το ύψος της οποίας ανέρχεται περίπου στα 40 εκατ. ευρώ.