Ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέληξε γρήγορα σε μια αιματηρή περικύκλωση πόλεων και κωμοπόλεων, με τις ρωσικές δυνάμεις να πραγματοποιούν αδιάκριτες επιθέσεις σε άμαχους πληθυσμούς. Για το λόγο αυτό, οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας των αθώων πολιτών ενόψει των αδιάκριτων βομβαρδισμών, των εγκλημάτων πολέμου και της επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης.
Αυτές οι επιθέσεις έχουν ήδη κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες αθώους πολίτες, με τον αριθμό των νεκρών να είναι πιθανό να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Έως σήμερα, υπήρξαν πάνω από 2.000 απώλειες αμάχων. Στοχεύοντας αμάχους και χρησιμοποιώντας παράνομα πυρομαχικά διασποράς και νάρκες ξηράς, η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου, τα οποία αποτελούν σαφείς παραβιάσεις της Σύμβασης της Γενεύης και του Διεθνούς Δικαίου.
Προς την κατεύθυνση αυτή, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) δρομολόγησε έρευνα για φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν ρωσικές δυνάμεις. Ενώ ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία είναι μέρη του ΔΠΔ, το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία για αυτή τη σύγκρουση λόγω της χορήγησης δικαιοδοσίας της Ουκρανίας μετά από ισχυρισμούς που κατέθεσε για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την προηγούμενη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας το 2014.
Εάν η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παρέμβει άμεσα στη σύγκρουση, οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι είναι η επόμενη καλύτερη λύση για να διασφαλιστεί ότι οι άμαχοι που εμπλέκονται σε αυτή τη σύγκρουση θα μπορούν να ξεφύγουν από τις πολιορκημένες πόλεις. Αυτοί οι διάδρομοι είναι ουσιαστικά ασφαλείς ζώνες που παρέχουν μια τακτική, και το πιο σημαντικό, ασφαλή
λεωφόρο διέλευσης από τις ζώνες συγκρούσεων.
Επιτρέπουν επίσης τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτές τις ζώνες για να βοηθήσουν όσους δεν μπορούν να φύγουν.
Η προειδοποίηση εδώ είναι ότι αυτοί οι διάδρομοι εξαρτώνται από τα δύο μέρη, ιδίως τη Ρωσία, που συναινούν και σέβονται την εφαρμογή τους μέσω κατάπαυσης του πυρός ή μέσω εγγυήσεων ασφαλείας. Ενώ η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν συμφωνήσει να εφαρμόσουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους κατά καιρούς μέχρι στιγμής, η Ρωσία στη συνέχεια στόχευσε αυτούς τους διαδρόμους, σκοτώνοντας αμάχους στη διαδικασία. Είναι προφανές ότι η Ρωσία δεν έχει σεβαστεί το διεθνές κράτος δικαίου όσον αφορά την προστασία των αμάχων.
Η Ρωσία πρέπει να συμφωνήσει, καλή τη πίστη, να δημιουργήσει έγκαιρους, τακτικούς και ασφαλείς ανθρωπιστικούς διαδρόμους που θα επιτρέπουν στους αμάχους που είναι παγιδευμένοι σε πόλεις όπως η Μαριούπολη να έχουν πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς και να φεύγουν δυτικά προς τη σχετική ασφάλεια του Κιέβου και του Λβιβ χωρίς φόβο βομβαρδισμών. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θα πρέπει, επίσης, να έχουν ελεύθερη κυκλοφορία, χωρίς να στοχοποιούνται ή να βομβαρδίζονται αδιάκριτα, για να παρέχουν ζωτικές προμήθειες σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού και φαρμάκων.
Οι παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δημοσιογράφοι θα πρέπει επίσης να έχουν τη δυνατότητα να τεκμηριώνουν με ασφάλεια τυχόν εγκλήματα πολέμου ή παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται κατά αθώων πολιτών. Σε αντίθετη περίπτωση, η διεθνής κοινότητα είναι υποχρεωμένη να προστατεύει τους αμάχους παρέχοντας κάθε αναγκαία βοήθεια για τον τερματισμό του πολέμου όσο το δυνατόν συντομότερα. Αυτό λαμβάνει τη μορφή σκληρών οικονομικών κυρώσεων και στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ώστε να μπορέσει να προστατεύσει καλύτερα τους αμάχους της που εμπλέκονται στη σύγκρουση.