Σημαντική ανάκαμψη στον τομέα των κρατήσεων διαπιστώνεται την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, μετά από το πάγωμα και το μούδιασμα στην επιβεβαίωση των κρατήσεων που υπήρξε από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.
Όπως τόνισε η ίδια στο διαδικτυακό συνέδριο με θέμα: «Ο τουρισμός του αύριο (Tourism of tomorrow) 2022, διαχειριζόμενοι μια κρίση» που διοργάνωσε το πρόγραμμα Τουρισμού & Φιλοξενίας του Αμερικανικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης (ACT), οι ακυρώσεις ως τώρα ήρθαν από τις χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο, τη Ρωσία και την Ουκρανία ενώ αναμένεται να διαπιστωθεί τι θα γίνει στις κρατήσεις από όμορες χώρες όπως η Πολωνία.
«Βλέπουμε όμως την τελευταία εβδομάδα μια πολύ σημαντική ανάκαμψη στον τομέα των κρατήσεων. Βλέπουμε τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τις Σκανδιναβικές χώρες, την Ολλανδία και βέβαια την Αμερική που θα έχει τις περισσότερες θέσεις από ποτέ. Πάνω από 460.000 θέσεις προγραμματίζονται μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου για την Ελλάδα από την Αμερική με απευθείας πτήσεις» είπε χαρακτηριστικά ενώ ανέφερε ότι και «το Ισραήλ και οι χώρες του Κόλπου δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας».
«Ελπίζουμε αυτοί οι προορισμοί να συμπληρώσουν τους αριθμούς και την προσέλευση στα ξενοδοχεία εκείνα που ήταν περισσότερο εκτεθειμένα στη ρωσική και την ουκρανική αγορά και δυστυχώς θα πληγούν από τον πόλεμο» πρόσθεσε.
Η υφυπουργός δήλωσε αισιόδοξη ότι «αυτή η χρονιά θα μπορέσει να επιφέρει καλύτερα οικονομικά μεγέθη και από το 2021», τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι ήδη έχουν ξεκινήσει πτήσεις σε πάρα πολλούς προορισμούς», χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία της Θεσσαλονίκης την ανάδειξή της σε δημιουργική πόλη γαστρονομίας στον κατάλογο της Unesco ενώ αναφέρθηκε στον οινοτουρισμό, τον καταδυτικό τουρισμό, τον ποδηλατικό και τον συνεδριακό τουρισμό.
«Χτίζουμε τη στρατηγική μας για τα επόμενα δέκα χρόνια» είπε και χαρακτήρισε σημαντικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή το Ταμείο Ανάκαμψης. «320 εκ. θα αφορούν στα έργα του υπουργείου τουρισμού για τις ειδικές μορφές τουρισμού, 100 εκ. στις μαρίνες, ένα μεγάλο ποσό στα χιονοδρομικά κέντρα και τα μονοπάτια, τις ιαματικές πηγές, τον γαστρονομικό τουρισμό, τον προσβάσιμο τουρισμό, την ψηφιοποίηση του υπουργείου και την τουριστική εκπαίδευση» σημείωσε χαρακτηριστικά.