Μεγάλες αλλαγές όχι μόνο στην ελληνική οικονομία αλλά και ευρύτερα φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Είναι σαφές πως στις περισσότερες χώρες επικρατεί έντονη ανησυχία τόσο για το εύρος των οικονομικών επιπτώσεων όσο και των ευρύτερων.
Τα επικαιροποιημένα σενάρια δείχνουν υψηλό πληθωρισμό για το 2022 και οι τιμές ενδέχεται ότι θα διατηρούν υψηλές για μήνες, ακόμα και μετά τη λήξη των αναταράξεων. Οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες στον απόηχο της εξόδου της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης βρέθηκαν στο επίκεντρο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Σταϊκούρας: “Η αβεβαιότητα ο μεγαλύτερος προβληματισμός μου”
Η αβεβαιότητα είναι ο μεγαλύτερος προβληματισμός μου, τόνισε στο Φόρουμ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. “Είχαμε επάλληλες κρίσεις, προσπαθούμε να ακολουθήσουμε τις βέλτιστες πολιτικές σε εσωτερικό και εξωτερικό” είπε.
Στουρνάρας: “Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί”
Τη φράση του τότε προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι πριν 10 χρόνια “θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί” χρησιμοποίησε την Παρασκευή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος αυτή τη φορά στην αντιμετώπιση των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. “Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη” διαβεβαίωσε ο διοικητής της ΤτΕ.
Ρέγκλινγκ: Ανάγκη διατήρησης της βιωσιμότητας του χρέους
Βασικός σκοπός του συμφώνου σταθερότητας είναι και πρέπει να παραμείνει η διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους επέμεινε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. “Δημοσιονομικός συντονισμός με αποτελεσματικό τρόπο, με βιωσιμότητα χρέους σε όλα τα κράτη μέλη σε κάθε περίπτωση” σημείωσε. Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε πως υπάρχουν άλλα εργαλεία, όπως ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός που εδώ και 60 χρόνια χρηματοδοτεί τις φτωχότερες χώρες, ο οποίος μπορεί να αυξηθεί, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κι άλλα χρηματοδοτικά οχήματα.
Στη Βουλή ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός των 2,6 δισ. ευρώ
Με τη μορφή τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, εισάγεται στη Βουλή ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2,6 δισ. ευρώ για να ψηφιστεί από την ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη (14/4/2022).
Το νομοσχέδιο αυτό με το οποίο ενσωματώνονται σειρά ευρωπαϊκών οδηγιών, βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας, με την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή να συνεδριάζει για τη «β’ ανάγνωσή» του, τη Δευτέρα, 11 Απριλίου.
Στην τροπολογία αναφέρεται ότι αυξάνονται κατά 2 δισ. ευρώ οι πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού και κατά 600 εκατ. ευρώ οι πιστώσεις του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων. Σύμφωνα με την έκθεση Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρεται ότι οι δαπάνες της συνδέονται με την αντιμετώπιση των «εξαιρετικά επειγουσών και εκτάκτων αναγκών που ανέκυψαν λόγω της ενεργειακής κρίσης».
Επίσης με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων να «πάρουν πίσω» τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα χωρίς πέναλτι. Αυτό γίνεται προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που δεν επιθυμούν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν όλο το χρόνο το αυτοκίνητό τους. Αυτή η κατηγορία έχει τη δυνατότητα να πληρώνει τέλη κυκλοφορίας μόνο για το διάστημα που θα κυκλοφορήσει και πάλι το όχημα. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι, η καταβολή του χρηματικού ποσού είναι για όλο το μήνα ακόμα κι αν ο κάτοχος του οχήματος επιθυμεί να το κυκλοφορήσει από τα μέσα του μήνα μέχρι το τέλος του.