Οικονομία

Ενεργειακή μετάβαση: Αναμένεται επιτάχυνση στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω Ουκρανίας

Ενεργειακή μετάβαση: Οι ευρωπαϊκοί φορείς χάραξης πολιτικής είναι αποφασισμένοι να μειώσουν την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα φέτος

Επιτάχυνση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης προβλέπει η έρευνα του  Νηογνώμονα DNV λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι ευρωπαϊκοί φορείς χάραξης πολιτικής είναι αποφασισμένοι να μειώσουν την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα φέτος, τονίζει ο Νηογνώμονας προσθέτοντας όμως ότι η αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου θα είναι επίπονη και δαπανηρή, με την αυξημένη εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Σημαντικός πυλώνας το υδρογόνο

Το υδρογόνο είναι ένας (άλλος) σημαντικός πυλώνας για τη διασφάλιση τόσο της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης όσο και της βιωσιμότητας του ενεργειακού της μείγματος. Αλλά η κύρια πρόκληση που αφορά το υδρογόνο είναι ότι υψηλό κόστος παραγωγής.

Ο DNV καταλήγει πάντως στην άποψη ότι όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, προβλέπεται μια μικρή επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα της Ουκρανικής κρίσης.

Fitch Ratings: Καταλύτης το LNG για απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο

Η αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να είναι δύσκολη βραχυπρόθεσμα και θα διατηρήσει τις τιμές του φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα, ανέφερε o οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings,

Σε έκθεσή της τονίζει ότι η Ευρώπη εισάγει περίπου το 60% της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου, καθώς η Ρωσία προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο της κατανάλωσης της ηπείρου – 152 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) μέσω αγωγών και 17 bcm ως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), προσθέτοντας ότι η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο ποικίλλει ανά χώρα με τη Γερμανία και την Ιταλία να εισάγουν τους υψηλότερους όγκους.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι η Ευρώπη σχεδιάζει να αντικαταστήσει περίπου 100 bcm ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους με 50 bcm από πρόσθετες προμήθειες LNG από αλλού, με το υπόλοιπο να προέρχεται από την αιολική και ηλιακή επέκταση, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου.

Οι αναλυτές της έκθεσης επισημαίνουν ότι η ΕΕ έχει σημαντική δυναμικότητα εισαγωγής LNG περίπου 157 bcm ετησίως, εκ των οποίων μόνο 80 bcm χρησιμοποιήθηκαν το 2021, αφήνοντας χώρο για επιπλέον όγκους.

Τριμερής Σύνοδος Ενέργειας: Επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα στην Ιερουσαλήμ

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, θα συμμετάσχει τη Δευτέρα, 11 Απριλίου, στην Τριμερή Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ που θα διεξαχθεί στην Ιερουσαλήμ. Ο κ. Σκρέκας θα συζητήσει με τους ομολόγους του από το Ισραήλ και την Κύπρο, Karine Elharrar και Νατάσα Πηλείδου, θέματα που αφορούν στην ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας των τριών χωρών.