Κόσμος

Η Φινλανδία οδεύει προς ένταξη στο NATO

Η Φινλανδία εισέρχεται αυτή την εβδομάδα σε αποφασιστική φάση σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητά της προς ένταξη στο NATO

Αδιανόητο ως ακόμη πριν από δύο μήνες, πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πλέον όμως ενδεχόμενο, ως ακόμη και πολύ πιθανό: η Φινλανδία εισέρχεται αυτή την εβδομάδα σε αποφασιστική φάση σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητά της προς ένταξη στο NATO, με την τελική επιλογή της να αναμένεται στα τέλη του Ιουνίου.

Η κυβέρνηση της σκανδιναβικής χώρας θα δώσει στη δημοσιότητα -κατά όσα είναι γνωστά, την Πέμπτη- «λευκή βίβλο» για τις συνέπειες του νέου προσώπου που αποκάλυψε η γειτονική της Ρωσία.

Το κείμενο, που δόθηκε εντολή να συνταχθεί στις αρχές του Μαρτίου, θα σηματοδοτήσει την έναρξη διαδικασίας στο κοινοβούλιο και εθνικού διαλόγου που μάλλον θα κρατήσει αρκετές εβδομάδες, ενώ το ζήτημα τίθεται επίσης πιεστικά και για τη γειτονική Σουηδία.

«Θα κάνουμε διεξοδικές συζητήσεις» αλλά δεν θα κρατήσουν «πάνω απ’ ό,τι χρειάζεται», είπε την Παρασκευή η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν. «Θεωρώ πως θα έχουμε ολοκληρώσει τις συζητήσεις μας πριν από τα τέλη Ιουνίου», πρόσθεσε η νεαρή σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός.

«Εκτιμώ ότι η υποψηφιότητα θα υποβληθεί κάποια στιγμή τον Μάιο» ώστε να ληφθεί απόφαση στη σύνοδο του NATO στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρώην πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ, υποστηρικτής της ένταξης.

Η Φινλανδία έχει πολλαπλασιάσει τις διαβουλεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες με πρακτικά όλα τα κράτη του 30μελούς Οργανισμού.

Όπως και η γειτονική Σουηδία, η χώρα έλαβε σαφείς διαβεβαιώσεις από τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ πως η πόρτα είναι ανοικτή και αρκετές εκφράσεις υποστήριξης και παραίνεσης, από τις ΗΠΑ ως τη Γερμανία περνώντας από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αντιστροφή της κοινής γνώμης είναι θεαματική: οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πλέον ότι το 60% των Φινλανδών τάσσεται υπέρ, ποσοστό διπλάσιο από ό,τι πριν από την εισβολή. Το ποσοστό όσων εναντιώνονται έχει πέσει στο 20%.

Αν και δεν έχουν εκφράσει όλοι θέση, καθαρή πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου τάσσεται επίσης υπέρ της ένταξης στο NATO.