«Η έρευνα αυτή επιβεβαίωσε και επικαιροποίησε ζητήματα τα οποία είναι γνωστά για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, σχολιάζοντας την έρευνα με τίτλο «Πως μπορεί ο αγροδιατροφικός τομέας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αύριο, σήμερα» την οποία παρουσίασαν ο Θάνος Μαύρος, Partner EY, και ο Άλκης Αλεξάνδρου, Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς σε συζήτηση που έγινε κατά τη διάρκεια του 7ου Φόρουμ των Δελφών.
Ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε ότι «η τεχνολογία μπορεί να δώσει μεγάλη βοήθεια στον αγροτικό κλήρο, αλλά σε τι κλήρο;; Σε αυτό των τριών στρεμμάτων;» Λύση σύμφωνα με τον ίδιο σε αυτό το διαχρονικό πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα είναι η ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων. «Να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα για να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να ακολουθηθεί η εξέλιξη που υπάρχει τώρα στον τομέα», είπε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε πως χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να βοηθήσουν στην κατασκευή υποδομών που έχει ανάγκη ο πρωτογενής τομέας.
Εξέφρασε την ανάγκη ενίσχυσης της μεταποίησης καθώς όπως είπε «Δεν γίνεται μόνο το 25% του ελαιολάδου που παράγεται στη χώρα μας να εξάγεται με ετικέτα», ενώ έκανε λόγο για αρδευτικά έργα που είναι «σημαντικά για τη χώρα» συνδυαστικά «με μια όμως αναβάθμιση που πρέπει να υπάρξει στη λειτουργεία των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ. Οι αγρότες πρέπει να παράξουν και για να γίνει αυτό πρέπει να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία που υπάρχουν».
Από την πλευρά του ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τάσος Χανιώτης μίλησε για χρόνιες παθογένειες του ελληνικού αγροτικού τομέα, όπως ο ανδροκρατούμενος και ο γερασμένος απασχολούμενος πληθυσμός. Ωστόσο όπως είπε δεν υπάρχουν μόνο μειονεκτήματα αλλά και πλεονεκτήματα όπως είναι η «καινοτομία και η έρευνα, με την Ελλάδα να βρίσκεται μέσα στις 10 πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» προσθέτοντας όμως ότι «αυτό που λείπει είναι οι εφαρμογές της».
Υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας το γεγονός ότι υπάρχει «στροφή» στη ζήτηση γεωργικών προϊόντων που συνδέονται με τη μεσογειακή διατροφή και στην Ευρώπη υπάρχει άνοδος στο εισόδημα των αγροτών, γεγονός που κάνει ελκυστική την επαγγελματική απασχόληση, ειδικά για τους νέους.