Η αστυνομική υπηρεσία της ΕΕ, η Europol, θα αναγκαστεί να διαγράψει μεγάλο μέρος ενός τεράστιου αποθέματος προσωπικών δεδομένων που έχει διαπιστωθεί ότι έχει συγκεντρώσει παράνομα από την υπηρεσία παρακολούθησης προστασίας δεδομένων της ιστοσελίδας.
Το πρωτοφανές εύρημα του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων (EDPS) στοχεύει αυτό που οι ειδικοί σε θέματα απορρήτου αποκαλούν «μεγάλη κιβωτό δεδομένων» που περιέχει δισεκατομμύρια σημεία πληροφοριών. Τα ευαίσθητα δεδομένα στην κιβωτό έχουν ληφθεί από αναφορές εγκλημάτων, παραβιάστηκαν από κρυπτογραφημένες τηλεφωνικές υπηρεσίες και δειγματοληψία από αιτούντες άσυλο που δεν ενεπλάκησαν ποτέ σε κανένα έγκλημα.
Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που είδε ο Guardian, η κρυφή μνήμη της Europol περιέχει τουλάχιστον 4 petabyte – που ισοδυναμούν με 3 εκατομμύρια CD-Roms ή το ένα πέμπτο του συνόλου των περιεχομένων της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Οι υποστηρικτές της προστασίας δεδομένων λένε ότι ο όγκος των πληροφοριών που διατηρούνται στα συστήματα της Europol ισοδυναμεί με μαζική παρακολούθηση και αποτελεί ένα βήμα στο δρόμο της για να γίνει ευρωπαϊκός αντίστοιχος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), της οργάνωσης της οποίας η παράνομη διαδικτυακή κατασκοπεία αποκαλύφθηκε από τον καταγγέλλοντα Έντουαρντ Σνόουντεν .
Ο φύλακας διέταξε την Europol να διαγράψει δεδομένα που διατηρούσε για περισσότερους από έξι μήνες και της έδωσε προθεσμία ενός έτους για να διευκρινίσει τι μπορούσε να κρατηθεί νόμιμα.
Η αντιπαράθεση φέρνει αντιμέτωπους τον επόπτη προστασίας δεδομένων της ΕΕ με έναν ισχυρό οργανισμό ασφαλείας που ετοιμάζεται να γίνει το κέντρο της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης στην αστυνόμευση.
Η απόφαση αποκαλύπτει επίσης βαθιές πολιτικές διαιρέσεις μεταξύ των υπευθύνων λήψης αποφάσεων της Ευρώπης σχετικά με τους συμβιβασμούς μεταξύ ασφάλειας και ιδιωτικότητας. Το τελικό αποτέλεσμα της αντιμετώπισής τους έχει επιπτώσεις για το μέλλον της ιδιωτικής ζωής στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν.