Με γυναίκες στο τιμόνι της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν θα φθάναμε ποτέ σε εισβολή και σε πολεμικές επιχειρήσεις. Την άποψη αυτρή εξέφρασε η γενική διευθύντρια της Meta, Σέριλ Σάντμπεργκ, στη διάρκεια ομιλίας της στο Ντουμπάϊ, σε εκδήλωση της Cartier.
Η Σάντμπεργκ, ακτιβίστρια και συγγραφέας και η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε στο ΔΣ του Facebook, είπε ξεκάθαρα ότι «καμία χώρα που κυβερνιέται από γυναίκες δεν θα έμπαινε ποτέ σε πόλεμο». Και πρόσθεσε ότι “αν ο μισός κόσμος κυβερνιόταν από γυναίκες, θα ήταν ασφαλέστερος και θα ευημερούσε πολύ περισσότερο».
Οπως υπογράμμισε το CNB και δημοσίευσε το MoneyReview, η Σάντμπεργκ στάθηκε ιδιαίτερα στις πρώτες ημέρες της πανδημίας του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας ότι “χώρες υπό την ηγεσία των γυναικών, όπως η Νέα Ζηλανδία, είχαν καλύτερες επιδόσεις από τις αντίστοιχες που είχαν άντρες”
Ωστόσο, σημείωσε ότι η πανδημία έχει εγείρει μια σειρά από προκλήσεις για την ισότητα των δύο φύλων. «Ο Covid ήταν μια πλήρης κρίση για την ισότητα των φύλων και είναι γεγονός ότι η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό έχει υποχωρήσει κατακόρυφα σε όλο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Covid “έσβησε” 35 χρόνια προόδου
«Ο Covid έχει εξαφανίσει τρεισήμισι δεκαετίες προόδου για τις γυναίκες», υποστήριξε η Σάντμπεργκ και επισήμανε ότι “οι γυναίκες εγκαταλείπουν το εργατικό δυναμικό λόγω της άνισης ισορροπίας της εργασίας στο σπίτι”, δήλωσε η Σάντμπεργκ που διατέλεσε Αντιπρόεδρος Παγκόσμιων Διαδικτυακών Πωλήσεων και Λειτουργιών στη Google και συμμετείχε στην έναρξη του φιλανθρωπικού βραχίονα της Google. Νωρίτερα Σάντμπεργκ υπηρέτησε ως αρχηγός του επιτελείου για τις Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ.
Το ποσοστό συμμετοχής του γυναικείου εργατικού δυναμικού έφτασε το 57% τον Ιανουάριο, το οποίο είναι το χαμηλότερο από το 1988, σύμφωνα με ανάλυση του Εθνικού Κέντρου Δικηγόρων Γυναικών.
Την περασμένη εβδομάδα, ο ρωσικός οργανισμός λογοκρισίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης Roskomnadzor δήλωσε ότι θα μπλοκάρει την πρόσβαση στο Facebook της Meta, ισχυριζόμενος ότι η κοινωνική πλατφόρμα περιόρισε άδικα την πρόσβαση σε πολλά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Οι ρωσικές αρχές αρχικά είχαν δώσει εντολή στην πλατφόρμα να σταματήσει τον έλεγχο γεγονότων και την επισήμανση περιεχομένου που δημοσιευόταν στο Facebook από κρατικά ρωσικά μέσα, όπως το RT και το Sputnik, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Meta για τις διεθνείς υποθέσεις, Νικ Κλεγκ, αίτημα ωστόσο που απέρριψε η εταιρεία.
“Γι αυτό μας “κατέβασε” ο Πούτιν”
Η Ρωσία έκτοτε ενίσχυσε την καταστολή των εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με το Facebook αποκλεισμένο και το Twitter πιο δύσκολο στη χρήση. Η Σάντμπεργκ συνόψισε την απόφαση της Ρωσίας να αποκλείσει το Facebook από τη χώρα με έξι απλές λέξεις:
«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι κακά για τους δικτάτορες. Γι’ αυτό μας κατέβασε ο Πούτιν. Η κίνηση το μόνο που θα επιτύχει είναι να επιδεινώσει τις ελευθερίες των πολιτών στο Διαδίκτυο στη Ρωσία. Το πιο τρομακτικό μέρος όλων αυτών είναι η έλλειψη πρόσβασης. Στη Ρωσία, οι άνθρωποι χάνουν την ικανότητά τους να καταλαβαίνουν πραγματικά τι συμβαίνει».
«Πρέπει να αγωνιστούμε για πρόσβαση και να βεβαιωθούμε ότι υπάρχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε οι άνθρωποι να λαμβάνουν πληροφορίες από όλο τον κόσμο και ότι αυτές οι πληροφορίες είναι έγκυρες και πραγματικές», κατέληξε η Σάντμπεργκ.