Ιταλία και Γαλλία είχα ανέκαθεν καλές σχέσης συνεργασίας, όπου και σφραγίστηκε με το σύμφωνο φιλίας και αυτόν τον τρόπο παίρνει επίσημη αναγνώριση. Επίσης μια απόδειξη ότι οι σχέσεις των δύο χωρών εισέρχονται σε μια χρυσή εποχή.
Αυτό άλλωστε σημειώνει και ο Πρέσβης της Γαλλίας στη Ρώμη: «Χρειαζόταν να σχηματοποιήσουμε αυτή την σχέση. Η Συνθήκη του Κυρηνάλιου τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Νοέμβριο. Είναι μια συμφωνία φιλίας που συνεπάγεται πολύ φιλόδοξα προγράμματα ανταλλαγών ως τρόπο καλύτερης γνωριμίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Περιλαμβάνει επίσης ιδέες για πρότζεκτ τα οποία αφορούν την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης διμερούς εταιρικής σχέσης που μας δίνει την ευκαιρία να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη Ευρώπη», σημειώνει ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ιταλία, Κριστιάν Μασέ.
Η νέα συμφωνία συνέβαλε στο να ξεπεραστούν διαφωνίες σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά από μια πρόσφατη διπλωματική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών.
Μια ευρεία συμφωνία συνεργασίας σε διάφορους στρατηγικούς τομείς από την άμυνα μέχρι την πολιτική.
Όπως εξηγεί ο Αντόνιο Βιλαφράνκ, διευθυντής σπουδών ISPI, «αν κοιτάξετε πίσω στα τελευταία χρόνια – σήμερα οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στα καλύτερά τους. Η εποχή που η Γαλλία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της το 2019 φαίνεται να είναι πολύ μακριά. Αυτό συνέβη όταν το “Κίνημα των 5 Αστέρων” υποστήριξε τις διαδηλώσεις των “Κίτρινων Γιλέκων”. Η σχέση είναι πλέον η καλύτερη δυνατή και η Συνθήκη του Κυρηνάλιου την έχει ενισχύσει. Αυτό συνέβη επίσης χάρη στα κοινά ενδιαφέροντα ανάμεσα στις δύο χώρες».
Η συνθήκη υπογράφηκε σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη. Η εποχή της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ πλησίαζε στο τέλος της και η ανάδειξη του πρωθυπουργού Ντράγκι είχε φέρει έναν άνεμο αλλαγής στην ιταλική και ευρωπαϊκή πολιτική.
Γαλλία και Ιταλία φαίνεται να συμφωνούν ακόμη και στη διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων. Ως χώρες με υψηλό χρέος και οι δύο μοιράζονται την ίδια άποψη για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.
Ο άξονας Παρισίου- Ρώμης συμβάλλει επίσης στην επίτευξη των στόχων της γαλλικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Οι σχέσεις Ιταλίας- Γαλλίας είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρώπης. Και είναι ακόμη πιο ζωτικής σημασίας μετά το Brexit. Έχουμε πολλά κοινά. Θέλουμε η Ευρώπη να είναι κυρίαρχη. Ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι μέσα στη μοναξιά δεν νοείται κυριαρχία. Η στρατηγική αυτονομία είναι ένας κοινός στόχος που έχουμε. Μαζί με την περιβαλλοντική και την ψηφιακή μετάβαση», τονίζει με έμφαση ο Γάλλος πρεσβευτής στην Ιταλία, Κριστιάν Μασέ.
Η ανταποκρίτρια του euronews στη Ρώμη, Τζόρτζια Ορλάντι μεταδίδει: «Όπως γνωρίζουμε, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δοκιμάσει την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων Παρισιού και Ρώμης. Η Ευρώπη –σύμφωνα με τους αναλυτές– είναι πιο ενωμένη από ποτέ εξαιτίας του πολέμου. Και λέγεται ότι η εμπόλεμη σύγκρουση θα παίξει σίγουρα ρόλο στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, καθιστώντας το αποτέλεσμα δύσκολο να προβλεφθεί».