Ελλάδα

Το “Εξοικονομώ” θα αυξήσει την ενεργειακή μας ασφάλεια

Ουσιαστικά αποτελέσματα στην προσπάθεια απεξάρτησης της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο μπορεί να δώσει ένα διευρυμένο "Εξοικονομώ" , με παρεμβάσεις στο ζεστό νερό και στην αύξηση των φωτοβολταϊκών.

Με διευρυμένο «Εξοικονομώ», φωτοβολταϊκά και ηλιακούς η αύξηση της ενεργειακής μας ασφάλειας

Απλές, δοκιμασμένες λύσεις οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και να έχουν τα πρώτα αποτελέσματα μέσα στο 2022 ίσως αποδειχθούν σωτήριες για ν  αυξήσουν σταδιακά την ενεργειακή μας ασφάλεια.

Με παρεμβάσεις στο ζεστό νερό και αύξηση των φωτοβολταϊκών, στο πλαίσιο του προγράμματος “Εξοικονομώ”,  είναι εφικτή η μείωση κατά 25% στις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Πρόκειται για παρεμβάσεις ύψους 2,35 δισ. οι οποίες ωστόσο δεν καταφεύγουν στη συνήθη πρόταση υποκατάστασης του ρωσικού αερίου από φυσικό αέριο ή LNG από άλλους προμηθευτές.

Σύμφωνα με ανάλυση του κ. Χάρη Δούκα, Αναπληρωτή καθηγητή ΕΜΠ στο Power & Gas Forum και η οποία δημοσιεύτηκε στο insider, οι παραπάνω παρεμβάσεις θα επιτρέψουν την άμεση μερική απεξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές, κάτι που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με άλλες εναλλακτικές όπως είναι για παράδειγμα οι εισαγωγές LNG, οι οποίες για να καλυφθούν οι εσωτερικές ενεργειακές ανάγκες θα έπρεπε να αυξηθούν σημαντικά.

H παραπάνω στρατηγική στηρίζεται σε τρεις άξονες:

  1. Στη εξοικονόμηση ενέργειας σε 100.000 σπίτια με αλλαγή κουφωμάτων και θερμομόνωση και ενδεικτικό κόστος τα 550 εκατ. ευρώ.
  2. Στη χρήση φωτοβολταϊκών 2,2 γιγαβατ τα οποία μπορούν να μπουν στο σύστημα μέχρι το τέλος του χρόνου αν αξιοποιηθούν και οι ώριμες επενδύσεις. Πρόκειται για μια παρέμβαση που υπολογίζεται στα 1,32 δισ. ευρώ
  3. Στη χρήση ηλιακών για το ζεστό νερό χρήσης σε 600.000 νοικοκυριά, μια παρέμβαση που θα προσέφερε εξοικονόμηση 20% και προστιθέμενη αξία καθώς ήδη υπάρχει μια καλή βιομηχανία στον τομέα αυτό. Πρόκειται για μια δράση ύψους 380 εκατ. ευρώ.

Όπως εκτίμησε ο κ. Δούκας, οι παραπάνω δράσεις θα έχουν μεγάλη μόχλευση, θα επιτύχουν σημαντική εξοικονόμηση για τη χώρα και θα ενισχύσουν την εσωτερική βιομηχανία.

Η δυσκολία απεξάρτησης

Η υιοθέτηση λύσεων που θα βασίζονται σε εγχώριους πόρους αποτελεί ζητούμενο για την αγορά, η οποία αναγνωρίζει ότι δεν είναι εφικτή ούτε η άμεση απεξάρτηση από το φυσικό αέριο ούτε από το ρωσικό αέριο.

Μιλώντας επίσης για το θέμα της απεξάρτησης από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στο ίδιο φόρουμ ο κ. Ανδρέας Πετροπουλέας, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας στην Elpedison, κατέδειξε τη δυσκολία υποκατάστασης των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία.

Σημείωσε ότι «η ΕΕ είχε και έχει μεγάλη εξάρτηση. Για τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε να το αντικαταστήσουμε με κάτι άλλο. Όταν η επιβίωσή σου εξαρτάται από κάποιον άλλον, δεν βάζεις εσύ τους όρους, απλά διαπραγματεύεσαι τους όρους της ήττας σου. Θα πρέπει να κάτσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να βρούμε λύσεις. Οι καταναλωτές δεν αντέχουν να πληρώνουν τέτοιους λογαριασμούς”. Και κατέληξε:

“Η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα, να γίνουν διαπραγματεύσεις να σταματήσει η κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα. Η Ευρώπη θέλει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο αλλά παράγει πολύ λιγότερο από ό,τι καταναλώνει. Πώς θα απεξαρτηθούμε από τη Ρωσία εφόσον το 2021, το 42% του μείγματος του φυσικού αερίου προήλθε από εκεί; Για να απεξαρτηθούμε χρειαζόμαστε επιπλέον 1358 πλοία LNG. Θεωρείτε ότι αυτό είναι εφικτό;», σημείωσε σχετικά.