Πολιτική

Υπουργείο Εξωτερικών: 12 Ρώσοι διπλωμάτες κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι

Υπουργείο Εξωτερικών: Με βάση ανακοίνωση του υπουργείου, 12 Ρώσοι διπλωμάτες κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του κήρυξε 12 Ρώσους διπλωμάτες ανεπιθύμητους.  Οι ελληνικές αρχές κηρύξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae).

Οι ανωτέρω κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963. Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τον Ρώσο Πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή.

Κύμα απελάσεων Ρώσων διπλωματών στην Ευρώπη

«Ανεπιθύμητα πρόσωπα» (personae non gratae) χαρακτήρισε ορισμένους Ρώσους διπλωμάτες, μέλη της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ε.Ε., ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αποφάσισα να oρίσω ως persona non grata ορισμένους αξιωματούχους της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ε.Ε. για συμμετοχή σε δραστηριότητες αντίθετες με το διπλωματικό τους καθεστώς. Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΥΕΔ καλεί σήμερα τον Ρώσο Πρέσβη στην Ε.Ε. για να κοινοποιήσει αυτήν την απόφαση» ανέφερε χθες ο κ. Μπορέλ.

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο, ανέφερε ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι 19 μέλη της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσίας στην Ε.Ε. είναι personae non gratae «για συμμετοχή σε δραστηριότητες αντίθετες με το διπλωματικό τους καθεστώς».

Επίσης, μετά την Γαλλία και την Γερμανία προχθες, η Ιταλία, η Δανία, η Σουηδία και η Ισπανία απέλασαν χθες δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες, σε μία ακόμη κίνηση διάρρηξης των σχέσεων με τη Μόσχα, μετά την αποκάλυψη των σφαγών στα περίχωρα του Κιέβου.

Για λόγους «εθνικής ασφαλείας»

Η Ιταλία αποφάσισε την απέλαση 30 Ρώσων διπλωματών για λόγους «εθνικής ασφαλείας», ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Το μέτρο αυτό, το οποίο ελήφθη με κοινή απόφαση των ευρωπαίων και ατλαντικών εταίρων, κατέστη αναγκαίο για λόγους που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια και στο πλαίσιο της σημερινής κατάστασης κρίσης που συνδέεται με την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας», εξήγησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

Οι Δυτικοί εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους μετά την ανακάλυψη δεκάδων πτωμάτων αμάχων στην πόλη Μπούκα, στα περίχωρα του Κιέβου, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Αμέσως μετά την αποκάλυψη της σφαγής στην Μπούκα, η Λιθουανία ανακοίνωσε την απέλαση του Ρώσου πρεσβευτή στο Βίλνιους, απαντώντας στην στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας «κατά της κυρίαρχης Ουκρανίας και στις φρικαλεότητες που έχουν διαπραχθεί από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις».

Την ίδια ημέρα, η Γερμανία έκανε γνωστό ότι απελαύνει αυξημένο αριθμό Ρώσων διπλωμάτων στο Βερολίνο, σύμφωνα με την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Σύμφωνα με πληροφορίες του AFP, ο αριθμός τους ανέρχεται σε 40.

«Απειλή»

Αυτοί οι υπάλληλοι της πρεσβείας της Ρωσίας συνιστούν «απειλή για εκείνους και εκείνες που αναζητούν προστασία στην χώρα μας», είπε. Η Γερμανία έχει υποδεχθεί περί τις 300.000 ουκρανούς πρόσφυγες, που διέφυγαν τον πόλεμο στην χώρα τους μετά την ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Λίγα λεπτά αργότερα, η Γαλλία ανακοίνωνε την απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών, «οι δραστηριότητες των οποίων είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της Γαλλίας», σύμφωνα με πηγή του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Και σήμερα το πρωί, η Δανία αποφάσισε επίσης την απέλαση 15 Ρώσων διπλωματών «που αποδόθηκαν σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες στο έδαφος της Δανίας», δήλωσε ο δανός υπουργός Εξωτερικών Γέπε Κόφοντ.

Η Σουηδία ανακοίνωσε αργότερα την απέλαση τριών Ρώσων διπλωματών, για να ακολουθήσει η Ισπανία που αποφάσισε να απελάσει «αμέσως» περί τους 25 Ρώσους διπλωμάτες, που συνιστούν «απειλή για τα συμφέροντα» της χώρας.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη λάβει αντίστοιχα μέτρα

Στις 29 Μαρτίου, το Βέλγιο ανακοίνωσε την απέλαση εντός 15 ημερών 21 ατόμων που εργάζονταν στην πρεσβεία και στο προξενείο της Ρωσίας, με την υποψία της ανάμειξης «σε επιχειρήσεις κατασκοπείας και άσκησης επιρροής που συνιστά απειλή προς την εθνική ασφάλεια».

Την ίδια ημέρα, η Ολλανδία αποφάσισε την απέλαση 17 ατόμων «διαπιστευμένων ως διπλωματών στις ρωσικές διπλωματικές αποστολές στην Ολλανδία», αλλά «μυστικά ενεργών ως πρακτόρων».

Στις 23 Μαρτίου, η Πολωνία ανακοίνωσε, μέσω του υπουργού Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι, την απέλαση 45 «Ρώσων κατασκόπων που υποδύονταν τους διπλωμάτες».

Στις απελάσεις ρώσων διπλωματών για κατασκοπεία έχουν προχωρήσει τον τελευταίο μήνα και η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Τσεχία.

Σύμφωνα με υπολογισμό του AFP, περί τους 260 Ρώσοι διπλωμάτες συνολικά είχαν απελαθεί μέχρι χθες από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο