Οικονομία

Ακρίβεια: Εξετάζεται μείωση στο ΦΠΑ των τροφίμων

Ακρίβεια: Με δεδομένη την συνεχή αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, η Κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την μείωση του ΦΠΑ στον τομέα αυτό.

Η κρίση στην ακρίβεια μεγαλώνει με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ για τα τρόφιμα. Το τελευταίο διάστημα η συζήτηση αυτή έχει κλιμακωθεί το τελευταίο δεκαήμερο.

Από ότι φαίνεται, μεταξύ των τροφίμων στα οποία θα μειωθεί ο ΦΠΑ, εφόσον δοθεί το πράσινο φως, είναι το ψωμί, το γάλα και το κρέας. Στην ουσία πρόκειται για τα βασικά είδη που διατροφής και στα οποία ήδη οι τιμές έχουν ανοδική τάση με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το ψωμί με την τιμή της φρατζόλας να έχει εκτιναχθεί σε λίγες ημέρες κατά 20%.

Ο προβληματισμός της Κυβέρνησης

Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα προκαλεί προβληματισμό στην Κυβέρνηση. Σχετικά με αυτό, ο κ. Μητσοτάκης, «Θα πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι οποιαδήποτε οριζόντια παρέμβαση περνάει τελικά στην τελική τιμή», τόνισε «διότι αυτό μας ενδιαφέρει, να μειωθούν οι τιμές, να συγκρατηθεί η αύξηση των τιμών. Αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο».

Τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών δείχνουν ότι η αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει τις αυξήσεις των πρώτων υλών και θα χρειαστεί μια κυβερνητική πρωτοβουλία που θα συγκρατήσει το κόστος για τους καταναλωτές.

Τι ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης

Ερωτηθείς σχετικά με πιθανή μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα, ο υπουργός απάντησε «έχουμε πει ότι αυτό είναι στο τραπέζι και προφανώς θα γίνει, πιστεύω σχετικά σύντομα». Όσο για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν ήρθε για να φύγει, ήρθε για να μείνει, τουλάχιστον όσο θα συνεχίζεται ο πόλεμος.

«Έχουμε μια άσκηση αντοχής, της κοινωνίας από την μία και από την άλλη αντοχής των δημοσίων οικονομικών. Γιατί η κυβέρνηση οφείλει να πατάει σε δύο βάρκες. Το ένα κεφάλαιο είναι πώς θα κάνουμε την ζωή των πολιτών καλύτερη και πιο ανακουφιστική και δεύτερον, να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο που να μην το πληρώσουμε μετά διπλό» υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στην πρόληψη τυχόν ελλείψεων στην αγορά, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για την πλατφόρμα καταγραφής αποθεμάτων που ήδη έχει ενεργοποιηθεί. «Ο λόγος που φτιάξαμε την πλατφόρμα, είναι ακριβώς γιατί θέλαμε να έχουμε την εικόνα του τι αποθέματα υπάρχουν και να μην επιτρέπουμε σε κανέναν να μας κοροϊδεύει δημιουργώντας τεχνητές ελλείψεις.

Τώρα καταγράφουμε τα αποθέματα, μετά ξεκινάμε τους ελέγχους. Αν σε έναν έλεγχο βρούμε αποθέματα από ζωοτροφές, στάρι, τα υλικά που έχουμε βάλει μέσα, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα, αυτά αυτομάτως κατάσχονται. Άρα με τον τρόπο αυτόν δεν επιτρέπουμε τις τεχνητές ελλείψεις, γιατί ξέροντας πόσο έχει ο καθένας δεν μπορεί να αρνηθεί να πουλήσει» εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

Πόσο θα επιβαρυνθεί το Πασχαλινό τραπέζι

Σχετικά με τις πληροφορίες για επικείμενη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, όπως σε γάλα, κρέας, λάδι και ψωμί, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε «είχα πει σε ανύποπτο χρόνο πως και αυτό το σενάριο εξετάζεται, αυτό είπε και ο Πρωθυπουργός. Τα μέτρα είναι υπό επεξεργασία από το οικονομικό επιτελείο».

«Το πασχαλινό τραπέζι θα έχει μια μεγάλη επιβάρυνση σε σχέση με πέρσι», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας πως «για το αρνί, θα το πω από τώρα: παίζατε τα ρεπορτάζ ότι η τιμή είχε πέσει πάρα πολύ χαμηλά, γιατί είχαμε την καραντίνα και τα αρνιά ήταν απούλητα και πουλούσαν οι κτηνοτρόφοι κάτω από το κόστος, άρα αν φέτος συγκρίνουμε με αυτήν την τιμή, η αύξηση θα είναι μεγάλη, όμως αν συγκρίνουμε με την «κανονική» τιμή, του 2019, δεν θα είναι μεγάλη η αύξηση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο