Focus

Αμάλ Κλούνεϊ: Στην “πρώτη γραμμή” για την Ουκρανία

Η Βρετανίδα δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ ηγείται της ειδικής νομικής ομάδας για την υπόθεση περί εγκλημάτων πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία, στρέφεται προς τις μεγαλύτερες παγκόσμιες νομικές εταιρείες με στόχο την παραπομπή της Ρωσίας στα διεθνή δικαστήρια, με την κατηγορία των “εγκλημάτων πολέμου” στη διάρκεια της εισβολής που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.  Καθοριστική επιλογή για την ηγεσία της υπερασπιστικής γραμμής από την πλευρά της Γενικής Εισαγγελέως του Κιέβου, Iryna Venediktova, αποτελεί αυτή της δημοφιλούς Βρετανίδας δικηγόρου, Amal Alamuddin Clooney, η οποία ορίστηκε επικεφαλής της ειδικής νομικής ομάδας!

Η επίσημη ανακοίνωση

Την Πέμπτη 29 Μαρτίου, η Κυβέρνηση της Ουκρανίας προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση της σύστασης της ειδικής νομικής ομάδας. Κεντρικός άξονας αυτής είναι: Η αποστολή του έργου θα περιλαμβάνει την παροχή συστάσεων για λογοδοσία, μεταξύ άλλων μέσω των Ηνωμένων Εθνών και των περιφερειακών οργανισμών. Θα συμβουλεύει επίσης και θα παρέχει πιθανή εκπροσώπηση σε αστικές και ποινικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που καλύπτονται από τους νόμους της καθολικής δικαιοδοσίας, για να διασφαλίσει τη δίωξη και τις αποζημιώσεις στις εθνικές δικαιοδοσίες. Επιπλέον, η ομάδα εργασίας θα παρέχει στρατηγική καθοδήγηση σχετικά με τη συνεργασία της Ουκρανίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

Η Γενική Εισαγγελέας του Κιέβου, Iryna Venediktova δήλωσε: «Είμαστε ευγνώμονες σε αυτήν την ισχυρή ομάδα για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Η βοήθεια και οι συστάσεις της θα είναι μια ανεκτίμητη συμβολή στη διαδικασία παροχής δικαιοσύνης για τα θύματα της Ουκρανίας και ανοικοδόμησης του κράτους μας».

Σημαντικό στοιχείο της επίσημης ανακοίνωσης – όπως αναφέρει και η Ελένη Παπαστεργίου στο Glow.gr, αποτελεί και η εφαρμογή σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και η χρήση του ως κύριου «συμμάχου». Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Η Microsoft θα είναι ο τεχνολογικός συνεργάτης της ομάδας εργασίας. Θα παρέχει δωρεάν τεχνολογική βοήθεια για τη διασφάλιση της προστασίας, ανάλυσης και ανταλλαγής αποδεικτικών στοιχείων διεθνών εγκλημάτων με τις αρμόδιες αρχές».

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η Iryna Venediktova μέσω και του προσωπικού της λογαριασμού στο twitter, ανάρτησε δημοσίευση αναφέροντας: «Σχηματίσθηκε η νομική ειδική ομάδα για τη λογοδοσία των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, με σκοπό την υποστήριξη της απόδοσης δικαιοσύνης για τα θύματα των παγκόσμιων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τη Ρωσία με επικεφαλής την Amal Clooney. Όλα τα μέλη θα εκτελέσουν το έργο τους αφιλοκερδώς».

Για τη συμβολή της ως επικεφαλής της συγκεκριμένης ομάδας, η Amal Alamuddin Clooney δήλωσε : «Είναι τιμή μου να μου έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση της Ουκρανίας να είμαι μέλος της νομικής ειδικής ομάδας για τη λογοδοσία. Οι Ουκρανοί αξίζουν να δουν τους δράστες να απολογούνται και να αποζημιωθούν για τις τραγικές κακοποιήσεις που έχουν υποφέρει. Είναι προνόμιο για εμένα να δουλεύω δίπλα σε ένα τόσο καταξιωμένο γκρουπ δικηγόρων και ειδικών σε αυτό το έργο για να σιγουρέψουμε πως κανένας δεν είναι πάνω από τον νόμο και πως οι επιζήσαντες θα έχουν την ευκαιρία να υποστηρίξουν την πλευρά τους στο δικαστήριο».

Η νομική ομάδα

Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρονται και τα ονόματα όσων θα στελεχώσουν την ειδική νομική ομάδα, καταξιωμένα πρόσωπα προερχόμενα από ηγετικές θέσεις της πολιτικής, επιστημονικής και νομικής σκηνής, καθώς και ενεργά μέλη παγκόσμιων ανθρωπιστικών δράσεων. Μεταξύ αυτών, σημαντικά μέλη είναι οι κορυφαίοι μελετητές στον τομέα του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των καθηγητών Marko Milanovich (Πανεπιστήμιο του Nottingham) και καθηγητή Andrew Klepem (Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο της Γενεύης, τη Βαρόνη Helena Kennedy, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον Λόρδο Neuberger Cohrow, πρώην δικαστή.

Amal : Γεννημένη στον πόλεμο

Γεννημένη στις 3 Φεβρουαρίου 1978 στη Βηρυτό του Λιβάνου, έρχεται αντιμέτωπη από μικρή ηλικία με το σκληρό πρόσωπο του πολέμου Κατά τη διάρκεια του Λιβανικού Εμφυλίου Πολέμου την δεκαετία του 1980, η οικογένεια Alamuddin εγκαταλείπει τον Λίβανο και εγκαθίσταται στο Gerrards Cross του Buckinghamshire όταν εκείνη είναι δύο ετών.

«Όταν παρατηρώ τον κόσμο σήμερα, βλέπω ότι έχουν ανάγκη το κουράγιο περισσότερο από ποτέ. Σε μια χρονική περίοδο, με τις γυναίκες σε όλον τον κόσμο να αντιμετωπίζουν σωματική κακοποίηση, περιορισμούς στην ικανότητά τους να δουλέψουν, να έχουν τη δική τους περιουσία, να ταξιδεύουν και ακόμη να έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους, χρειαζόμαστε κουράγιο», λέει η Amal σε μια από τις πιο δημοφιλείς δηλώσεις που συγκλονίζουν και χαρίζουν κίνητρο για ανθρωπιστική βοήθεια.

Σπούδασε στο γυμνάσιο “Dr Challoner”, ένα σχολείο θηλέων που βρίσκεται στο Amersham, Buckinghamshire και ακολούθησαν οι σπουδές της στο St. Hugh’s College της Οξφόρδης, όπου κέρδισε  υποτροφία και το Βραβείο Shrigley. Το 2000, η Κλούνεϊ αποφοιτά από το ίδιο πανεπιστήμιο με πτυχίο στην Νομική. Το 2001 εισέρχεται στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης με την μεγάλη επιτυχία κατάκτησης του βραβείου Jack J. Katz Memorial Award για την αρίστευσή της στον νόμο περί ψυχαγωγίας. Για ένα εξάμηνο, ενώ σπούδαζε ακόμα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, εργάζεται στο γραφείο της Sonia Sotomayor, η οποία είναι δικαστής του αμερικανικού εφετείου.

Με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα διανύει σημαντική επαγγελματική πορεία στα διεθνή δικαστήρια στη Χάγη, συμπεριλαμβανομένων του Διεθνούς Δικαστηρίου και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Όλοι γνωρίζουμε το μεγάλο φιλανθρωπικό της έργο με τη σημαντική δημιουργία του Ιδρύματος Κλούνεϊ για την Δικαιοσύνη, όπου είναι πρόεδρος και το οποίο ίδρυσε μαζί με τον σύζυγό της Τζορτζ Κλούνεϊ στα τέλη του 2016 με σκοπό να προωθήσει την δικαιοσύνη στα δικαστήρια, τις κοινότητες και τις αίθουσες διδασκαλίας σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο