Προειδοποιητικά μηνύματα ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα επιβραδυνθούν φέτος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, απηύθυνε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου. Παρά το γεγονός ότι υπογράμμισε ότι το 2022 ενδεχομένως να υπάρξει θετικός ρυθμός ανάπτυξης για αρκετές οικονομίες: «συνεχίζουμε να βλέπουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2022 για πολλές οικονομίες».
«Αναγνωρίζουμε ότι οι αυξήσεις των τιμών έχουν συνέπειες στις κοινωνίες μας. Οι υπουργοί Οικονομικών αναγνωρίζουν πλήρως τις προκλήσεις, υπογραμμίζοντας τις πολλές πολιτικές που υιοθετήθηκαν για να τονωθούν οι αδύναμοι πολίτες»,τόνισε.
Ο Ντόναχιου ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup στις αρχές Μαΐου, στο οποίο θα εξεταστούν θέματα που σχετίζονται με την τραπεζική ένωση.Τόνισε ακόμη ότι «είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε νέες κυρώσεις και να αυξήσουμε τη βοήθεια προς την Ουκρανία», σημειώνοντας ότι το θέμα θα εξεταστεί αύριο σε επίπεδο Ecofin.
Ποια η εικόνα για την Ελλάδα
Άμεσα, στις επόμενες μέρες ή και ώρες, ο υπουργός Οικονομικών καταθέτει στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Αυξάνει εκτάκτως λόγω πολέμου και ακρίβειας το όριο στις κρατικές δαπάνες κατά 2 δισ. ευρώ. Θα φτάσουν συνολικά στα 70 δισ. ευρώ εφέτος. Από όλα αυτα θα καλυφθούν:
- η επιδότηση στο ντίζελ κίνησης, η τιμή του οποίου έπεσε άμεσα ήδη 11 λεπτά κατά μέσο όρο στην Αττική (στα 1,876 την Κυριακή 3/4 από 1,987 που ήταν 31 Μαρτίου) και πριν ακόμα να περαστεί η μείωση σε όλα τα πρατήρια.
- 200 ευρώ «επίδομα ακρίβειας» που θα δοθεί την Μ. Τρίτη σε 670.000 νοικοκυριά
- 200 ευρώ μέσα Απριλίου στους ιδιοκτήτες ταξί μέσω της πλατφόρμας mybusinesssupport της ΑΑΔΕ
- επιδότηση ρεύματος τον Απρίλιο στους λογαριασμούς 4,2 εκατ. κατοικιών και 1,2 εκατ. επιχειρήσεων
- «Μη επιστρεπτέα» επιδότηση στους κτηνοτρόφους (2% του τζίρου του 2021) έως 15 Απριλίου, επιδόματα για λιπάσματα, καθώς και απαλλαγή για μια ακόμη χρονιά των κατά κύριο επάγγελμα αφροτών από το Τέλος Επιτηδεύματος που αλλιώς θα πλήρωναν.
Η ενέργεια παραμένει η βασική αιτία του πληθωρισμού δηλώνει ο Τζεντιλόνι
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι χαρακτήρισε «προφανή» τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία. «Όταν παίρνεις οικονομικά μέτρα απέναντι σε έναν επιτιθέμενο, περιμένεις ότι θα υπάρχουν συνέπειες. Η ενέργεια παραμένει η βασική αιτία του πληθωρισμού», τόνισε. Επίσης, αναγνώρισε τον κίνδυνο δευτερογενών συνεπειών από τον πληθωρισμό, που όμως ακόμα δεν είναι ορατές, ενώ επέμεινε ότι η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από την ρωσική ενέργεια.
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες που δεν επιτρέπουν μεσοπρόθεσμες προβλέψεις, όπως η διάρκεια του πολέμου και η επέκταση των κυρώσεων.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε από την πλευρά του ότι όλοι οι δείκτες εμπιστοσύνης μειώνονται και οι αγορές πιστεύουν ότι θα έχουμε αρνητική ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι συνολικά αρνητικό το 2022.