Nέα της αγοράς

Οι Άραβες ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν τις επενδύσεις τους στη ρωσική αγορά

"Προφανώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, πρέπει να αναστείλουμε τις επενδύσεις μας στη ρωσική αγορά", σχολίασε ο CEO της Mubadala, Khaldoon Al-Mubarak,

Αρκετοί (και μεγάλοι) επενδυτές από τη Μέση Ανατολή έχουν ανακοινώσει την αναστολή των επενδυτικών τους δραστηριοτήτων στη Ρωσία, αφού ανησυχούν για τις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στην Ουκρανία και τον ευρύτερο οικονομικό αντίκτυπο που αυτές θα έχουν.

Υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης του Κατάρ και της Mubadala Investment Company, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσαν προ ημερών ότι διακόπτουν τον επενδυτικό τους σχεδιασμό στη χώρα. Μπορεί οι Άραβες να μην ακολουθούν τη μαζική έξοδο των Δυτικών από τη Ρωσία, όμως το “πάγωμα” των επενδύσεων τους θα οξύνει τον οικονομικό “πόνο” για τη Μόσχα, ενώ θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλους μεγαλοεπενδυτές να επανεξετάσουν τη στάση τους.

“Προφανώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, πρέπει να αναστείλουμε τις επενδύσεις μας στη ρωσική αγορά”, σχολίασε ο CEO της Mubadala, Khaldoon Al-Mubarak, μιλώντας σε συνέδριο στο Ντουμπάι, σύμφωνα με το Bloomberg. “Κηρύσσουμε παύση και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση”.

“Η ρωσο-ουκρανική κρίση είναι μια παρωδία με ολέθριες συνέπειες για την ανθρώπινη ζωή και τις οικονομίες όλου παγκοσμίως”, πρόσθεσε ο ίδιος

Στο μεταξύ, από τη Ντόχα, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι δήλωσε ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει νέες επενδύσεις στη Ρωσία έως ότου υπάρξει “ευνοϊκότερο περιβάλλον και πολιτική σταθερότητα”.

“Αυτή τη στιγμή, δεν σκεφτόμαστε για νέες επενδύσεις στη Ρωσία”, τόνισε μιλώντας στο CNN στο περιθώριο του Φόρουμ της Ντόχα. Η αναστολή της επενδυτικής δραστηριότητας επεκτείνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στις οποίες ελλοχεύει αυξημένος πολιτικός κίνδυνος, σύμφωνα με το Κατάρ. Ωστόσο, ο σεΐχης δεν τις κατονόμασε.

Το κύριο κρατικό επενδυτικό όχημα της Ντόχα είναι η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ (Qatar Investment Authority – QIA). Εκτιμάται ότι διαθέτει περιουσιακά στοιχεία ύψους 450 δισ. δολαρίων, ποσό που τη φέρνει μέσα στα 10 μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά funds στον κόσμο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο SWF. Η Mubadala είναι ένα παρόμοιο fund στα ΗΑΕ, με το ενεργητικό της να υπολογίζεται στα 243 δισ. δολάρια.

Οι κοινές επενδύσεις της Mubadala με το RDIF από τον Οκτώβριο του 2019 είχαν αξία 2,3 δισ. δολάρια

Τόσο η Mubadala όσο και η QIA έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις από κοινού με το κρατικό Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF). Το Gulf States Newsletter ανέφερε ότι οι κοινές επενδύσεις της Mubadala με το RDIF από τον Οκτώβριο του 2019 είχαν αξία 2,3 δισ. δολάρια, μεταξύ των οποίων και η συμμετοχή τους στην εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Gazpromneft-Vostok. Η QIA κατέχει περίπου το 19% της ρωσικής εταιρείας ενέργειας, Rosneft.

Μπορεί η επενδυτική δραστηριότητα των Αράβων στη Ρωσία να μπαίνει “στον πάγο”, ωστόσο δεν φαίνεται ακόμη να εξετάζουν την πώληση των περιουσιακών τους στοιχείων και την αποχώρησή τους από τη χώρα, όπως έκαναν πολλές δυτικές εταιρείες.

Σημειώνεται πως και άλλες εύπορες χώρες του Κόλπου έχουν επενδύσει στη Ρωσία μέσω των κρατικών τους ταμείων, όπως η Επενδυτική Αρχή του Άμπου Ντάμπι (ADIA), η Επενδυτική Αρχή του Κουβέιτ (KIA) και το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας.

Το ανησυχητικό για τη Μόσχα είναι πως και ορισμένοι μεγάλοι Κινέζοι επενδυτές εμφανίζονται πλέον διστακτικοί. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ήδη ο κρατικός κινεζικός όμιλος Sinopec ανέστειλε τις συνομιλίες για μια μεγάλη επένδυση στον κλάδο των πετροχημικών στη Ρωσία και για το σχέδιο προώθησης του ρωσικού φυσικού αερίου στην κινεζική αγορά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο