Τις τρομακτικές επιπτώσεις που έχει στην ανθρωπότητα ο πόλεμος στην Ουκρανία ανάφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη διάρκεια ομιλίας του, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
“Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει. Η ρωσική εισβολή έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό τουλάχιστον δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων, μόνο σε ένα μήνα, στην πιο ραγδαία αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμού από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”, τόνισε ο Γκουτέρες.
“Τουλάχιστον 74 χώρες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην εκτίναξη των τιμών σε ενέργεια, τρόφιμα και λιπάσματα. Ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία, “κατά παράβαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”, έχει συνέπειες σε 74 αναπτυσσόμενες χώρες, επηρεάζοντας 1,2 δισεκ. ανθρώπους”, υποστήριξε σήμερα (5/4) ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθύνθηκε στη συνεδρίαση μέσω βιντεοσύνδεσης, σε δραματικούς τόνους προβάλλοντας ένα ανατριχιαστικό βίντεο. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι η πρώτη φορά που ένας αρχηγός κράτους που υφίσταται πόλεμο εκφώνησε λόγο με αυτό τον τρόπο ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.
“Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει — τώρα. Χρειαζόμαστε σοβαρές διαπραγματεύσεις για την ειρήνη, στη βάση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Όπως είπε, είναι “μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν γίνει ποτέ στη διεθνή τάξη και στην αρχιτεκτονική της παγκόσμιας ειρήνης, που βασίζεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Λόγω της φύσης, της έντασης και των συνεπειών του”.
“Έχουμε να κάνουμε με μια ολοκληρωτική εισβολή, σε πολλά μέτωπα, ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της Ουκρανίας, από ένα άλλο, τη Ρωσική Ομοσπονδία –μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας– κατά παράβαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”, είπε για μία ακόμη φορά.
“Μια εισβολή που έχει για τη Μόσχα “πολλούς σκοπούς μεταξύ των οποίων η επαναχάραξη διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων μεταξύ δύο χωρών”, επέμεινε, αναφερόμενος στο Κρεμλίνο.
Αμείλικτοι οι αριθμοί
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, περίπου το 90% αυτών που εγκατέλειψαν την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν την έξοδο από τη χώρα σε άνδρες που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι περίπου 205.500 μη Ουκρανοί είχαν επίσης εγκαταλείψει τη χώρα και κάποιες φορές αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να μεταβούν στη χώρα προέλευσής τους. Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης σε περίπου 6,5 εκατ. τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων.
Συνολικά, πρόκειται για πάνω από 10 εκατ. ανθρώπους, δηλαδή για πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού, που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να βρουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες είτε καταφεύγοντας σε άλλα σημεία της Ουκρανίας.
Πριν από τη σύγκρουση, η Ουκρανία είχε πάνω από 37 εκατ. κατοίκους σε εδάφη που ελέγχονταν από το Κίεβο – που δεν περιλαμβάνουν πλέον την Κριμαία (νότια) την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία, ούτε τις ζώνες στα ανατολικά που είναι υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών από την ίδια χρονιά. Σύμφωνα με τη Unicef, πάνω από τα μισά των 7,5 εκατ. παιδιών που μετρά η χώρα είναι είτε εσωτερικά εκτοπισμένα ή πρόσφυγες.