Ελλάδα

Λιγνίτης Ελλάδα: Η ΔΕΗ επιστρέφει στη χρήση του λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος

Λιγνίτης Ελλάδα: Στόχος του νέου σχεδίου είναι η αύξηση της παραγωγής λιγνίτη κατά 43%, φτάνοντας ακόμη και στους 15 εκατομμύρια τόνους έναντι των 10,5 εκατομμυρίων τόνων σήμερα, ώστε η πλεονάζουσα λιγνιτική ενέργεια να μπορέσει να καλύψει μέρος του κενού.

Κατακόρυφη αύξηση της παραγωγής λιγνίτη προβλέπεται στο νέο σχέδιο της ΔΕΗ προκειμένου η χώρα να απλώσει ασπίδα προστασίας απέναντι σε σενάρια διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου. Στόχος του νέου σχεδίου είναι η αύξηση της παραγωγής λιγνίτη κατά 43%, φτάνοντας ακόμη και στους 15 εκατομμύρια τόνους έναντι των 10,5 εκατομμυρίων τόνων σήμερα, ώστε η πλεονάζουσα λιγνιτική ενέργεια να μπορέσει να καλύψει μέρος του κενού.

Τι προβλέπεται στο σχέδιο

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι 7 λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα αυξήσουν την παραγωγή ενέργειας στις 6,5 TWh το χρόνο έναντι 4,5 TWh του αρχικού σεναρίου, έπειτα από μια σειρά έργων, ικανών να βελτιώσουν τις επιδόσεις των ορυχείων και να αυξήσουν τη συγκέντρωση λιγνίτη στις αυλές των μονάδων.

Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο, ο περιορισμός της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων το μήνα Απρίλιο, και η ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγής από τα ορυχεία, ώστε να αυξηθούν τα αποθέματα του πάλαι ποτέ εθνικού μας καυσίμου.

Τι δείχνουν οι δείκτες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στο μίγμα παραγωγής ρεύματος η λιγνιτική παραγωγή έχει αυξηθεί στο 19,83%, από 7% κατά μέσο όρο τον προηγούμενο μήνα, Φαίνεται ότι η αυξανόμενη χρήση του λιγνίτη έχει κάποια επίδραση στη χονδρική τιμή ρεύματος, αλλά όχι και στην λιανική τιμή(πάροχοι), όπου η κερδοσκοπία έχει χτυπήσει “κόκκινο”. 

Νότιο Πεδίο και Μαυροπηγή στο επίκεντρο του σχεδιασμού

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκεται η αύξηση της εξορυκτικής δραστηριότητας στα δύο βασικά ορυχεία της ΔΕΗ, δηλαδή αυτό του Νοτίου Πεδίου και της Μαυροπηγής. Αμφότερα λειτουργούν κανονικά, έχοντας αρχίσει ήδη να δίνουν καύσιμο στην αυλή της Πτολεμαΐδας 5, της οποίας η μεν δοκιμαστική λειτουργία ξεκινά μέσα στο καλοκαίρι, η δε, εμπορική, τον Οκτώβριο.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, την προηγούμενη εβδομάδα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ευρύτατα ο λιγνίτης από τις χώρες της ΕΕ ως εναλλακτική στο ρωσικό αέριο. «Δεν υπάρχει κανένα ταμπού σ’ αυτή την έκτακτη κατάσταση», είχε πει ο Τιμερμανς.