Έκρηξη οργής από τον Ουκρανό πρόεδρο για τις εικόνες σφαγής στην Μπούκα.
Με ανάρτησή του στο Telegram, ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγορεί πρώτα τη Δύση για τη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κι εν συνεχεία απευθύνετε προς τις Ρωσίδες μητέρες.
«Βουκουρέστι, Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. 3 Απριλίου πριν από 14 χρόνια. Υπήρχε μια ευκαιρία να αποτραπεί (σ.σ η εισβολή), έτσι ώστε να μην έρθει η Ρωσία. Μπούκα, περιοχή Κιέβου. Τώρα. Ήρθε η Ρωσία» δηλώνει ο ουκρανός πρόεδρος και προσθέτει: «Οι μητέρες των Ρώσων στρατιωτών πρέπει να το δουν αυτό. Δείτε τι μπ@@ έχετε μεγαλώσει. Δολοφόνοι, πλιατσικολόγοι, χασάπηδες».
Η σφαγή στην Μπούκα
Σε νεκροταφείο μετατράπηκε μία λεωφόρος στην ουκρανική πόλη Μπούκα.
Ομάδα του BBC μπόρεσε να φτάσει στην Μπούκα την Παρασκευή, ενώ αποχωρούσαν οι τελευταίοι Ρώσοι στρατιώτες, ως μέρος αυτού που το Κρεμλίνο παρουσίασε ως μια ήρεμη και λογική απόφαση να επικεντρωθεί στον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία.
Η Μόσχα λέει, χωρίς αποδείξεις ή αξιοπιστία, ότι οι πολεμικοί της στόχοι στην κεντρική Ουκρανία έχουν επιτευχθεί και ποτέ δεν συμπεριέλαβαν την κατάληψη του Κιέβου.
Η αλήθεια είναι ότι η απροσδόκητα σφοδρή και καλά οργανωμένη ουκρανική αντίσταση τους σταμάτησε έξω από την πρωτεύουσα, και τα στοιχεία περιλαμβάνουν τα σκουριασμένα συντρίμμια της στήλης αρμάτων που εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί που καταστράφηκε σε αυτόν τον προαστιακό δρόμο.
Ο δρόμος είναι στενός και ίσιος, ιδανικό μέρος για ενέδρα. Μάρτυρες είπαν ότι οι Ουκρανοί επιτέθηκαν στην αυτοκινητοπομπή με drones Bayraktar που αγοράστηκαν από την Τουρκία. Άλλοι είπαν ότι στην περιοχή βρίσκονταν επίσης εθελοντές.
Όπως και να το έκαναν, τα μολύβδινα οχήματα και αυτά που έφεραν το πίσω μέρος χτυπήθηκαν και φυλάκισαν τα άλλα. Τα συντρίμμια δεν έχουν αγγιχτεί. Ζώνες από οβίδες κανονιού 30 χιλιοστών βρίσκονται στο χόρτο, μαζί με πολλά κομμάτια επικίνδυνων και κατεστραμμένων εγκαταλελειμμένων πυρομαχικών.
Οι νεαροί στρατεύσιμοι έφυγαν τρέχοντας, παρακαλώντας, είπαν ντόπιοι, να μην παραδοθούν στην Ουκρανία. Ένας άντρας γύρω στα 70 είπε: “Τους λυπήθηκα. Ήταν τόσο νέοι, 18 με 20, με όλη τους τη ζωή μπροστά τους.”
Φαίνεται ότι οι Ρώσοι, καθώς ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν από την Μπούκα, δεν είχαν τέτοιο οίκτο. Τουλάχιστον 20 νεκροί κείτονταν στο δρόμο, καθώς ουκρανικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη. Μερικοί από αυτούς είχαν δεμένα τα χέρια τους πίσω από την πλάτη τους. Ο δήμαρχος είπε ότι είχαν θάψει 280 ανθρώπους σε ομαδικούς τάφους.
Μερικοί άμαχοι που έμειναν είπαν ότι προσπάθησαν να αποφύγουν τους Ρώσους. Έστησαν ξύλα έξω από τα διαμερίσματά τους της εποχής του Χρουστσόφ, μαγειρεύοντας σε αυτά σε εξωτερικούς χώρους, επειδή τους κόπηκαν το φυσικό αέριο, το ρεύμα και το νερό.
Εθελοντές φέρνουν προμήθειες
«Αυτό είναι το πρώτο ψωμί που φάγαμε σε 38 ημέρες», είπε μια γυναίκα που λέγεται Μαρία, κοιτάζοντας μια πλαστική σακούλα με λίγα ψωμάκια μέσα. Η κόρη της, η Λάρισα, μου έδειξε τη σοβιετική πολυκατοικία.
Πολλοί από τους ανθρώπους που είχαν φύγει για ασφαλέστερες περιοχές ή στο εξωτερικό, είχαν κλείσει τις πόρτες ασφαλείας. Οι Ρώσοι τα αφαίρεσαν ξεσκίζοντας τα και καταστρέφοντάς τα.
Καταστράφηκε το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου
Λίγα μίλια μακριά, το μονοπάτι της καταστροφής οδηγεί στο αεροδρόμιο Hostomel. Τα ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα προσπάθησαν να το χρησιμοποιήσουν ως βάση για ώθηση στο Κίεβο.
Το μεγαλύτερο μεταφορικό αεροπλάνο του κόσμου καταστράφηκε νωρίς. Η οροφή του τεράστιου υπόστεγου που κατασκευάστηκε γι’ αυτό ήταν γεμάτη τρύπες από σκάγια. Το ίδιο το αεροπλάνο, γνωστό με την ουκρανική λέξη για το όνειρο (Mriya), βρίσκεται εκεί με σπασμένα φτερά, μεγάλα κομμάτια της ατράκτου και τους κινητήρα γύρω του. Η μοίρα του είναι μια παραβολή του τι συμβαίνει στην Ουκρανία.
Ένα τεράστιο ποσό εθνικής υπερηφάνειας επενδύθηκε στο αεροσκάφος, ως σύμβολο της ικανότητας της Ουκρανίας να κάνει μεγάλα έργα σε όλο τον κόσμο.