Πολιτική

Νίκος Δένδιας: Εκτιμώ ότι ο Λαβρόφ δεν γνώριζε τα σχέδια του Πούτιν

Νίκος Δένδιας: Ο κ. Δένδιας ήταν o τελευταίος δυτικός υπουργός Εξωτερικών που βρέθηκε στην Μόσχα και συνομίλησε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, 6 ημέρες πριν την ρωσική εισβολή

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη στάση της Ελλάδας και της Τουρκίας καθώς και το τελεσίγραφο του Πούτιν για πληρωμή με ρούβλια αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας. Ο κ. Δένδιας ήταν o τελευταίος δυτικός υπουργός Εξωτερικών που βρέθηκε στην Μόσχα και συνομίλησε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, 6 ημέρες πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στην συγκεκριμένη συνάντηση ο κ. Λαβρόφ του είχε αναφέρει πως δεν θα γίνει ρωσική επιχείρηση στο ουκρανικό έδαφος.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι εκτιμά ότι ο κ. Λαβρόφ δεν γνώριζε για την επιχείρηση τότε από την στιγμή που έδινε τις συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις. Ωστόσο, τόνισε πως όπως και να έχει το γεγονός της ρωσικής εισβολής είναι τοσο «τραγικά απαράδεκτο στον 21ο αιώνα που κάνεις δεν μπορεί να μην το καταδικάσει επι της αρχής αμέσως και να βάλει μια πλατιά κόκκινη γραμμή ότι αυτό δεν είναι ανεκτό».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως πρόκειται να πάει στο Κίεβο, ενώ ανέφερε πως η ρωσική πλευρά κατά την πολιορκία και την κατάληψη της Μαριούπολης παραβίασε κάθε κανόνα ανθρωπιστικού και διεθνούς δικαίου, βομβάρδισε κατοικημένες περιοχές, με πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων.

«Δυσκολευτήκαμε εξαιρετικά να φέρουμε πίσω τον πρόξενό μας από εκεί ο οποίος δεν έφυγε χωρίς τους Ουκρανούς που ήταν μαζί του στο καταφύγιο.. Την πρόταση να φύγει μόνος του την αρνήθηκε» είπε ενδεικτικά.

Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Όπως είπε η Ρωσία νόμιζε ότι ο ρωσικός στρατός θα γίνει δεκτός σαν ελευθερωτής και ότι θα διαλυθεί η κυβέρνηση Ζελένσκι και η ουκρανία σαν κρατικός μηχανισμός ωστόσο αυτό δεν πραγματοποιήθηκε. Τώρα, ο υπουργός σημείωσε πως φαίνονται κάποια αχνά αισιόδοξα σημάδια πχ η συμφωνία επι της αρχής ότι μπορεί να γίνει δεκτό η Ουκρανία να μην μπει στο ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε πως μόνο η Ουκρανία σαν κυρίαρχη χώρα μπορεί να αποφασίσει εάν θα προβεί σε οποιεσδήποτε εδαφικές ή συνταγματικές παραχωρήσεις στην διαπραγμάτευση με την Ρωσία.