Κόσμος

Γερμανική ΜΚΟ: “Η διατροφική κρίση θα μεγαλώσει χωρίς τη Ρωσία στη G20”

Η επισιτιστική κρίση απλώνεται σε όλο τον κόσμο και γερμανική ΜΚΟ προειδοποιεί ότι τυχόν έξοδος της Ρωσίας από την G20 θα διόγκωνε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα αντιμετώπισης της κρίσης.

Το μείγμα είναι εκρηκτικό. Η εκτόξευση των τιμών των τροφίμων σε όλο τον κόσμο και οι βασικές ελλείψεις βασικών διατροφικών ειδών τρομάζει την υφήλιο που δείχνει να προετοιμάζεται για τη δυσκολότερη εποχή στον 21ο αιώνα.

Μόνο τα στοιχεία που έδωσε ο ΟΗΕ πριν από ένα 24ωρο “μιλάνε” από μόνα τους: Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξασφάλιζε τροφή για 125 εκ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πλέον πρέπει να αρχίσει να μειώνει τις μερίδες τους λόγω της αύξησης του κόστους των τροφίμων, των καυσίμων και των μεταφορικών. Επίσης, η Ουκρανία εξασφάλιζε ψωμί για εκατομμύρια ανθρώπους. Οδηγούνται σε μέγιστη κρίση χώρες όπως η Αίγυπτος που προμηθεύεται το 85% των σιτηρών της από την Ουκρανία ή ο Λίβανος που πριν δύο χρόνια προμηθεύτηκε το 81% του σταριού του. Στη μέγγενη θα βρεθούν χώρες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, κυρίως στη κεντρική Ασία, στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική.

Τι ανέφερε ο Ματίας Μόγκε

Οι οιωνοί ανάγκασαν τον επικεφαλής της γερμανικής οργάνωσης αρωγής Welthungerhilfe (WHH) να προειδοποιήσει την G20, μέσω δηλώσεων του στο Reuters: “Η αποβολή της Ρωσίας από την G20 θα επιβράδυνε σημαντικά τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια κρίση των τροφίμων που επιτείνει ο πόλεμος στην Ουκρανία”

Ο Ματίας Μόγκε, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης που προσφέρει βοήθεια σε 14,3 εκατ. ανθρώπους σε 35 χώρες, χαρακτήρισε κρίσιμο να συνεχιστεί η επικοινωνία με τη Ρωσία, χώρα που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Φυσικά, η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος και σε αυτή την περίπτωση, χρειάζονται κυρώσεις. Όμως, σε μια ανθρωπιστική κατάσταση όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι απαραίτητο να εξακολουθήσουν να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας», τόνισε ο κ. Μόγκε.

Μειώθηκαν οι εξαγωγές

Η τοποθέτησή του καταγράφηκε μερικά 24ωρα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τάχθηκε υπέρ της εκδίωξης της Ρωσίας από την G20, ιδέα που υποστήριξαν επίσης ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον. Αρκετοί παρατηρητές θεωρούν πάντως απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο, ελλείψει συναίνεσης από την Ινδία, την Κίνα και αρκετές άλλες χώρες της ομάδας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον οποίο η κυβέρνηση της Ρωσίας αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», έχει μειώσει δραστικά τις εξαγωγές κι από τις δύο χώρες, που μαζί αντιπροσωπεύουν περί το 25% των εξαγωγών σίτου και το 16% των εξαγωγών καλαμποκιού. Οι τιμές αυτών των πρώτων υλών αυξήθηκαν απότομα στις διεθνείς αγορές. Ο Ματίας Μόγκε είπε πως αναμένει οι ηγέτες της G7 να καταπιαστούν με το πρόβλημα στις προσεχείς συνόδους τους.

Η Ρωσία, που ήταν ακόμη μέλος της τότε G8 όταν είχε ξεσπάσει η πιο πρόσφατη κρίση διατροφικής ασφάλειας, την περίοδο 2007-2008, διαδραμάτισε εποικοδομητικό ρόλο στη μείωση της πείνας σε παγκόσμια κλίμακα, θύμισε ο κ. Μόγκε.