Κόσμος

Γερμανία: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί διαφορετικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο είχε συσταθεί για να βοηθήσει τις χώρες του μπλοκ να ανασυγκροτηθούν μετά την πανδημία του κορονοϊού, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί διαφορετικά

Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο είχε συσταθεί για να βοηθήσει τις χώρες του μπλοκ να ανασυγκροτηθούν μετά την πανδημία του κορονοϊού, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί διαφορετικά δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

«Δεδομένης της αλλαγής της κατάστασης είμαι ανοιχτός στην προτεραιοποίηση των διαθέσιμων πόρων», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Ο Λίντνερ πρόσθεσε ότι αυτό που απαιτείται είναι «επενδύσεις στις υποδομές, στην ενέργεια και στην ανταγωνιστικότητα, αλλά όχι άλλες κρατικές δαπάνες και αναβληθείσες μεταρρυθμίσεις».

Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση για να αποφευχθεί ο οικονομικός κατακερματισμός εξαιτίας της πανδημίας οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν το 2020 να δανειστούν από κοινού 800 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανασυγκρότηση των οικονομιών τους ώστε να είναι πιο πράσινες και πιο ψηφιακές.

Σε μερικές εβδομάδες η ΕΕ θα συζητήσει αν υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερο κοινό δανεισμό ώστε να μπορεί το μπλοκ να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως δήλωσε την Τρίτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Παρατείνεται η λειτουργία σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην Ολλανδία

Παράλληλα η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση παροχής ενέργειας Onyx Power αποφάσισε να διατηρήσει σε λειτουργία το εργοστάσιό της με καύση άνθρακα στο Ρότερνταμ περισσότερο από ό,τι είχε προηγουμένως προγραμματιστεί.

Η εταιρία άλλαξε γνώμη σχετικά με μια συμφωνία που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την οποία θα έκλεινε το εργοστάσιο μέσα σε λίγους μήνες με αντάλλαγμα μια επιδότηση 212,5 εκατομμυρίων ευρώ.

«Είμαι πολύ απογοητευμένος από αυτή την απόφαση, είναι κακή για το κλίμα», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Κλίματος και Ενέργειας Ρομπ Γέτεν σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο.

Η απόφαση έρχεται καθώς η Ολλανδία και άλλες χώρες της ΕΕ αναζητούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας αντί των ρωσικών ορυκτών καυσίμων στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η τοποθεσία του Ρότερνταμ είναι ένα από τα τέσσερα εργοστάσια με καύση άνθρακα στην Ολλανδία, τα οποία πρόκειται να κλείσουν όλα έως το 2030. Αλλά η κυβέρνηση έχει επίσης υποδείξει ότι ένα από τα τέσσερα εργοστάσια θα πρέπει να κλείσει πολύ πριν από το 2030, καθώς η Ολλανδία αγωνίζεται να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της. Οι ισχύοντες κανονισμοί περιορίζουν την παραγωγή των μονάδων με καύση άνθρακα στο 35% της παραγωγικής τους ικανότητας.

Η Ολλανδία, έδρα του μεγαλύτερου λιμανιού της Ευρώπης και πολλών μεγάλων βιομηχανιών, συγκαταλέγεται στις χώρες της ΕΕ με τις υψηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές θερμοκηπίου.