Σημαντικά οφέλη θα έχει ο νέος αναβαθμισμένος και ασφαλής αυτοκινητόδρομος Πάτρας – Πύργου, όπου το πρώτο τμήμα του αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2024, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.
Όσο αναφορά τώρα την ολοκλήρωση και την παράδοση αυτού του μεγάλου έργου, υπολογίζεται στα μέσα του 2025. Το συγκεκριμένο έργο θα υλοποιηθεί από τις 3 ελληνικές εταιρείες της κοινοπραξίας «Ολυμπία Οδός», δηλαδή τις ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Με την ένταξη του Πάτρα- Πύργος στο Έργο Παραχώρησης, η Ολυμπία Οδός γίνεται πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος στη χώρα, με συνολικό μήκος 277 χιλιόμετρα. Τα νέα 75 χιλιόμετρα σύγχρονου αυτοκινητόδρομου (και του παράπλευρου και κάθετου δικτύου περί τα 124 χλμ.) θα συνδέουν την Περιμετρική Πάτρας με τη βόρεια είσοδο της πόλης του Πύργου.
Η συνολική προθεσμία για την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος ανέρχεται σε 40 μήνες από την έναρξη της κατασκευής. Προβλέπεται και μια ενδιάμεση αποκλειστική τμηματική προθεσμία για την απόδοση στην κυκλοφορία του τμήματος Κάτω Αχαΐα – Πύργος μήκους 56 χλμ. εντός 36 μηνών από την έναρξη της κατασκευής. Επίσης, προβλέπονται ποινικές ρήτρες για την υπαίτια εκ μέρους του Παραχωρησιούχου υπέρβαση των ως άνω προθεσμιών συνολικού ύψους 22 εκατ. ευρώ.
Γιατί είναι σημαντικός ο οδικός άξονας
Ο αυτοκινητόδρομος των 75 χλμ. θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός για τη Δυτική Πελοπόννησο αλλά και την ευρύτερη περιοχή, ενώ θα μειώσει κατά 40 λεπτά το ταξίδι Πάτρα – Πύργος. Πρόκειται για έναν δρόμο με δυο λωρίδες και ΛΕΑ, ανά κατεύθυνση, με διαχωριστική νησίδα, 8 κόμβους, 64 διαβάσεις και 15 γέφυρες 2 Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών και 2 Σημεία Εξυπηρέτησης Πελατών.
Βασικό και σημαντικό θέμα όμως της κατασκευής του εν λόγω δρόμου, ως προς τα οφέλη του, είναι η αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας. Περίπου 15 με 20 ζωές «χάνονταν» ετησίως τα τελευταία χρόνια στον οδικό άξονα – «καρμανιόλα» της δυτικής Πελοποννήσου, δηλαδή το τμήμα «Πάτρα – Πύργος», καθώς μόνο την περίοδο 2009-2019 έχουν καταγραφεί πάνω από 130 θανατηφόρα δυστυχήματα στον εν λόγω αυτοκινητόδρομο.
Μόνο την τελευταία εξαετία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 66 συνάνθρωποι μας και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, πολλοί από τους οποίους πολύ σοβαρά.
Βασικές αιτίες θεωρούνται η απουσία κεντρικής διαχωριστικής νησίδας, το κακό οδόστρωμα (έλλειψη συντήρησης), οι ισόπεδοι κόμβοι, οι παράνομες και ανασφαλείς είσοδοι και έξοδοι στο δρόμο, ο πεπαλαιωμένος σχεδιασμός του έργου του 1980 και η έλλειψη υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης. Με τον νέο αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος εκατομμύρια οχηματοχιλιόμετρα θα πραγματοποιούνται πλέον υπό συνθήκες ασφάλειας, άνεσης και εξοικονόμησης χρόνου.