Οι κυρώσεις της Δύσης, συνολικά, είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία των διπλωματικών και οικονομικών εμπλοκών. Ήταν αυτόματες, επιδιώκοντας να προκαλέσουν ασφυξία οικονομική και πολιτική στον Βλάντιμιρ Πούτιν. Η αλήθεια είναι πως ο στόχος επετεύχθη εν μέρει. Ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει πληγεί, όπως και συνολικά το γόητρο και το κύρος της Ρωσίας.
Ευρώπη, Καναδάς, Ιαπωνία και Νότιος Κορέα και φυσικά ΗΠΑ είναι στην ίδια πλευρά. Δυνάμεις ισχυρές, οικονομικά κυρίαρχες. Αν και, όπως η Ευρώπη, απολύτως «δεμένες» από την ενέργεια της Ρωσίας. Παρόλα αυτά, Ινδία, Κίνα και το σύνολο των χωρών της Ομάδας BRICS φαίνεται πως έχουν διαφορετική γνώμη. Χώρες που, εκτός των άλλων, είναι πυρηνικές δυνάμεις.
Η Κίνα μοιάζει αδιάφορη για τις πιέσεις που δέχεται και από τους ηγέτες της Ευρώπης αλλά και από τον Τζο Μπάϊντεν. Έχει επιλέξει να κινηθεί αυτόνομα και με το βλέμμα στο δικό της μέλλον. Τα γεωπολιτικά συμφέροντα της μεγαλύτερης σε πληθυσμό χώρα του πλανήτη, δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Αντιθέτως έχουν με τη γειτονική Ρωσία. Ο υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας, όπως εκτιμούν και διπλωματικές πηγές, δεν πήγε τυχαία στη Κίνα ούτε έγινε δεκτός, επίσης, τυχαία. Το ίδιο συνέβη και στην Ινδία. Δυο ταξίδια-αποστολές για τη διευκρίνιση και την εκ νέου επιβεβαίωση των δεσμών και των πρόσφατων συμφωνιών.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Νέο Δελχί δεν έλαβε υπόψη του, ούτε τις γνώμες ούτε τις προειδοποιήσεις της υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Νούλαντ. Όπως σημειώνουν και δημοσιογραφικές πληροφορίες η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του επικεφαλής του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Μπλίνκεν με τον Ινδό ομόλογο του, δεν είχε απτά αποτελέσματα. Ή τουλάχιστον τα αναμενόμενα από πλευράς ΗΠΑ. Η Ινδία δεν φαίνεται να εντάσσεται, όπως είναι το σχέδιο των ΗΠΑ, στην αντί κινεζική συμμαχία στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού. Τουλάχιστον προσώρας.
Αυτό το χρονικό μεσοδιάστημα, όμως, προκαλεί πονοκέφαλο στις ΗΠΑ που θα ήθελαν να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο τείχος απέναντι στην επεκτατική πολιτική του Βλάντιμιρ Πούτιν. Έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα της πολλαπλής και συμμαχικής αντιμετώπισης της Ρωσίας.
Φαίνεται, όπως διακρίνουν και έμπειροι διπλωμάτες, πως ο πρόεδρος της Ρωσίας προχωρά με έναν συγκεκριμένο στόχο: την απευθείας συνομιλία με το Οβάλ Γραφείο.
Κοντολογίς μια επανάληψη της ιστορίας με σύγχρονους όρους και με νέους ισχυρούς παίχτες. ΗΠΑ και Ρωσία σε μια νέα διαπραγμάτευση για το σύνολο του κόσμου, υπό το αυστηρό βλέμμα Κίνας και Ινδίας…