Ο κόσμος ξαναμοιράζεται. Οι αναλυτές φοβούνται τη «διεθνοποίηση της σύγκρουσης», αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι ήδη παγκόσμια. Κατά κάποιον τρόπο, ήταν πάντα, αλλά έγινε επίσημα παγκόσμια όταν η Ουκρανία δημιούργησε μια Λεγεώνα Ξένων, άρχισε να λαμβάνει όπλα του ΝΑΤΟ και όταν η Ρωσία συγκέντρωσε τις δικές της διμοιρίες πιστών, με τα δικά της χρέη στο Κίεβο.
Το παράδειγμα του Καζακστάν
Οι περιφέρειες, δηλαδή οι περιθωριοποιημένοι, οι καθυστερημένοι της παγκοσμιοποίησης, οι δορυφόροι, οι αμφισβητούμενες λωρίδες γης, τα κράτη στο περιθώριο των μεγάλων αυτοκρατοριών, τα απομεινάρια της εποχής της αποικιοκρατίας. Ήταν τα περιφερειακά κράτη που έχουν κατακλυστεί τα τελευταία χρόνια από εμφύλιους πολέμους, πραξικοπήματα και υβριδικές επιχειρήσεις στην προπολεμική Ουκρανία. Το Καζακστάν ήταν το τελευταίο παράδειγμα πρόσφατα. Και είναι τα περιφερειακά κράτη που θα βιώσουν ένα κρεσέντο αστάθειας σε μια υποθετική μεταπολεμική (ή προσωρινή) εκεχειρία.
Για παράδειγμα, ο Ατλαντικός είναι ένα «προάστιο» με πολλές πυριτιδαποθήκες έτοιμες να εκραγούν, είναι το στάδιο όπου ο άξονας Μόσχας-Πεκίνου θα προσπαθούσε να μετακινήσει τα κομμάτια του με τολμηρές αλλά προβλέψιμες αντιδράσεις στη δυτική προέλαση (AUKUS στον Ινδο-Ειρηνικό και ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη) στις αντίστοιχες «γειτονιές» της Ρωσίας και της Κίνας. Η λογική αυτών των «Ρεβιζιονιστικών Δυνάμεων» θα είναι πολύ ξεκάθαρη: Αν δεν έχουν το δικαίωμα να έχουν τις δικές τους Περιοχές Επιρροής, ούτε και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να έχουν το «δικαίωμα». Το «Δόγμα Μονρό» στον 21ο αιώνα θα μπορούσε να δοκιμαστεί.
Με απλά λόγια, ο Ατλαντικός θα μπορούσε να γίνει τόσο κρίσιμος γεωπολιτικά, όσο ο Ινδο-Ειρηνικός σήμερα. Αυτό υποδηλώνεται από ορισμένα γεγονότα που συνέβησαν το 2021: Η ανανεωμένη ρωσική υποστήριξη στις πολιτικές δυνάμεις της Λατινικής Αμερικής με θέσεις που επικρίνουν την Ουάσιγκτον, η επίσημη άφιξη της Κίνας στη Νικαράγουα, το κύμα αστάθειας που επηρέασε τις γαλλικές κυριαρχίες στη Λατινική Αμερική και, τέλος, η εντυπωσιακή κινεζική υποστήριξη στη διεκδίκηση της κυριαρχίας της Αργεντινής στα νησιά Μαλβίνες.
Ο «ολοκληρωτικός οικονομικός πόλεμος» κατά της Ρωσίας είναι το σύμβολο της νέας παγκοσμιοποίησης που αναδύεται: Μια «Παγκοσμιοποίηση με αυλακώσεις» πολλαπλών τροχιών και πολλών ταχυτήτων με μικρο- και μακρο-περιφερειακά διαμερίσματα. Μια διαδικασία που ξεκίνησε υπό την ηγεσία της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία έχει επιταχυνθεί από την πανδημία του COVID-19 και τον πρόσφατο πόλεμο στην Ουκρανία.
Μια παγκοσμιοποίηση και περιφερειοποίηση με μια πιο προοδευτική αποδολαριοποίηση θα ήταν ένα άλλο παράδειγμα… αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη και η Ασία θα μπορούσαν να είναι δύο ολοένα και πιο διαχωρισμένα μπλοκ.
Σε αυτή την υποθετική «παγκοσμιοποίηση κατά διαμερίσματα», μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία υπάρχει η πιθανότητα η Ρωσία -de facto- να γίνει μέρος του ασιατικού μπλοκ (ίσως πέθανε το όνειρο του ευρασιανισμού, το όνειρο μιας Ευρώπης που εκτείνεται από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ή τουλάχιστον δεν θα είναι δυνατή η επαναφορά του για μεγάλο χρονικό διάστημα).
Όπως η παγκοσμιοποίηση αλλάζει, έτσι αλλάζει και η συγκρότηση μπλοκ, πόλων και συμμαχιών στη διεθνή σκηνή. Υπάρχει κίνδυνος οι εποχές του μέτρου και της παθητικής ουδετερότητας να πλησιάζουν στο τέλος τους. Ακόμη και η Ελβετία, απουσία και στους δύο παγκόσμιους πολέμους, έχει σπάσει μια παράδοση αιώνων ουδετερότητας καταδικάζοντας τη ρωσική δράση στην Ουκρανία.
Ζούμε σε προβληματικές εποχές, γεωπολιτικών ανακατατάξεων μέσω της επιλογής των πλευρών, σίγουρα οι Μεγάλες Δυνάμεις θα ζητήσουν από τις περιφερειακές χώρες αποδείξεις πίστης. Κάποιοι θα ανταποκριθούν σταθερά, ενώ άλλοι θα «αλλάξουν τη φανέλα της ομάδας τους» απροσδόκητα.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκίνησε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τη Βενεζουέλα του Μαδούρο, την οποία είχαν υβρίσει πριν από χρόνια οι Αμερικανοί. Αύριο μπορεί να υπάρξουν αρκετές περιπτώσεις άλλων «αντιπάλων» για να αποπλανήσουν. Στο μέλλον όλα είναι πιθανά: οι μεγάλες δυνάμεις, οι κεντρικές περιοχές είναι λίγες, οι περιφέρειες πολλές.