Ο Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε σχετικά με την απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων.«Οι στρατιωτικές μονάδες της Ρωσίας δεν αποσύρονται αλλά τοποθετούνται αλλού», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνέντευξη Τύπου, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τις αμυντικές δαπάνες των συμμάχων, στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
«Η Ρωσία έχει πει επανειλημμένα ψέματα για τις προθέσεις της», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Μόσχα μπορεί να κριθεί μόνο από τις πράξεις της, όχι από τα λόγια της.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ ευχαρίστησε την Τουρκία για τη φιλοξενία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και τόνισε ότι χαιρετίζει όλες τις προσπάθειες που προσπαθούν να δώσουν τέλος σε αυτόν τον «βάναυσο και παράλογο πόλεμο».
Τα συμμαχικά στρατεύματα θέλουν την εξασφάλιση της ειρήνης
Ερωτηθείς αν η σταδιακή συσσώρευση 100.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Ευρώπη συνιστά παραβίαση του επίσημου πλαισίου σχέσεων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι αυτό το πλαίσιο έχει παραβιαστεί εδώ και καιρό από τη Ρωσία, αρχής γενομένης από την εισβολή στη Γεωργία το 2008.
Σημείωσε δε ότι η αύξηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην περιοχή έχει ως στόχο την εξασφάλιση της ειρήνης και όχι την πρόκληση συγκρούσεων. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ακόμη πως δεν θα ήθελε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικές με το πώς θα αντιδράσει η Συμμμαχία στην περίπτωση που η Ρωσία κάνει χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία.
Τι είπε για τα πυρηνικά όπλα
Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πάντως ότι στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας υπάρχουν διαβουλεύσεις ως προς το αν, πώς και πότε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα πυρηνικά όπλα κρατών μελών της.
Σημείωσε ότι ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να μπει κάποια στιγμή τέλος στα πυρηνικά, υπογραμμίζοντας όμως πως από τη στιγμή που η Κίνα η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα έχουν τα δικά τους πυρηνικά, ο κόσμος θα είναι ασφαλέστερος αν το ΝΑΤΟ έχει και αυτό τα δικά του. Κληθείς τέλος να σχολιάσει την στάση της Κίνας στο ουκρανικό, σημείωσε πως το γεγονός ότι το Πεκίνο και η Μόσχα έχουν στενή συνεργασία, επηρεάζει τις πολιτικές του ΝΑΤΟ.