Υπό τον φόβο πυρηνικού ατυχήματος, λόγω των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία, η Νορβηγία καλεί τους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας, Οντ Ρόγκερ Ένοκσεν, δήλωσε σύμφωνα με τους Times ότι υπάρχουν φόβοι πως η επανάληψη ενός πυρηνικού ατυχήματος, παρόμοιο με εκείνο του Τσερνόμπιλ, θα μπορούσε να προκαλέσει μεταφορά ραδιενέργειας στη χώρα του, λόγω του ανέμου.
Στους πολίτες θα δοθεί προειδοποίηση 72 ωρών, για να προετοιμάσουν τα καταφύγιά τους και «αν τα χρησιμοποιούν ως αποθήκες, θα πρέπει να ετοιμάσουν ένα πλάνο για να βγάλουν έξω αντικείμενα», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός.
Επίσης, προέτρεψε τους πολίτες να αποθηκεύσουν φάρμακα για ραδιενέργεια για παιδιά, όπως και ότι κάθε σπίτι θα πρέπει να έχει προμήθειες τριών ημερών του φαρμάκου Jodix, αναφέρει η Daily Mail επικαλούμενη τους Times.
Η προειδοποίηση αυτή δεν σχετίζεται με φόβο για πυρηνικό πόλεμο, αλλά «με τους πυρηνικούς σταθμούς στην Ουκρανία και ατυχήματα που έχουμε δει».
Η Ουκρανία, επεσήμανε «έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη και αν συμβεί ένα ατύχημα, όπως στο Τσερνόμπιλ, θα επηρεαστούμε όλοι στη δυτική Ευρώπη, αν ο άνεμος φυσά προς αυτή την κατεύθυνση».
Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, στη Ζαπορίζια και πήραν τον έλεγχο του Τσερνόμπιλ. Χθες Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποχωρούν από το Τσερνόμπιλ, πηγαίνοντας στη Λευκορωσία.
Οι προειδοποιήσεις προς τους Νορβηγούς έρχονται εν μέσω συζητήσεων στη χώρα για την επαναφορά των κανονισμών που ίσχυαν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, οι οποίοι προέβλεπαν ότι οι μη στρατιωτικές υποδομές- όπως τα ξενοδοχεία- θα πρέπει να έχουν υπόγεια καταφύγια. Επίσης, γίνονται συζητήσεις για το αν κάποια από αυτά χρειάζονται αναβάθμιση.
«Τα παιδιά ανησυχούν για το αν θα γίνει πόλεμος στη Νορβηγία. Πολλοί ρωτούν πού είναι το καταφύγιό τους», δήλωσε ο Ένοκσεν, αλλά πρόσθεσε ότι οι αρχές της χώρας «δεν βλέπουν καμία στρατιωτική απειλή αυτή στιγμή». Όμως, συμπλήρωσε «έχουμε έναν απρόβλεπτο γείτοντα στα ανατολικά, τον οποίο πρέπει να παρακολουθούμε πιο προσεκτικά».