Κόσμος

Ερντογάν Τουρκία: Θεσμικές αλλαγές ενόψει των εκλογών

Ερντογάν Τουρκία: Ο Τούρκος Πρόεδρος κατάφερε να περάσει από το τουρκικό κοινοβούλιο μεγάλες αλλαγές που στόχο έχουν την νίκη στις επερχόμενες εκλογές.

Αν και στο εξωτερικό ο Ερντογάν βρίσκεται ξανά στην εύνοια των ΗΠΑ και άλλων κρατών, στην Τουρκία ετοιμάζει την επόμενη μέρα. Ο Τούρκος Πρόεδρος προσπαθεί ρίχνοντας το εκλογικό όριο να εξασφαλίσει την είσοδο του κόμματος με το οποίο συνεργάζεται.

Οι αλλαγές αυτές πλέον είναι νόμος του κράτους, καθώς το κοινοβούλιο της ενέκρινε. Το ποσοστό ψήφων που απαιτείται για μπει ένα πολιτικό κόμμα στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας στο 7% από 10%. Το μέτρο εγκρίθηκε αργά την Τετάρτη. Οι συζητήσεις και η ψηφοφορία για άλλες αλλαγές στον εκλογικό νόμο επρόκειτο να συνεχιστούν την Πέμπτη.

(Photo by TURKISH PRESIDENCY / KAYHAN OZER / HANDOUT/Anadolu Agency/Getty Images)

Μειώνονται οι δυνάμεις του Εθνικιστικού Κινήματος

Οι νομοθετικές αλλαγές προτάθηκαν από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ακροδεξιό σύμμαχό του, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη του κοινού προς το MHP έχει μειωθεί σε μονά νούμερα ενόψει των κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Ο Ερντογάν πιθανότατα θα χρειαστεί και πάλι την υποστήριξη του ακροδεξιού κόμματος και των ψηφοφόρων του για να βοηθηθεί στην επανεκλογή του ως πρόεδρος, αλλά και για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το εκλογικό όριο του 10%, που εισήχθη μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει εδώ και καιρό τη χώρα να το μειώσει, αλλά το κρατούσε ψηλά σε μια προσπάθεια να δυσκολεύει το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (HDP).

Οι νομικές αλλαγές Ερντογάν

Άλλες νομικές αλλαγές περιλαμβάνουν ένα μέτρο που προβλέπει ότι οι βουλευτές θα κερδίσουν έδρες στις επόμενες εκλογές με βάση αποκλειστικά το μερίδιο ψήφων κάθε πολιτικού κόμματος σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη περιφέρεια. Το τρέχον σύστημα κατανέμει τις κοινοβουλευτικές έδρες με βάση το μερίδιο ψήφων κάθε εκλογικής συμμαχίας και στη συνέχεια τις διαιρεί με βάση το μερίδιο κάθε κόμματος σε μια συμμαχία.

Αυτό επέτρεψε στα μικρά κόμματα να κερδίσουν έδρες στις εκλογικές περιφέρειες όπου έλαβαν μικρό μερίδιο ψήφων. Έτσι με αυτό το μέτρο ο Ερντογάν στοχεύει να “χτυπήσει” τους πολιτικούς του αντιπάλους, ιδιαίτερα τον Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος αν και δεν αποτελεί απειλή για την προεδρία, το γεγονός ότι είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών σε συνδυασμό με την παραπαίουσα οικονομική κατάσταση στη χώρα, έχουν ανεβάσει τη δημοφιλία του κατακόρυφα, κόβοντας ψήφους από τον Τούρκο πρόεδρο.

Αμβλύνονται οι εικασίες για πρόωρες εκλογές

Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο, που αποτελούνται από 15 άρθρα, έχουν επίσης σχεδιαστεί για να εμποδίσουν τους βουλευτές να αλλάζουν μεταξύ πολιτικών κομμάτων, μια τακτική που χρησιμοποίησε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) για να βάλει στη βουλή το Καλό Κόμμα (İyi Parti) της Μεράλ Ακσενέρ.

Οι τροποποιήσεις απαιτούν 12 μήνες για να τεθούν σε ισχύ, αμβλύνοντας τις εικασίες ότι ο Ερντογάν θα επιδιώξει πρόωρες εκλογές πριν από το 2023. Ο Ερντογάν πρέπει επίσης να εγκρίνει τις νομικές αλλαγές προτού γίνουν νόμος.