Κόσμος

East Med – Poseidon: Ο ρόλος – κλειδί της Ελλάδας

Οι Ιταλοί θέλουν την ένωση του αγωγού East Med-Poseidon, συνολικού μήκους 1.900 χιλιομέτρων, που μπορεί να μεταφέρει έως και 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
rticle__body">

Όλα αλλάζουν στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά σε ότι αφορά τους αγωγούς από και προς την ΕΕ, καθώς και την πάγια απαίτηση όλων, για πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. dv">

Το κομμάτι του αγωγού φυσικού αερίου “Ποσειδών” συνδέει Ελλάδα και Ιταλία, και  σχεδιάστηκε από το 2008, προβλέποντας συνολική επένδυση 6 δισ. δολαρίων.

Ο αγωγός East Med-Poseidon, συνολικού μήκους 1.900 χιλιομέτρων, μπορεί να μεταφέρει έως και 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, και αργότερα το μέγιστο 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, θα αποτελείται από μια υπεράκτια γραμμή περίπου 210 χιλιομέτρων που διασχίζει το Ιόνιο προς την Ιταλία και το Οτράντο.

“Πλήρη απεξάρτηση από τη Ρωσία”

Σύμφωνα με δημοσίευμα του “”pentapostagma.gr”, η φάση ανάπτυξης έχει ολοκληρωθεί και το έργο είναι έτοιμο για τη φάση κατασκευής, έχοντας λάβει όλες τις απαραίτητες περιβαλλοντικές άδειες τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα.

Εδώ και μεγάλο διάστημα πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες μεγάλος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, δεν έβλεπαν ποτέ θετικά αυτήν την διαδρομή, μέχρι που τις τελευταίες εβδομάδες, μια φράση του επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων του υπουργείου ενέργειας των ΗΠΑ, Andrew Light, άλλαξε τις ισορροπίες: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θα ρίξουμε μια νέα ματιά σε όλα. Δεν πρόκειται μόνο για την πράσινη μετάβαση, αλλά και για την πλήρη απεξάρτηση από τη Ρωσία».

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων «Agenzia Nova», ο Nicola Monti, Διευθύνων Σύμβουλος της Edison, δήλωσε πώς το έργο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Eastmed-Poseidon, σχεδιάστηκε για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ στην Ευρώπη, διερχόμενος από Κύπρο και Ελλάδα, προς την Ιταλία.

Το πιο κοντινό στην ευρωπαϊκή αγορά

“Αυτό το σχέδιο, θα πρέπει να επανέλθει σήμερα στο επίκεντρο της προσοχής, διότι είναι το μόνο πραγματικό έργο διαφοροποίησης πηγών αερίου που έχουν ήδη ανακαλυφθεί, ήδη δοκιμαστεί και είναι πιο κοντά στην ευρωπαϊκή αγοράΟ αγωγός Eastmed είναι μια υποδομή που έχει ήδη σχεδιαστεί για να είναι έτοιμη, ενώ στη συνέχεια θα μετατραπεί για τη μεταφορά υδρογόνου», πρόσθεσε.

Εφόσον, Έλληνες, Ιταλοί, Ισραηλινοί, Κύπριοι συμφωνούν σε κάτι που αναμένεται να εγκρίνουν οι ΗΠΑ, τότε εκτιμάται ότι ο αγωγός αυτός υπάρχει πιθανότητα να υλοποιηθεί τα επόμενα  χρόνια.

Όσο για την Τουρκία, εκτιμάται ότι τα πράγματα είναι ακόμη θολά και οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να αντιδράσουν σθεναρά. Τον τελευταίο λόγο όμως θα έχουν οι εταιρείες – κολοσσοί και ο Λευκός Οίκος.