Ελλάδα

Η φοιτητική ομάδα SpaceDot του ΑΠΘ υποψήφια για το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2022

Το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2022 διεκδικεί η διεπιστημονική ομάδα «SpaceDot» του ΑΠΘ για την κατασκευή του νανοδορυφόρου «AcubeSAT»

Το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2022 διεκδικεί η διεπιστημονική ομάδα «SpaceDot» του ΑΠΘ για την κατασκευή του νανοδορυφόρου «AcubeSAT», ο οποίος προγραμματίζεται να τεθεί σε τροχιά στα τέλη του 2023. Την πρόταση υποψηφιότητας κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η SpaceDot είναι μια μη κερδοσκοπική, διεπιστημονική ομάδα, με έδρα το ΑΠΘ και αριθμεί περισσότερα από 80 μέλη, φοιτητές προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου, σε 6 πανεπιστημιακά ιδρύματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ερευνητικό αντικείμενο της ομάδας αποτελεί η διαστημική έρευνα και συγκεκριμένα η κατασκευή του νανοδορυφόρου AcubeSAT. Μέσω του AcubeSAT, η ομάδα στοχεύει να μελετήσει την επίδραση των περιβαλλοντικών συνθηκών του διαστήματος στην ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Ο νανοδορυφόρος AcubeSAT είναι ο πρώτος φοιτητικός δορυφόρος της Θεσσαλονίκης και ξεκίνησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με επίσημη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency- ESA), με στόχο να τεθεί σε τροχιά το 2023.

Σε δήλωσή της, η κ. Σπυράκη υπογραμμίζει ότι «η Θεσσαλονίκη παράγει καινοτομία και αυτό αποδεικνύεται για άλλη μια φορά και με τη σχεδίαση και την κατασκευή του νανοδορυφόρου AcubeSAT από τη φοιτητική ομάδα SpaceDot του ΑΠΘ στο πλαίσιο του προγράμματος “Fly Your Satellite!3” του Εκπαιδευτικού Γραφείου του ESA» και αμέσως προσθέτει:

«Η ομάδα διεκδικεί “ένα εισιτήριο για εκτόξευση” και μέσω της υποψηφιότητας για το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2022, καθώς ο νανοδορυφόρος  AcubeSAT, αποτελεί ορόσημο για τα ελληνικά ερευνητκά δεδομένα στον τομέα της αεροδιαστημιακής. Η δράση της ομάδας μας γεμίζει ελπίδα! Είναι ένα θετικό δείγμα γραφής για τις ευοίωνες προοπτικές που αναδύονται για τη Θεσσαλονίκη, η οποία εξελίσσεται σε πόλη της γνώσης, σε κόμβο πρωτοπορίας και νέας τεχνολογίας. Αν με ρωτάτε πως φαντάζομαι τη Θεσσαλονίκη στο μέλλον, θα σας πρότεινα να παρακολουθήσετε τα σχέδια και τη δραστηριότητα της SpaceDot».