Κόσμος

Ρωσία – Ουκρανία: Τα 5 σημεία του Κιέβου – Αλλάζει ή όχι στρατηγική η Ρωσία

Η πρόταση των 5 σημείων της Ουκρανίας σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες - Περιορίζει τις επιθέσεις η Ρωσία, αλλαγή στρατηγικής βλέπουν οι Αμερικανοί - Επιφυλακτικός ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Μικρά βήματα προόδου διαφαίνονται στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία, ωστόσο στο διπλωματικό σκέλος όλες οι πλευρές τηρούν στάση αναμονής, καθώς οι σημερινές συνομιλίες διακόπηκαν μετά από τέσσερις ώρες, και θα συνεχιστούν αύριο

Απόσυρση ρωσικών δυνάμεων από το Κίεβο και αλλαγή στρατηγικής βλέπουν Αμερικανοί αξιωματούχοι

Χαραμάδα ελπίδας για σταδιακό τερματισμό των εχθροπραξιών, ανοίγουν οι δηλώσεις στο CNN, δύο κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων, υπό καθεστώς ανωνυμίας ωστόσο, ότι  η Ρωσία ξεκίνησε ήδη να αποσύρει ορισμένες από τις στρατιωτικές τις δυνάμεις στα περίχωρα του Κιέβου.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή στην στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στις δυνάμεις που αποσύρονται, σύμφωνα με τις ίδιες αμερικανικές πηγές, συμπεριλαμβάνονται και οι τακτικές ομάδες ταγμάτων (BTG), που εγκαταλείπουν τις περιοχές πέριξ του Κιέβου. Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από τις βόρειες περιοχές της Ουκρανίας, για να επικεντρωθούν στις μάχες στο νότο και στα ανατολικά.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία θα καλύψει την υποχώρησή της με αεροπορικούς βομβαρδισμούς της πρωτεύουσας και με το πυροβολικό, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ρωσία μπορεί να αλλάξει τακτική και πάλι, αν οι συνθήκες της μάχης το επιτρέψουν.

Κατά την αμερικανική άποψη, δεν πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη προσαρμογή για ανασυγκρότηση, αλλά για μια πιο μακροπρόθεσμη κίνηση, καθώς η Ρωσία έρχεται αντιμέτωπη με την αποτυχία της να προχωρήσει στρατιωτικά στη βόρεια Ουκρανία.

Ρωσικό “κόλπο” φοβούνται οι Ουκρανοί

Για το ενδεχόμενο η αλλαγή στρατηγικής να αποτελεί ένα «κόλπο» μιλούν ωστόσο αξιωματούχοι της Ουκρανίας, κάτι με το οποίος φαίνεται να συντάσσεται και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Τούρκου δημοσιογράφου Ραγκίπ Σοϊλού για το MiddleEastEye, ο οποίος μετέφερε και την ουκρανική πρόταση 5 σημείων:

Ποια είναι η πρόταση της Ουκρανίας

1- Οι εγγυητές θα επέμβουν εάν η Ρωσία επιτεθεί μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων. Μπορεί να παρέχουν όπλα ή να επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία

2- Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία γίνεται αδέσμευτο, μη πυρηνικό κράτος, χωρίς ξένες βάσεις αλλά μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε.

3 – Ουκρανία και Ρωσία θα συζητήσουν το καθεστώς της Κριμαίας για τα επόμενα 15 χρόνια. Η Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιήσει βία για να επιλύσει το ζήτημα

4- Πούτιν – Ζελένσκι θα συζητήσουν προσωπικά τη διαμάχη του Ντονμπάς.

Η Ρωσία λέει ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν θα καλύπτουν την Κριμαία και το Ντονμπάς

Πώς πρόκειται να επικυρωθεί;

5- Η Ουκρανία θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για τη συμφωνία. Εάν ο κόσμος το εγκρίνει, τότε οι εγγυητές θα το περάσουν από τα μεμονωμένα κοινοβούλιά τους

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως η ουκρανική πλευρά διατηρεί τις επιφυλάξεις της σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις, καθώς πλανάται ο φόβος ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιεί τις συνομιλίες προσχηματικά, ώστε να πάρει μια «ανάσα» από το πολεμικό μέτωπο.

Αξιωματούχοι της Ουκρανίας ανησυχούν πως η Ρωσία μπορεί να επιχειρήσει να φτάσει σε μια συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, ώστε να μπορέσει να αναδιατάξει τις στρατιωτικές της δυνάμεις και να ξεκινήσει νέα επίθεση.

Όποια κι αν είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα αιτήματα της Ουκρανίας και τους συμβιβασμούς που προτίθεται να κάνει, πάντως, οι πολίτες της χώρας θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τις αποφάσεις του κυβερνητικού επιτελείου. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η τελική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Απάντηση των Ρώσων

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Φόμιν, δήλωσε ότι ο στρατός θα περιορίσει «δραματικά» τις επιχειρήσεις του στην περιοχή της ουκρανικής πρωτεύουσας. Και αυτό, όπως εξήγησε, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το κλίμα «αμοιβαίας εμπιστοσύνης», όπως συμφωνήθηκε κατά τις σημερινές διαπραγματεύσεις.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που διεξήχθησαν στο «Ντολμά Μπαχτσέ», ο Φόμιν είπε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώθηκαν στην ουδετερότητα και την αποπυρηνικοποίηση της Ουκρανίας, με τη Ρωσία από την πλευρά της να παρέχει εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο.

Μπλίνκεν: Άλλα λέει η Ρωσία και άλλα πράττει

Όπως δήλωσε, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, χαμηλώνοντας τις προσδοκίες για αποτελέσματα από τις ειρηνευτικές συνομιλίες: «Υπάρχουν αυτά που λέει η Ρωσία και αυτά που πράττει. Εμείς, επικεντρωνόμαστε στο δεύτερο» προσθέτοντας ότι δεν έχει δει σημάδια ότι ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία προχωρούν με αποτελεσματικό τρόπο καθώς δεν έχει δει κάτι που να του δείχνει ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις διαπραγματεύσεις.

Ο Μπλίνκεν, σημείωσε ότι το να λέει η Ρωσία πως μειώνει τις εχθροπραξίες γύρω από το Κίεβο μπορεί να σημαίνει ότι προσπαθεί να στρέψει αλλού την προσοχή και να εξαπατήσει τους Ουκρανούς κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι θα το πράξει στ’ αλήθεια.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, κάλεσε την Ρωσία να σταματήσει τώρα τις επιθέσεις, να σταματήσει να σφυροκοπάει την Ουκρανία και να συζητήσει σοβαρά.

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία και άλλες χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ κλήθηκαν από την συμμαχία να συμμετάσχουν στη διήμερη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις 7 Απριλίου. Οι υπουργοί Εξωτερικών συνέρχονται για δεύτερη φορά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο