Άποψη

Ενέργεια: Η Ελλάδα στη δεκαετία του ‘90

Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr για την παραδομένη σε ιδεοληψίες και σε μικροσυμφέροντα, στο τομέα της οικονομίας και της ενέργειας, Ελλάδα του ΄90 αλλά και τη δυνατότητα που έχει σήμερα η χώρα μας να απογειωθεί στο συγκεκριμένο τομέα τα επόμενα τρία χρόνια.

Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, όταν δήμαρχος Κυκλαδίτικου νησιού είχε δεχθεί να συναντηθεί με έναν εκπρόσωπο μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας. Στο δημαρχιακό του τραπέζι είχε κατατεθεί μια πρόταση επενδύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων για το νησί προκειμένου να κατασκευαστεί ένα μεγάλο πρότυπο πάρκο αιολικής ενέργειας. Ο εκλεγμένος εκπρόσωπος του νησιού, αρνήθηκε κατηγορηματικά, με το δικαιολογητικό πως θα επηρεαστούν τα αποδημητικά πουλιά. Οι επενδυτές επανήλθαν με βελτιωμένη πρόταση που θα κάλυπτε το 100% των αναγκών για ρεύμα στο νησί. Πρακτικά μεθερμηνευόμενο σήμαινε πως οι κάτοικοι θα πλήρωναν ελάχιστα έως καθόλου ρεύμα και θα είχαν τη δυνατότητα να πουλήσουν και τις ποσότητες που τους περίσσευαν, στη ΔΕΗ. Δηλαδή να κερδίσουν δίπλα. Η άρνηση ήταν κατηγορηματική. Οι επενδυτές δεν κατέθεσαν τα όπλα τους και πρότειναν τη δημιουργία του Αιολικού Πάρκου στη θάλασσα!

Αυτό ήταν και το τέλος τους

Το παραπάνω προκλητικό για τα σημερινά ενεργειακά δεδομένα γεγονός, περιγράφει, ουσιαστικά  τη αδύναμη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα. Παραδομένη σε ιδεοληψίες, μικροσυμφέροντα, αδιαφορίες και εσωτερικές έριδες βρίσκεται να παρακολουθεί τις οικονομίες και τις εξελίξεις στο τομέα της ενέργειας αντί να πρωταγωνιστεί και να εξάγει το know how, παγκοσμίως. Ζώντας σε μια χώρα λουσμένη στο φως και με ούριους τους ανέμους 12 μήνες το χρόνο, βρίσκεται ενώπιον μιας επισιτιστικής κρίσης ενώ την ίδια στιγμή οι πολίτες της πληρώνουν το ακριβότερο ρεύμα και την ακριβότερη  βενζίνη.

Ακόμη και σήμερα οι ΑΠΕ ενέργειας στην Ελλάδα βρίσκονται υπό κατηγορία. Οι όποιες γενναίες πρωτοβουλίες σοβαρών και εμπνευσμένων δημάρχων είναι παράδειγμα στα δάκτυλά του ενός χεριού. Συνομιλώντας με έναν εκ των σημαντικότερων επενδυτών στο τομέα των ΑΠΕ, μας έλεγε πως απορεί γιατί οι κάτοικοι των Κυκλάδων να πληρώνουν ρεύμα ή τουλάχιστον τόσο ακριβά το ρεύμα!

Η απολιγνιτοποίηση της χώρας είναι και ικανή και αναγκαία για την επόμενη ημέρα. Η εξασφάλιση της ενέργειας και η φθηνή παραδοχή της προς κατανάλωση θα εκτινάξει οικονομικώς το ΑΠΕ και θα προκαλέσει αιτία μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης. Τα επόμενα τρία χρόνια, δίνεται η δυνατότητα η Ελλάδα να απογειωθεί κυριολεκτικά στο συγκεκριμένο τομέα. Καθώς και η τεχνογνωσία, πλέον υπάρχει και τα κονδύλια είναι δεσμευμένα και το Ταμείο Ανάκαμψης τα χρηματοδοτεί γενναία. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, για τη απίστευτη μείωση στους λογαριασμούς των καταναλωτών, είναι αυτό που χρησιμοποιούν από τώρα συγκεκριμένοι πάροχοι ενέργειας και στην Ευρώπη. Εκμεταλλευόμενοι τις ΑΠΕ που διαθέτουν διατεθούν κοινωνικά συμβόλαια με τεράστιες εκπτώσεις. Ο υπολογισμός που κάθε σπίτι θα διαθέτει φωτοβολταϊκά στο μέλλον, όπως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, που στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί ευκολότερα έναντι άλλων χωρών της Β. Ευρώπης, γίνεται αντιληπτή η τεράστια εξοικονόμηση και σε ενεργειακό αλλά κυρίως στο οικογενειακό εισόδημα.

Ίσως για αυτό και όχι μόνο το λόγο μια γενναία απόφαση επιδότησης στα οικιακά φωτοβολταϊκά θα ήταν μια εθνικά οικονομική κίνηση…