Ξεκίνησε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ζελένσκι μέχρι τώρα έχει δηλώσει ότι είναι αρνητικός στις εδαφικές παραχωρήσεις, αλλά είναι θετικός στην ουδετερότητα.
Στη συνέντευξή του με Ρώσους ανεξάρτητους δημοσιογράφους ο Ζελένσκι είπε ότι «αυτό ήταν το πρώτο σημείο αρχής για τη Ρωσική Ομοσπονδία και εξ’ όσων θυμάμαι γι’ αυτό ξεκίνησαν τον πόλεμο». Ο ίδιος τόνισε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα στον ουκρανικό λαό, αλλά υπογράμμισε και πάλι την επιθυμία του για μια συμπαγή ειρηνευτική συμφωνία.
Ρήτρες εγγύησης για την Ουκρανία
«Αυτή η ρήτρα είναι μια ρήτρα εγγύησης ασφάλειας για την Ουκρανία. Κι εφόσον [οι Ρώσοι] λένε ότι είναι και γι’ αυτούς, είναι κατανοητό για μένα και συζητείται. Αλλά με ενδιαφέρει να διασφαλιστεί ότι δεν θα είναι άλλο ένα κομμάτι χαρτί. Εμείς θέλουμε αυτό το χαρτί να γίνει μια σοβαρή συμφωνία προς υπογραφή», είπε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι «τα θέματα του Ντονμπάς και της Κριμαίας πρέπει να συζητηθούν και να επιλυθούν» μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών. Τα σχόλια του έγιναν μετά τις ανακοινώσεις της τουρκικής προεδρίας ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας θα γίνουν την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ζελένσκι είπε στους Ρώσους δημοσιογράφους ότι θα αρνηθεί να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών αν η ρωσική πλευρά επιδιώκει να συζητήσει μόνον την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Όπως είπε η χώρα του δεν θα συζητήσει επ’ ουδενί τους όρους «αποναζιστικοποίηση» και «αποστρατιωτικοποίηση» στη διάρκεια των διαβουλεύσεων με τη Ρωσία.
Οι στόχοι Ζελένσκι από τις διαπραγματεύσεις
Ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η ειρήνευση και η αποκατάσταση της κανονικής ζωής είναι «οι προφανείς» στόχοι της χώρας του στο νέο γύρο συνομιλιών με τη Ρωσία. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είπε ότι ο νέος γύρος επαφών στην Κωνσταντινούπολη επιδιώκει την ειρήνευση «χωρίς καθυστέρηση». «Οι προτεραιότητές μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές. Η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι αναμφίβολες. Αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας για το κράτος μας είναι υποχρεωτικές».
Στη διάρκεια χθεσινής (Κυριακή) τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Βλαντιμιρ Πούτιν ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός και «ειρήνευσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.
Η Τουρκία ως εγγυητής ασφαλείας
Από ότι φαίνεται, η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που θα μπορούσε να προσφέρει στο Κίεβο εγγυήσεις ασφαλείας ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ανώτερος ουκρανός αξιωματούχος.
«Η Τουρκία είναι μεταξύ εκείνων των χωρών που θα μπορούσαν να γίνουν εγγυήτριες της ασφάλειάς μας στο μέλλον», δήλωσε ο Ιχόρ Ζόκοβκα, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πριν από ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στην Τουρκία.
Το Κίεβο έχει δηλώσει πως θέλει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας οι οποίες θα προσέφεραν στην Ουκρανία προστασία από μια ομάδα συμμάχων σε περίπτωση μελλοντικής επίθεσης.