Η έκκληση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για απομάκρυνση του Βλαντιμίρ Πούτιν από την εξουσία προκαλεί συναγερμό μεταξύ των ειδικών της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, οι οποίοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να κλιμακώσει τις εντάσεις ακόμα και μετά την κλιμάκωση των πολεμικών στόχων του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.
«Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», δήλωσε ο Μπάιντεν σε μια προφανή έκκληση για αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα στο τέλος μιας παθιασμένης ομιλίας από την Πολωνία το Σάββατο.
Το “εκτός κειμένου” σχόλιο, το οποίο ο Λευκός Οίκος έσπευσε να υποβαθμίσει και να “μαζέψει”, καθώς το Κρεμλίνο εξέφρασε οργή, ήρθε στο τέλος μιας κατά τα άλλα αποφασιστικής και φλογερής ομιλίας που συσπειρώνει τον ελεύθερο κόσμο για να ενωθεί σε αντίθεση με την απολυταρχία.
Ο Ρίτσαρντ Χάας, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, τουίταρε τις ανησυχίες του ότι ο Μπάιντεν «μόλις επέκτεινε τους πολεμικούς στόχους των ΗΠΑ, ζητώντας αλλαγή καθεστώτος».
«Όσο επιθυμητό και αν είναι, δεν είναι στο χέρι μας να επιτύχουμε και κινδυνεύουν να αυξήσουν την τάση του Πούτιν να το δει αυτό ως μάχη μέχρι τέλους, αυξάνοντας τις πιθανότητες να απορρίψει τον συμβιβασμό, να κλιμακώσει ή και τα δύο», έγραψε ο Χάας.
«Τα συμφέροντά μας είναι να τερματίσουμε τον πόλεμο με όρους που η Ουκρανία μπορεί να δεχτεί και να αποθαρρύνει τη ρωσική κλιμάκωση. Η σημερινή έκκληση για αλλαγή καθεστώτος δεν συνάδει με αυτούς τους σκοπούς”, πρόσθεσε.
Ο Χάας συνέχισε λέγοντας στο Politico ότι ένας ανώτερος αξιωματούχος του Μπάιντεν, ενδεχομένως ακόμη και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με τον Ρώσο ομόλογό του και να εξηγήσει ότι το σχόλιο του Μπάιντεν δεν αντικατοπτρίζει την πολιτική των ΗΠΑ.
«Το γεγονός ότι ήταν τόσο εκτός σεναρίου κατά κάποιο τρόπο το κάνει χειρότερο», επειδή θα μπορούσε να διαβαστεί ως γνήσια πεποίθηση του Μπάιντεν σε αντίθεση με τα λόγια του σε σενάριο, δήλωσε ο Χάας.
Το σχόλιο του Μπάιντεν θα μπορούσε επίσης να μειώσει το ενδιαφέρον του Πούτιν για συμβιβασμό και να αυξήσει τον πειρασμό του να κλιμακώσει στην Ουκρανία, «διότι αν πιστεύει ότι έχει τα πάντα να χάσει, τότε θα πιστέψει ότι δεν έχει τίποτα να χάσει», δήλωσε ο Χάας.
Πριν καν ο Μπάιντεν επιβιβαστεί στο Air Force One για να ξεκινήσει την πτήση επιστροφής στην Ουάσινγκτον, οι βοηθοί του έσπευσαν να ισχυριστούν ότι δεν ζητούσε άμεση αλλαγή κυβέρνησης στη Μόσχα.
«Το θέμα του Προέδρου ήταν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να ασκήσει εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν συζητούσε για την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία, ούτε για την αλλαγή καθεστώτος», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατήγγειλε γρήγορα τον Μπάιντεν, λέγοντας ότι «δεν εξαρτάται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και όχι από τους Αμερικανούς να αποφασίσουν ποιος θα παραμείνει στην εξουσία στη Ρωσία».
Το ανησυχητικό ανεπίσημο σχόλιο του Μπάιντεν πραγματοποιείται μόλις 24 ώρες αφότου ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διευκρινίσει άλλα αμήχανα σχόλια του προέδρου, σύμφωνα με τα οποία τα αμερικανικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν και θα αναπτυχθούν ήδη στην Ουκρανία.
Σε ομιλία του σε αμερικανούς αλεξιπτωτιστές στην Πολωνία την Παρασκευή, ο Μπάιντεν δήλωσε: «Θα δείτε πότε βρίσκεστε εκεί – κάποιοι από εσάς έχετε πάει εκεί – θα δείτε γυναίκες, νέους ανθρώπους, να στέκονται στη μέση, μπροστά σε ένα καταραμένο τανκ, λέγοντας: “Δεν φεύγω”.
Η αναφορά του Μπάιντεν για το «όταν βρίσκεστε εκεί» φαίνεται να υποδηλώνει ότι τα στρατεύματα θα αναπτυχθούν πέρα από τα σύνορα προς την Ουκρανία, αλλά η κυβέρνηση επέμεινε ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στη στάση του ότι οι ΗΠΑ δεν θα εισέλθουν στη σύγκρουση.
Ο πρόεδρος ήταν σαφής ότι δεν στέλνουμε αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία και δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε αυτή τη θέση», διευκρίνισε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στο Fox News την Παρασκευή.
Ο Μπάιντεν έχει πει επίμονα ότι τα στρατεύματα δεν θα σταλούν στην Ουκρανία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες κατά τη διάρκεια της εισβολής του Πούτιν, φοβούμενος ότι θα μετατραπεί σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και θα καταλήξει να γίνει μια μακρά αποστολή μάχης όπως στο Αφγανιστάν.
Στην πύρινη ομιλία του το Σάββατο, ο Μπάιντεν χάραξε μια σκληρή γραμμή μεταξύ δημοκρατίας και καταπίεσης, κυνηγώντας επανειλημμένα τον Πούτιν και κατηγορώντας τον Ρώσο πρόεδρο για ανεντιμότητα.
Μιλώντας σε εξωτερικούς χώρους στην λιθόστρωτη αυλή του Βασιλικού Κάστρου στη Βαρσοβία, το οποίο φωτίστηκε με τα χρώματα της Πολωνίας και της Ουκρανίας, ο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Πούτιν ότι «χρησιμοποιεί ωμή βία και παραπληροφόρηση» για να κυβερνήσει.
«Δεν είναι τίποτα λιγότερο από άμεσες προκλήσεις για το σύστημα διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες», δήλωσε ο Μπάιντεν.
Ο Μπάιντεν πήρε επίσης ένα σύνθημα από τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ – ο οποίος κυκλοφόρησε ένα μήνυμα βίντεο στους Ρώσους που έγινε viral – και μίλησε απευθείας με τον ρωσικό λαό.
Σου λέω την αλήθεια. Αυτός ο πόλεμος δεν είναι αντάξιός σας του ρωσικού λαού», είπε. «Ο Πούτιν μπορεί και πρέπει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο. Ο αμερικανικός λαός θα σταθεί στο πλευρό σας και των γενναίων πολιτών της Ουκρανίας που θέλουν ειρήνη».
Και προειδοποίησε ότι η επιθετικότητα του Πούτιν θα μπορούσε να φέρει «δεκαετίες πολέμου» στην Ευρώπη.
«Δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια άμεση πρόκληση για την τάξη που καθιερώθηκε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και απειλεί να επιστρέψει σε δεκαετίες πολέμου που καταστρέφουν την Ευρώπη πριν τεθεί σε εφαρμογή η διεθνής τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν.
Ο Μπάιντεν κινήθηκε επίσης για να ηρεμήσει τα ανήσυχα έθνη της Ανατολικής Ευρώπης. Κατέστησε σαφές ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ θα μείνει ενωμένη και προειδοποίησε τη Ρωσία να μην σκεφτεί να επεκτείνει την εισβολή του εκτός Ουκρανίας.
Η Πολωνία και τα παλιά έθνη του ανατολικού μπλοκ – όπως η Λατίβα και η Εσθονία – ανησυχούν ότι οι φιλοδοξίες του Πούτιν ενδέχεται να οδηγήσουν στα σύνορά τους. Ωστόσο, ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει τα έθνη μέλη του και θα τιμήσει το Άρθρο Πέντε, το οποίο αναφέρει ότι εάν απεργηθεί κάποιος, θα απαντήσει.
Μην σκεφτείς καν να κινηθείς σε ούτε μια ίντσα του εδάφους του ΝΑΤΟ. Έχουμε ιερές υποχρεώσεις», δήλωσε ο Μπάιντεν.
Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στις δικές του συνομιλίες με τον Πούτιν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στα τέλη του περασμένου μήνα.
Είπε ότι ο Πούτιν «επανειλημμένα ισχυρίστηκε ότι δεν ενδιαφερόταν για τον πόλεμο – εγγυήθηκε ότι δεν θα κινηθεί».
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή πρόκληση για την επιλογή του πολέμου από τη Ρωσία.
Αλλά ο Πούτιν και η Ρωσία ανταποκρίθηκαν σε κάθε μία από τις προτάσεις με αδιαφορία. «Η Ρωσία ήταν αποφασισμένη να βιαιοπραγούσε από την αρχή», είπε.
Μετά από ημέρες διπλωματίας και ήσυχων συναντήσεων με powerbrokers στη Βαρσοβία και τις Βρυξέλλες, ο Λευκός Οίκος παρέθεσε μια ομιλία όπου ο Μπάιντεν θα μπορούσε να μιλήσει ευθέως για το τι διακυβεύεται, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι σπεύδουν να εξοπλίσουν την Ουκρανία.
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο πόλεμος ήταν «μια στρατηγική αποτυχία για τη Ρωσία ήδη» – αναφερόμενος στις απώλειες στο πεδίο της μάχης.
«Αυτός, ο Πούτιν πίστευε ότι οι Ουκρανοί θα παραδοθούν και δεν θα πολεμήσουν. Δεν είναι και πολύ καλός φοιτητής ιστορίας. Αντίθετα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν συναντήσει τον αγώνα τους», ανέφερε, σε ομιλία του με αναφορές στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, την πολιορκία του Στάλινγκραντ και τον Λεχ Βαλέσα.
Παρά τους στόχους του Πούτιν, «η Δύση είναι ισχυρότερη και πιο ενωμένη από ποτέ», δήλωσε ο Μπάιντεν, επισημαίνοντας τη διεθνή απάντηση», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Οι δημοκρατίες του κόσμου αναζωογονούνται», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αντίθετα, ανέφερε ότι η Ρωσία υποφέρει από «αξιοσημείωτη διαρροή εγκεφάλων», με περισσότερους από 200.000 να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα σε ένα μήνα.
«Πρέπει να δεσμευτούμε τώρα να είμαστε σε αυτόν τον αγώνα για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε, μιλώντας σε μια χώρα που πιέζει να εξοπλιστεί η Ουκρανία ενώ φιλοξενεί περισσότερους από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες.
Νωρίτερα το Σάββατο, αποκάλεσε τον Πούτιν «χασάπη» μετά από συναισθηματικές συνομιλίες με Ουκρανούς πρόσφυγες – συμπεριλαμβανομένου ενός ζευγαριού που διέφυγε από τη φρίκη της πολιορκίας στη Μαριούπολη.
«Είναι χασάπης», δήλωσε ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε τι πιστεύει για τον Πούτιν μετά από όσα έχει κάνει στους ανθρώπους που συναντούσε.