Κόσμος

Μεντβέντεφ: Έχουμε δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά ακόμα και απέναντι σε συμβατικά όπλα

Μεντβέντεφ: Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας προκαλεί ξανά μιλώντας για πυρηνικά όπλα της Ρωσίας.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ μίλησε σχετικά με τα πυρηνικά όπλα.  Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, υποστηρίζει ότι η Μόσχα μπορεί να πλήξει μια εχθρική χώρα με πυρηνικά όπλα, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιήσει πρώτα τέτοια όπλα.

Σε συνέντευξή του, ο Μεντβέντεφ εκθέτει το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας. «Έχουμε ένα ειδικό έγγραφο για την πυρηνική αποτροπή. Το έγγραφο αυτό δείχνει σαφώς τους λόγους για τους οποίους η Ρωσική Ομοσπονδία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα», αναφέρει ο Guardian ότι δήλωσε.

Οι περιπτώσεις χρήσης των πυρηνικών όπλων

«Το νούμερο ένα είναι η κατάσταση όταν η Ρωσία χτυπηθεί από πυρηνικό πύραυλο. Η δεύτερη περίπτωση είναι οποιαδήποτε χρήση άλλων πυρηνικών όπλων εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της. Η τρίτη είναι μια επίθεση σε μια κρίσιμη υποδομή που θα έχει παραλύσει τις πυρηνικές αποτρεπτικές μας δυνάμεις», σημείωσε ο Μεντβέντεφ.

«Και η τέταρτη περίπτωση είναι όταν διαπράττεται μια επιθετική πράξη κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη της ίδιας της χώρας, ακόμη και χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων, δηλαδή με τη χρήση συμβατικών όπλων», προσθέτει.

“Η Ρωσία σκέφτεται να καυχηθεί ότι μπορεί να καταστρέψει με πυρηνικά όπλα”

Τα σχόλια αυτά ώθησαν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προειδοποιήσει για τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας κατά την αιφνιδιαστική εμφάνισή του στο Φόρουμ της Ντόχα στο Κατάρ. «Η Ρωσία σκέφτεται να καυχηθεί ότι μπορεί να καταστρέψει με πυρηνικά όπλα, όχι μόνο μια συγκεκριμένη χώρα, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη», είπε ο Ζελένσκι.

Στις 27 Φεβρουαρίου, τρεις ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τους επικεφαλής της άμυνας να θέσουν τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού. Η Ρωσία διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό πυρηνικών κεφαλών από κάθε άλλη χώρα, σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών ειρήνης SIPRI στη Στοκχόλμη, το οποίο ανεβάζει τον αριθμό σε 6.255.