Focus

Κύπρος: Ανησυχία και δυσαρέσκεια για Ρώσους ολιγάρχες

Η Κύπρος έχει εκδώσει για διαβατήρια για Ρώσους δισεκατομμυριούχους μέχρι το 2020, αλλά αυτοί οι Ρώσοι ολιγάρχες αποτελούν πλέον στόχο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στους λόφους με θέα στη Λεμεσό, ο επισκέπτης διακρίνει τεράστιες διαφημιστικές πινακίδες διαφημίζουν επενδύσεις σε ακίνητα με ευνοϊκούς όρους. Στην είσοδο της παραθαλάσσιας πόλης των 100.000 κατοίκων, άδειοι ουρανοξύστες υψώνονται με θέα τη θάλασσα.

Όμως, στη συνοικία «μικρή Μόσχα», υπάρχουν πολλά πολυτελή αυτοκίνητα, πινακίδες με κυριλλικούς χαρακτήρες και οι έμποροι δεν μιλούν ελληνικά. Εδώ, στην οικονομική πρωτεύουσα της Κύπρου, το 17% των κατοίκων είναι ρωσόφονοι, δεδομένου ότι αρκετές μεγάλες ρωσικές περιουσίες βρίσκουν στέγη εκεί, μετά την πτώση του καθεστώτος του υπαρκτού σοσιαλισμού στην  ΕΣΣΔ.

Η επιλογή αυτή των Ρώσων πολυεκατομμυριούχων δεν ήταν τυχαία

Το νησί της Αφροδίτης παρουσίαζε, τότε, σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και πλήρες τραπεζικό απόρρητο. Οι ρωσικές περιουσίες, λόγω ιστορικών και θρησκευτικών δεσμών, ήταν ευπρόσδεκτες και αποτέλεσαν οικονομικό πνεύμονα για την τοπική οικονομία, με την έγκριση και τη σύμφωνη γνώμη των κρατικών αρχών. 

Όμως, από την έναρξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου, η Κύπρος αναγκάστηκε να αναθεωρήσει την ειδική σχέση της με τη Μόσχα, λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τον δυτικό κόσμο. Από τους τριάντα επιχειρηματίες, που βρίσκονται κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν και που είναι οι αποδέκτες των κυρώσεων από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον πέντε έχουν λογαριασμούς σε τοπικές τράπεζες και τουλάχιστον δέκα από αυτούς διαθέτουν, κατοικίες και κυπριακά διαβατήρια. 

Σε αυτούς συγκαταλέγεται και ο Αμπράμοβιτς, ο διάσημος πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι, έχει εγγράψει από το 2006 την εταιρεία του LanebrookLimited, που υπάγεται στην χαλυβουργική εταιρεία Evraz, στο κυπριακό μητρώο εταιρειών. 

Σύμφωνα μάλιστα με την ερευνητική κοινοπραξία Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), κατέχει επίσης το ταμείο HF Trust, αξίας 893 εκατ. δολαρίων (813 εκατ. ευρώ), όπου το όνομά του δεν εμφανίζεται επισήμως.

Η Κύπρος κατάφερε να προσελκύσει, λοιπόν, Ρώσους ολιγάρχες. Αυτό οφειλόταν στην πολιτική των «χρυσών διαβατηρίων», την οποία ξεκίνησε να ακολουθεί το 2007. Η πολιτική αυτή αναπτύχθηκε περαιτέρω από το 2013 και μετά, λόγω της οικονομικής ύφεσης που συνδέεται με την έκθεση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα στην κρίση χρέους. Ελλάδα. Σε άτομα που επένδυσαν σε ακίνητα περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ευρώ δόθηκε κυπριακή υπηκοότητα και, ως εκ τούτου, ευρωπαϊκό διαβατήριο.

Πλέον, όμως, η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σοβαρό πρόβλημα που σχετίζεται με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε ολιγάρχες φίλους του Πούτιν.