Ο Επίκουρος Καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας Rabdan Academy, HAE κ. Σπυρίδων Πλακούδας μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη και αναφέρθηκε στις βίαιες αλλαγές στη σκακιέρα-Εχθροί και φίλοι αλλάζουν στρατόπεδα.
“Μετά από χρόνια μάλλον θα λέμε τα αστεία ο Πούτιν σκότωσε τον κορωνοϊό ή ο Πούτιν σκότωσε τις τάδε νόρμες του διεθνούς συστήματος. όντως συμβαίνει μια κοσμογονία την οποία οι παρατηρητές των διεθνών σχέσεων δεν προλαβαίνουν να την κωδικοποιήσουν και αποκωδικοποιήσουν. Συνέβη μια έκτακτη τριμερής διάσκεψη μεταξύ του Αλ Σίσι της Αιγύπτου, του Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ των Εμιράτων και έκπληξη του Μπένετ του Ισραήλ. Ποιος θα το ανέμενε αυτό προ εβδομάδων ή προ μηνών και σας διαβεβαιώ πως το μενού στην εν λόγω διάσκεψη δεν ήταν μόνο το Ουκρανικό αλλά ήταν και η Συρία. Ουσιαστικά πρέπει να μιλούμε για μια συνδιάσκεψη των δυσαρεστημένων. Δηλαδή παραδοσιακοί φίλοι και σύμμαχοι της Αμερικής οι οποίοι όμως επειδή ακριβώς έχουν δυσαρεστηθεί από τις αστοχίες και της δράσης της διοίκησης Biden συνεργάζονται και συνεννοούνται για την επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή εφόσον πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες αν όχι εβδομάδες την άρση των κυρώσεων εκ μέρους της Διοίκησης Biden κατά του Ιράν” σημείωσε ο κ. Πλακούδας.
“Ουσιαστικά οι ΗΠΑ αναζητούν μια χείρα βοηθείας για την πετρελαϊκή κρίση στους μέχρι πρότινος παρίες του διεθνούς συστήματος. Το Ιράν ή τη Βενεζουέλα του Μαδούρο. Γιατί ακριβώς αυτή τη στιγμή εφόσον το στρατιωτικό τέλμα στην Ουκρανία συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μάλλον για τις επόμενες εβδομάδες πως θα διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο των φίλων και συμμάχων της Αμερικής είτε στην Άπω Ανατολή, είτε στην Ευρώπη είτε αλλού…” σημείωσε μεταξύ άλλων.
“Η Ελλάδα θα πρέπει να μοχθήσει επ’ αυτού και μάλλον μοχθεί προς αυτή την κατεύθυνση, τουλάχιστον αν κρίνω από την ατζέντα του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος. Δηλαδή μετέβη στην Ινδία, η Ινδία και αυτή ένας παραδοσιακός φίλος και σύμμαχος των Εμιράτων και της Γαλλίας και αυτή αμφιταλαντεύεται στην Ουκρανική κρίση. Δηλαδή από τη μια δεν μετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας όπως η Γαλλία από την άλλη πλευρά συνεχίζει να συνεργάζεται και με το Ισραήλ και με τη Γαλλία και με τα Εμιράτα. Το ίδιο πρέπει να πράξει και η Ελλάδα. Δηλαδή θα πρέπει ουσιαστικά να διαμερισματοποιήση τις σχέσεις της και εκεί που συμφωνούμε με τους φίλους, εταίρους και συμμάχους να συνεχίσουμε την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και εκεί που διαφωνούμε να το διαχειριστούμε έξυπνα χωρίς αυτές οι διαφορές να μας οδηγήσουν σε ένα μικρό ή μεγάλο καυγά. Για μένα η διαμερισματοποιήση αυτή θα ήταν πιστεύω η λέξη κλειδί για την ελληνική διπλωματία γιατί ακριβώς η Αίγυπτος δεν συμμερίζεται την ίδια γνώμη με την Ελλάδα για την Ουκρανική κρίση…” σημείωσε ο κ. Πλακούδας.