Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με τους Ρώσους να θέλουν να αποκόψουν τους Ουκρανούς από τις θαλάσσιες οδούς. Ήδη στην αρχή της εβδομάδας είχε βγει τελεσίγραφο για να παραδώσουν οι Ουκρανοί την Μαριούπολη.
Πρώτος και βασικότερος στόχος των Ρώσων είναι ένας, η Μαριούπολη. Ο λόγος είναι ότι είναι στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο της Ανατολικής Ουκρανίας και των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
Μεγάλο οικονομικό πλήγμα για το Κίεβο
Η Ουκρανία πέρα από την ρωσική εισβολή αντιμετωπίζει και μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Η Ουκρανία χάνει 6 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς δεν μπορεί να εξάγει τα προϊόντα της που διακινούνταν από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Ετσι σκοπός των Ρώσων είναι και να ελέγξουν τη θαλάσσια περιοχή αλλά και να αποκόψουν οικονομικά την Ουκρανία.
Οι κάτοικοι στην Οδησσό συνεχίζουν να οχυρώνονται, όμως οι πληροφορίες που έρχονται για τις συνθήκες των αμάχων στη Μαριούπολη είναι δραματικές. Πολίτες που διέφυγαν από την πόλη περιέγραψαν στους «Financial Times» πως οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με έλλειψη τροφίμων, με αποτέλεσμα να σκοτώνουν ακόμη και αδέσποτους σκύλους πάνω στην απόγνωσή τους προκειμένου να τραφούν εν μέσω βομβαρδισμών.
Συγκλονιστικές περιγραφές κατοίκων
Κάτοικος που επισκέφτηκε την κεντρική αγορά την περασμένη Κυριακή μετά την ισοπέδωσή της από ρωσική επίθεση περιγράφει: «Τα πάντα καίγονταν, υπήρχαν πτώματα παντού και απλά περνούσα, μάζευα λίγο λάχανο από εδώ, ένα καρότο από εκεί, γνωρίζοντας ότι σήμαινε πως η οικογένειά μου θα ζούσε για άλλες δύο ημέρες». Οι νεκροί θάβονται σε ομαδικούς τάφους ή στις άκρες των δρόμων. Σε αυτή την πόλη όπου κάποτε κατοικούσαν 400.000 άτομα, πλέον δεν υπάρχουν τρόφιμα, φάρμακα, ηλεκτρικό ή νερό.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εισήλθε στην τέταρτη εβδομάδα και παρότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει κατορθώσει να καταλάβει οριστικά κάποια μεγάλη πόλη, φαίνεται τώρα να χτυπά περιοχές κατοικιών, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές και ένα ατελείωτο κύμα προσφύγων. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περίπου δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους προκειμένου να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.
Το plan B του Βλάντιμιρ Πούτιν
Οπως γράφει ο Τόμας Φρίντμαν στους «New York Times» έπειτα από έναν περίπου μήνα, παρακολουθούμε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο Β». Ποιο είναι αυτό; Με την εμπειρία να έχει παρακολουθήσει πώς λειτούργησε ο Πούτιν στη Μέση Ανατολή επί πολλά χρόνια, ο αμερικανός αρθρογράφος θεωρεί ότι ο ρώσος πρόεδρος συνειδητοποίησε πως το σχέδιο Α, δηλαδή να κάνει παρέλαση ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, έχει αποτύχει.
Ετσι «το σχέδιο Β προβλέπει ότι ο ρωσικός στρατός στοχεύει σκόπιμα αμάχους, πολυκατοικίες, νοσοκομεία, επιχειρήσεις, ακόμη και καταφύγια – όλα αυτά συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες – με σκοπό να προτρέψει τους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, δημιουργώντας μια τεράστια προσφυγική κρίση στο εσωτερικό της Ουκρανίας και, ακόμη πιο σημαντικό, μια μαζική προσφυγική κρίση στις γειτονικές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ».
Πότε θα λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία
«Η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία είχε ήδη σταματήσει σε πολλές περιοχές», δήλωσε ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκτιμώντας πως η ρωσική εισβολή θα σταματήσει στα τέλη Απριλίου.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Ολεξέι Αρέστοβιτς, δήλωσε την Τετάρτη ότι αναμένει ότι η ενεργός φάση της ρωσικής εισβολής θα έχει τελειώσει μέχρι τα τέλη Απριλίου, καθώς η ρωσική προέλαση είχε ήδη σταματήσει σε πολλές περιοχές.
Μιλώντας στην τοπική τηλεόραση, ο Αρέστοβιτς είπε ότι η Ρωσία είχε ήδη χάσει το 40% των δυνάμεών της και επίσης υποβάθμισε την προοπτική της Ρωσίας να διεξαγάγει πυρηνικό πόλεμο. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις δηλώσεις του.