Άποψη

Ούτε ανασχηματισμός ούτε εκλογικός νόμος

Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με τις πολιτικές αποκαλύψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην συζήτηση για την ακρίβεια στην Βουλή.

«Οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο νόμο». Μια συζήτηση για την ακρίβεια και την ενέργεια, μια ημέρα πριν από τη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, έκρυβε πολιτικές αποκαλύψεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα, έκλεισε όλα τα σενάρια της τελευταίας περιόδου. Σενάρια που, όμως, υπήρχαν και στο πρωθυπουργικό γραφείο αλλά και στις συζητήσεις μεταξύ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να το ξεκαθαρίσει και να το πάρει πάνω του. Στέλνοντας και τα δικά του μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Εξάλλου, ένας ανασχηματισμός έστω και συγκεκριμένων υπουργών, μεγαλύτερη αναστάτωση θα προκαλούσε επί του παρόντος παρά θα έλυνε κάποια ζητήματα κυβερνητικών καθυστερήσεων.

Θα άνοιγε, επίσης, ένα νέο κύκλο φημών για πρόωρες εκλογές.

Κάτι που και αυτό το έκλεισε καθώς η ανανέωση της ισχύος του παρόντος εκλογικού νόμου, βάζει τροχοπέδη στους θιασώτες της πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης. Και δεν είναι και λίγοι.  Ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να ανοίξει μέτωπο αντιπαράθεσης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν πραγματοποιήθηκε συζήτηση εφόλης της ύλης και η πολιτική αψιμαχία ήταν επί των συγκεκριμένων θεμάτων της οικονομικής κρίσης. Ο στόχος είναι σαφές: κυβερνητική πορεία σε αντίθεση με τον λαϊκισμό. Βήμα-βήμα κορύφωση της αντιπαράθεσης μέχρι τις εκλογές, όποτε πραγματοποιηθούν. Χαρακτηριστικό είναι πως ανάγκασε το ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει την απόφαση του για τον ΕΝΦΙΑ. Από Το ΝΑΙ σε όλα, σε ΟΧΙ επί της αρχής και ΠΑΡΩΝ κατ’ άρθρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μια ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Επομένως ακόμη και αν υπήρχαν δεύτερες σκέψεις προς ανακοίνωση από κυβερνητικής πλευράς επικράτησε η λογική της αυτοσυγκράτησης προκειμένου να διευκρινιστεί το κλίμα στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση δείχνει να γνωρίζει πως οι αισιοδοξίες δεν μπορεί να είναι μεγάλες.

Ο πόλεμος δείχνει να έχει μέλλον και η οικονομική του πλευρά ανά ώρα σχεδόν δείχνει να αλλάζει. Η όποια σκέψη στην αθηνα για ριζικές αλλαγές και νέες επιδοτήσεις, μπορούν να περιμένουν. Προσώρας. Ενδεχομένως και μέχρι τον Απρίλιο. Μέχρι, δηλαδή την επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Όταν το τοπίο της μάχης θα έχει γίνει πιο καθαρό(;) και θα βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από τις Γαλλικές εκλογές…