Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ομιλία στη Βουλή πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

Ομιλία στη Βουλή πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Με αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.«Το βιώνει όλη η ΕΕ με τους κρατικούς προϋπολογισμούς να πολιορκούνται. Το ίδιο δυστυχώς συμβαίνει και με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Γι αυτό το ΔΝΤ και ΕΚΤ προειδοποιούν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ναρκοθετήσει την παγκόσμια ανάκαμψη που όλοι περιμέναμε μετά την υγειονομική περιπέτεια», είπε.

Έκτακτη εισφορά στις εταιρείες ενέργειας που έχουν υπερκέρδη

Έλεγχο στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας από τον Οκτώβριο έως σήμερα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Βουλή διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επιβάλει έκτακτη εισφορά στις εταιρείες αυτές εφόσον διαπιστωθούν υπερκέρδη. «Θα δρομολογηθεί έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας ώστε να εξεταστεί πού υπήρχαν υπερκέρδη που να οφείλονται στη συγκυρία της διεθνούς αναταραχής. Έχω ήδη δώσει εντολή στη ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον Οκτώβριο έως σήμερα και με βάση το πόρισμα θα κινηθεί η κυβέρνηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ας σημειωθεί, ότι κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ανακοίνωσε ότι η έκτακτη φορολογία στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας θα ανέλθει στο 90%. «Ερχομαι τώρα στα υπερκέρδη. Είπατε ότι υπάρχουν υπερκέρδη 1,4 δισ. Δεν ξέρω από που προήλθε. Πολύ σύντομα θα δούμε ποιος είναι ο ισολογισμός της ΔΕΗ για το 2021. Αν υποθέταμε ότι τα κέρδη είναι όντως 1,4 δισ ευρώ ερχομαι και σας λέω ότι το 90% θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο. θα μπει έκτακτη φορολόγηση. Πρώτα θα τα δούμε θα τα βεβαιώσουμε και θα τα φορολογήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, μίλησε για κοινή αγορά και κοινή αποθήκευση φυσικού αερίου από την ΕΕ, κάτι που η Ελλάδα υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή. Μάλιστα τόνισε πως πλέον οι εταιρείες ενέργειας έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών υπερκερδών τους. «Όπου διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες -οι υπερβάσεις θα επιστραφούν στην κοινωνία. Δεν θα διστάσω να νομοθετήσω έκτακτη εισφορά όπου υπάρχουν τέτοια κέρδη», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Επανερχόμενος στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές, ο κ. πρωθυπουργός, κατά τη δευτερολογία του, απάντησε ειρωνικά στην αποστροφή του κ. Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο λέγοντας πως «αφού είστε πρώτο κόμμα τι σας νοιάζει ο εκλογικός νόμος», σημειώνοντας πως οι εκλογές όταν γίνουν θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο.

«Δεν χρειάζονται πειραματισμοί και εφήμερες συμμαχίες. Αυτή τη λογική υπηρετεί ο εκλογικός νόμος. Η κυβέρνηση μπορεί να είναι ενός κόμματος αλλά έχει ενσωματώσει δυνάμεις ευρύτερες και με αυτή την πολιτική θα πορευτούμε. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Σκεφτείτε το κ. Τσίπρα, έχουμε πόλεμο και ζητάτε εκλογές ενώ η χώρα θα μπορούσε ενδεχομένως να περάσει τη βάσανο μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και θα σας επιστρέψουν στα έδρανα που σας έχει τώρα», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός παρομοίασε την κατάσταση από τις επιπτώσεις του πολέμου με αυτή της οικονομικής κρίσης του 2008, σημειώνοντας πως οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μία φάση όπου όλοι ανέμεναν μία οικονομική ανάπτυξη μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

Για την Τουρκία

Χαρακτήρισε απόδειξη διπλωματικής συνέπειας την στήριξη στην Ουκρανία καθώς αυτό δείχνει πως η χώρα μας σέβεται τη συμμαχία όπως επιθυμούμε και εμείς να συμβαίνει, κάνοντας αναφορά στην Τουρκία. «Οφείλουμε να ζήσουμε με τους γείτονές μας χωρίς εντάσεις», είπε.

Στην Ουκρανία αντιμάχεται η Δημοκρατία με τον αυταρχισμό, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής συνμόρων όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει αντιδημοκρατικά να γίνει ηγεμόνας. «Η Ελλάδα, οι Έλληνες είμαστε με την ελευθερία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τα ενεργειακά και την ακρίβεια

Η πολιτική οφείλει να δράσει απέναντι στην διεθνή κερδοσκοπία και η αγορά να επανέλθει στην κανονικότητα και οι τιμές να καθορίζονται με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, είπε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε δε πως οι εταιρείες πρέπει να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους κερδών για την άρση αυτής της κατάστασης.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ και παραδείγματα

“Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ όχι κατά 30% όπως είχαμε υποσχεθεί αλλά κατά 35%. Φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατ. ευρώ λιγότερα συγκριτικά σε σχέση με ότι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πληρώσουν 354 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2019 μετά τις πρώτες μειώσεις που είχε ανακοινώσει η δική μας κυβέρνησης, 8 στους 10 συμπολίτες θα δουν έως και 40% μειωμένο φόρο για τα ακίνητά τους.

Τα παραδείγματα

Μιλάμε για 5 εκατ. ιδιοκτήτες σε ζώνες μέσης και χαμηλής αξίας. Σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησής μας είναι η ανακούφιση των πιο αδύναμων και της μεσαίας τάξης. Μικρή επιβάρυνση σε μονοψήφιο αριθμό φυσικών προσώπων σε ακριβές περιοχές. Αυτό είναι και το δίκαιο.

Η αύξηση του ΕΝΦΙΑ θα σημειωθεί στο 1% των προϋπάρχουσων ζωνών. Ας το δούμε με παραδείγματα για να αντικρούσουμε στην πράξη τα όσα λέει η αντιπολίτευση:

  • Διαμέρισμα 110 τμ. στο Περιστέρι θα πληρώσει 245 ευρώ, επί ΣΥΡΙΖΑ πλήρωνε 431 ευρώ
  • Ιδιοκτησία 90 μέτρων στον Κορυδαλλό, ο ΕΝΦΙΑ μειωμένος σχεδόν στο μισό σε σχέση με τις ημέρες ΣΥΡΙΖΑ, παρά την άνοδο της τιμής ζώνης.
  • Σπίτι 110 τμ στη Ν. Σμύρνη πλήρωνε 362 ευρώ και φέτος θα πέσει 257 ευρώ.
  • Στο Λαύριο θα έχει φόρο 259 ευρώ, ενώ θα πλήρωνε 352 ευρώ.

Για τα μέτρα ενίσχυσης

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα ενίσχυσης. Συγκεκριμένα τόνισε πως δίνεται:

  • Στήριξη 200 ευρώ τον μήνα Απρίλιο απευθείας σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Επιδοτούμε τα καύσιμα. Το κάνουμε για όλα τα νοικοκυριά με εισοδηματικό όριο τα 30.000 ευρώ. Συγκεκριμένη ποσότητα, τα 60 λίτρα τον μήνα. Η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει την μέση κατανάλωση στα 57 λίτρα τον μήνα. Οι δικαιούχοι να είναι πάνω από 3 εκατομμύρια.
  • Η ενίσχυση θα είναι 22 λεπτά στην ηπειρωτική χώρα, 28 λεπτά στα νησιά μας.
  • Η σημερινή παρέμβαση δεν είναι μεμονωμένη συνδυάζεται με την μείωση άλλων 60 συντελεστών φόρων και εισφορών και πλαισιώνονται από το διπλό εγγυημένο εισόδημα και την αύξηση κατώτατου μισθού που θα τεθεί Μάιο 2022.

Δείτε την ομιλία

«Η κρίση έχει τις ρίζες της μακριά από την πατρίδα μας»

«Οι κίνδυνοι που διαγράφονται δεν είναι μόνο γεωπολιτικοί ή οικονομικοί άλλα και κοινωνικοί. Το πληθωριστικό κύμα που οξύνεται απειλεί και την επιστροφή της χώρας μας στην ανάπτυξη. Έχουμε θέσει βέβαια ισχυρά θεμέλια. Η κρίση όμως έχει τις ρίζες της μακριά από την πατρίδα μας.

Η διαχείριση των ανατιμήσεων πρέπει να γίνεται με φειδώ και τόλμη αλλά πρέπει να γίνεται και με κοινωνική δικαιοσύνη. Ο προορισμός μας είναι η διατηρήσιμη ανάπτυξη αλλά τα νερά είναι αχαρτογράφητα. Η μόνη ασφαλής ρότα είναι αυτή που δείχνει στη δημοσιονομική ισορροπία. Αυτό εξυπηρετεί και το εν λόγω νομοσχέδιο. Υλοποιεί τη δέσμευση φοροελαφρύνσεων ειδικά στην ακίνητη περιουσία. Από την άλλη απαντά και σε επίκαιρες ανάγκες γιατί ενισχύεται το εισόδημα των πολιτών».

«Στοχευμένα τα μέτρα στήριξης»

Αναφερθείς στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σημείωσε πως δεν είναι μεμονωμένα, αλλά συνδυάζονται με τη μείωση σχεδόν 60 φόρων εισφορών και φυσικά, μειώσεις που – όπως είπε – συνοδεύονται από τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου. «Πρόκειται για ρυθμίσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στο εισόδημα των πολιτών» ανέφερε.

Αντικρούοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τα μέτρα σημείωσε πως «ο καλόπιστος κόσμος της εργασίας και της οικονομίας αναγνωρίζει ότι τα μέτρα απευθύνονται εκεί που πρέπει και όπως πρέπει». «Είναι στοχευμένα και δεν είναι οριζόντια γιατί είναι άδικο όταν πλήττονται όλοι να έχουν την ίδια προστασία με τους αδύναμους και οι ισχυροί. Τα μέτρα είναι υπεύθυνα γιατί κανένα μέτρο του σήμερα δεν μπορεί να ναρκοθετεί το αύριο» τόνισε.

Όπως τόνισε, η εμπειρία της πανδημίας έδειξε οι δημοσιονομικοί πόροι –πρέπει να κατανέμονται με τρόπο που να διατηρούνται εφεδρείες. «Κανείς δεν μπορεί να ξοδεύει τους πόρους του προϋπολογισμού αλόγιστα με βάση μόνο τις ανάγκες του σήμερα. Αυτό θα ήταν πράξη ανεύθυνη και δεν είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε την ευθύνη μίας τέτοιας ανευθυνότητας» συνέχισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο