“Οι αμυντικές δυνάμεις ξεπέρασαν κατά πολύ τις δυτικές προσδοκίες, σταματώντας τη ρωσική προέλαση και εμποδίζοντάς τους να καταλάβουν βασικές πόλεις. Ομως, τα όπλα των Ουκρανών τελειώνουν…” αναφέρει η βρετανική εφημερίδα “The Times” η οποία παρουσιάζει και τον αιφνιδιασμό της Δύσης στην ανάγκη των Ουκρανών για έκτακτη στρατιωτική βοήθεια:
“Η Δύση δεν έχει προετοιμάσει επιπλέον όγκους παραδόσεων στην Ουκρανία. Επί πλέον, δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως “η Ουκρανία προφανώς σπαταλά πολλά πυρομαχικά, περισσότερα από τα αναμενόμενα” και ότι σε αυτό το στάδιο περίμεναν να διατηρήσουν μια πιο περιορισμένη αντίσταση”.
Το Κίεβο πάντως καλεί τη Γερμανία και τη Γαλλία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να στείλουν επιπλέον όπλα και μπροστά σε αυτό το κενό αλλά και στη διάθεση της Πολωνίας να βοηθήσει τους Ουκρανούς, ο Σεργκέϊ Λαβρόφ “απασφάλισε” :
“Η αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας”, αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το RIA Novosti.
Η Πολωνία δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι θα υποβάλει επίσημα πρόταση για μια ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία στην επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας Jaroslaw Kaczynski είπε ότι “είναι απαραίτητο να έχουμε μια ειρηνευτική αποστολή που θα είναι σε θέση να αμυνθεί, η οποία θα λειτουργεί στο ουκρανικό έδαφος».
Την ίδια στιγμή φουντώνουν τα σενάρια περί εμπλοκής των Λευκορώσων στον πόλεμο. .Γίνεται όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο – όπως έγραψε και το “Pentapostagma” – ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να στείλει στρατεύματα για να στηρίξουν τη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.
Σε συνέντευξή του στο CNN, ένας ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών είπε ότι η κυβέρνηση της Λευκορωσίας «προετοιμάζει ήδη το περιβάλλον για να δικαιολογήσει μια επίθεση κατά της Ουκρανίας». Ωστόσο, η επίσημη απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη στη Μόσχα, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να λέγεται ότι σκέφτεται αν «θέλει να εμπλακεί άλλη μια ασταθής χώρα» στην επιχείρησή του.
Ο Λαβρόφ επιτέθηκε δραστικά και τις Η.Π.Α λέγοντας ότι “χρησιμοποιούν κυρώσεις για να «άρουν το εμπόδιο, με τη μορφή της Ρωσίας, στο δρόμο για την οικοδόμηση ενός μονοπολικού κόσμου».
Αύριο (24/3) ο Λαβρόφ θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Πέτερ Μάουρερ στη Μόσχα, “Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει τη συζήτηση των βασικών τομέων του έργου της ΔΕΕΣ στο πεδίο της διαχείρισης ανθρωπιστικών κρίσεων”, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση