Το ολλανδικό «ξέπλυμα» της Τουρκίας, οι απαιτήσεις Ερντογάν από ΕΕ και οι βολές Τσαβούσογλου
Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε το «παράνομο», όπως το χαρακτηρίζει, σχέδιο της ΕΕ «Στρατηγική Πυξίδα», το οποίο διαμορφώθηκε τη Δευτέρα (22/3) στις Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα επιτίθεται σε Ελλάδα και Κύπρο.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η Στρατηγική Πυξίδα για την Ανατολική Μεσόγειο και η αναφορά στη χώρα μας φαίνεται ότι καθοδηγήθηκε από δύο μέλη της Ε.Ε. που έχουν μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις στα θαλάσσια σύνορά τους, εις βάρος και με την επίμονη άρνηση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».
Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρεται φυσικά -χωρίς να τις κατονομάσει- στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι το κεφάλαιο για την Ανατολική Μεσόγειο «αντιβαίνει ολοκληρωτικά στο Διεθνές Δίκαιο, στη διεθνή πρακτική και στους ίδιους τους νόμους της Ε.Ε. και έτσι είναι αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα».
Και «καθώς το σχέδιο αποτυγχάνει να δείξει προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πυξίδα και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως στρατηγικό», αναφέρεται, ενώ η ανακοίνωση συνεχίζει:
«Η Ε.Ε. έτσι γίνεται μέρος του προβλήματος αντί για μέρος της λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο» και είναι «λυπηρό ότι η Ε.Ε. χάνει την αλήθεια και την πραγματικότητα και να βλέπει μια υποψήφια προς ένταξη χώρα και έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ υπό μια τέτοια ρηχή προοπτική».
Η “πάσα” της Ολλανδίας
Την καλύτερα “πάσα” στην Τουρκία για τη σφοδρή της επίθεση στην Ε.Ε. για το θέμα του σχεδίου “Στρατηγική Πυξίδα”, έδωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε που εμφανίσθηκε στην Άγκυρα ως ο σθεναρότερος συνήγορος της «ουδετερότητας» και του «ιδιαίτερου» ρόλου της Τουρκίας στο ουκρανικό.
“Η Τουρκία διαδραματίζει βασικό ρόλο σε αυτή τη σύγκρουση στην Ουκρανία και είμαι πολύ ευτυχής που ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέλαβε αυτόν τον ρόλο. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και τα μέλη της κυβέρνησης σας για τις προσπάθειές τους για την επίλυση αυτής της σύγκρουσης. Συγχαίρω επίσης την Τουρκία για την εφαρμογή της Σύμβασης του Μοντρέ σχετικά με τη διέλευση πλοίων από τα Στενά. Η Τουρκία έχει τεράστιας σημασίας στρατιωτική και πολιτική θέση για τη συμμαχία. Είναι επίσης σημαντικός εταίρος για την ΕΕ”, δήλωσε ο κ. Ρούτερ, αναγνωρίζοντας και νομιμοποιώντας τον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου» που θέλει να έχει η Τουρκία, πατώντας με τα δυο πόδια σε δυο βάρκες για να αποσπάσει ανταλλάγματα και από την Δύση και από την Ρωσία.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός μάλιστα εξήρε τις διμερείς σχέσεις , θέτοντας ως στόχο τα 20 δις δολάρια εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία. Και επισήμανε ότι στην Τουρκία λειτουργούν 3.000 ολλανδικές εταιρείες.
Οι καλές, για τη Τουρκία, κουβέντες του κ. Ρούτε έδωσαν την ευκαιρία στον κ. Ερντογάν να προβάλει μια σειρά απαιτήσεων από την Ε.Ε. θεωρώντας ότι οι Βρυξέλλες είναι υποχρεωμένες να «πληρώσουν» τις «καλές υπηρεσίες» που προσφέρει στο Ουκρανικό. Η Τουρκία, δείχνοντας τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τις σχέσεις της με την Δύση και την Ε.Ε. επιτέθηκε στην Ε.Ε. κατηγορώντας την μάλιστα ότι κάνει τα χατίρια της Ελλάδας και της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης» και έτσι «χάνει το όραμα της».
Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με σημερινές δηλώσεις του στο Anadolu κάλεσε την ΕΕ να «ανοίξει τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» και να ξεκινήσει σύντομα συζητήσεις για την Τελωνειακή Ένωση, «χωρίς να παραδοθεί σε φαύλα συμφέροντα».
“Επίθεση” Τσαβούσογλου
Ευκαιρία να κατηγορήσει την Ελλάδα βρήκε και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια της ομιλίας του στην στην υπουργική συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, στο Ισλαμαμπάντ. για τους “Τούρκους μουσουλμάνους της Δ. Θράκης”:
«Για επτά αιώνες στη Δυτική Θράκη και πέντε αιώνες στην Κύπρο οι μουσουλμάνοι Τούρκοι κράτησαν το Ισλάμ ζωντανό και στον 21ο αιώνα στερούνται από τα θεμελιώδη δικαιώματά τους…». Και πρόσθεσε: «Είναι σωστό να υποχωρούμε από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τούρκων μουσουλμάνων στη Δυτική Θράκη ή στην Κύπρο μόνο και μόνο επειδή έχουν διαφωνίες με την Τουρκία;».