«Οι ευκαιρίες είναι σαν τα τρένα. Πρέπει να ανέβεις την ώρα που περνούν από μπροστά σου», λέει μια λαϊκή ρήση. Και η Ευρώπη, μοιάζει για μια ακόμη φορά αμήχανη ενώπιον των σοβαρότερων εξελίξεων, μετά το Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συνοχή της κινδυνεύει από τη αδιαφορία της και τα διαφορετικά συμφέροντα που την απαρτίζουν. Για μια ακόμη φορά ο Βορράς θα βρεθεί απέναντι στο Νότο, ενώπιον, μάλιστα, και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν…
Αν εξαιρέσει κανείς το Βέλγιο, ο ευρωπαϊκός Βορράς δεν επιθυμεί να λάβει μια γενναία απόφαση προστασίας των εθνικών οικονομιών. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια-μόλις τρία- περίπου, από την ημέρα που έληξαν τα μνημόνια που ο Βορράς είχε επιβάλει με διάθεση τιμωρητική. Και όχι μόνο.
Η Σύνοδος Κορυφής που ξεκινάει αύριο θα κριθεί εκ του αποτελέσματος
. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέρχεται κρατώντας μικρό καλάθι. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες και με το φάντασμα της διάλυσης των εθνικών οικονομιών, η Commission συζητά την υπογραφή Διμερών Δημοσιονομικών Συμβολαίων, ξεχωριστά με το κάθε κράτος-μέλος. Τόσο το Eurogroup όσο και η Commission δεν φέρονται διατεθειμένοι να απελευθερώσουν γενικώς τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ειδικά για χώρες, όπως η Ελλάδα που το χρέος της παρουσιάζει εκ νέου επικίνδυνη αύξηση. Αυτό που ουσιαστικά κρίνεται είναι η λεγόμενη ρήτρα διαφυγής. Αν κάποιοι από τους ηγέτες της Ευρώπης το θέσουν στο τραπέζι των συνομιλιών ή δοθεί το πράσινο φως στους υπουργούς Οικονομικών.
Υπάρχει, δηλαδή ο κίνδυνος, όπως σημείωνε στο pagenews.gr, στέλεχος της Commission, να προλάβει η Ελλάδα να βγει από την ενισχυμένη εποπτεία το καλοκαίρι και θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους νέους κανόνες, που ίσως κρατήσουν, εμμέσως πλην σαφώς, την ενισχυμένη εποπτεία. Το χρέος της χώρας είναι σχεδόν απαγορευτικό και αποτελεί τροχοπέδη για τους ευρωπαίους εταίρους. Στα Διμερή Δημοσιονομικά Συμβόλαια, θεωρείται δεδομένο πως θα έχει λόγο και ο ESM. Η προοπτική αυτή -των συμβολαίων-δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Είναι, όμως, στο τραπέζι των συζητήσεων.
Είναι, δεδομένο, πάντως, πως στις παρούσες συνθήκες η Ευρώπη θα επιδιώξει το μη χείρον βέλτιστο. Δεν είναι λίγοι, πάντως και κυρίως στο Βορρά, που κοιτάζουν με φόβο το ερχόμενο έτος. Τις συνέπειες της Ουκρανικής κρίσης. Αρκετοί φοβούνται μια νέα πιο βαθιά οικονομική κρίση και για αυτό ο Νότος επιθυμεί να οπλιστεί και να προετοιμαστεί κατάλληλα για να αντιμετωπίσει κάθε αρνητικό ενδεχόμενο.