Σε προσωρινή χαλάρωση των οικονομικών της κανόνων προέβη εκτάκτως σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις σε εταιρείες που υποφέρουν από την κατάσταση στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, η Commission επικύρωσε μια προσωρινή χαλάρωση των κανόνων της για τον περιορισμό των κρατικών ενισχύσεων προς τις εταιρείες, με στόχο τη στήριξη της οικονομίας.
Οι χώρες της ΕΕ επιτρέπεται να χορηγούν επιδοτούμενα δάνεια και επιχορηγήσεις σε εταιρείες που υφίστανται τον αντίκτυπο των κυρώσεων και των ραγδαίων αλλαγών στις τιμές του φυσικού αερίου, υπό ορισμένες όμως προϋποθέσεις.
«Πρέπει να αμβλύνουμε τις οικονομικές επιπτώσεις αυτού του πολέμου και να υποστηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τους κλάδους που έχουν πληγεί σοβαρά και να δράσουμε συντονισμένα», δήλωσε η Δανή Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Οι κυρώσεις που υιοθέτησε η ΕΕ έχουν επηρεάσει την οικονομία της Ρωσίας , αλλά «επιβαρύνουν επίσης πολύ την ευρωπαϊκή οικονομία», αναγνώρισε, προειδοποιώντας ότι «αυτή η κατάσταση είναι πιθανό να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες».
Τα ευρωπαϊκά κράτη μπορούν να χρησιμοποιήσουν τρεις τύπους συσκευών για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις τους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, διευκρινίζει η Επιτροπή. Η διάρκεια αυτής της χαλάρωσης μπορεί να παραταθεί εάν είναι απαραίτητο.
Περιορισμένα ποσά οικονομικής ενίσχυσης, «σε οποιαδήποτε μορφή, ακόμη και με τη μορφή άμεσων επιδοτήσεων», είναι προσβάσιμα, έως το όριο των 35.000 ευρώ ανά εταιρεία στους τομείς της γεωργίας, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και 400.000 ευρώ σε όλους τους άλλους τομείς.
Επιπροσθέτως, επιτρέπεται η χρηματική στήριξη με τη μορφή επιδοτούμενων δανείων ή εγγυήσεων δημοσίων δανείων, εντός ορισμένων ορίων που συνδέονται με τις ανάγκες της προβληματικής εταιρείας, τον κύκλο εργασιών της και το ενεργειακό της κόστος.
Σε περίπτωση λειτουργικών ζημιών, που απαιτούν πρόσθετη στήριξη για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της δραστηριότητας, τα ανώτατα όρια μπορεί να ανέλθουν στα 25 εκατ. ευρώ, ακόμη και στα 50 εκατ. ευρώ σε ορισμένους τομείς, «όπως είναι η παραγωγή αλουμινίου και άλλων μετάλλων, υαλοβάμβακα, πολτός, λίπασμα ή υδρογόνο και πολλά βασικά χημικά». Οι προϋποθέσεις που ορίζονται για καθένα από τα καθεστώτα ενισχύσεων αποβλέπουν στον περιορισμό των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού εντός της ενιαίας αγοράς, σύμφωνα πάντοτε με την Επιτροπή