Οικονομία

ΔΝΤ Ελλάδα: Το τελικό «οκ» και από τη Γερμανία για πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ

ΔΝΤ Ελλάδα: Το τελικό «οκ» έδωσε και η Βουλή της Γερμανίας για πρόωρη εξόφληση του δανείου της Ελλάδας προς το ΔΝΤ αλλά και των διμερών δανείων της Ελλάδας με κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το τελικό «οκ» έδωσε και η Βουλή της Γερμανίας για πρόωρη εξόφληση του δανείου της Ελλάδας προς το ΔΝΤ αλλά και των διμερών δανείων της Ελλάδας με κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα με τον ΟΔΔΗΧ, την Κομισιόν, το ESM έχει δοθεί μέχρι τις 25 Μαρτίου. Παράλληλα, έχει διαμορφωθεί ένας “οδικός χάρτης” που αφορά τις πληρωμές του ελληνικού Δημοσίου.

Τι αναφέρει το πόρισμα του ESM

Ο ESM στο πόρισμά του αναφέρει πως η κίνηση αυτή «δεν θέτει σε κίνδυνο την υγιή βραχυπρόθεσμη ρευστότητα της Ελλάδας, δημιουργεί οριακά χρηματοδοτικά οφέλη για τη χώρα και δεν αποδυναμώνει τα δικαιώματα των πιστωτών EFSF/ESM. Ταυτόχρονα στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για τη χρηματοοικονομική θέση της Ελλάδας».

Πράσινο φως και από το Eurogroup

To Eurogroup το Φεβρουάριο είχε εγκρίνει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα, καθώς και μέρος των διμερών δανείων GLF με ευρωπαϊκές χώρες.”Σήμερα, εν μέσω αυξημένης παγκόσμιας αβεβαιότητας και ανασφάλειας, η Ελλάδα έκανε ένα σημαντικό βήμα ισχυροποίησης και αυτοπεποίθησής” είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Τι αλλάζει με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Μαζί με την απόφαση για πρόωρη αποπληρωμή «ακριβού» χρέους συνολικού ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, με φθηνότερο δανεισμό από τις αγορές, προκύπτει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος άνω των 180 εκατομμυρίων ευρώ για την τριετία 2022-2024.

Μόλις 1,8 δισ. ευρώ έχουν απομείνει να αποπληρώσει προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η χώρα για τα δάνεια που πήρε το 2010. Τα άλλα 5,3 δισ. ευρώ είναι μέρος από τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου το οποίο αφορά τις δόσεις για τα έτη 2022 και 2023, ύψους 5,28 δισ. ευρώ. Μπορεί τα 7,1 δισ ευρώ να φαντάζουν ελάχιστα μπροστά στα 340 δισ. συνολικού εξωτερικού δημοσίου χρέους της χώρας, αλλά είναι εξόχως σημαντικά για να μειωθεί περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους βελτιώνοντας ταυτόχρονα το προφίλ του αλλά και το κύρος της χώρας.