Μπορεί όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στον πόλεμο της Ουκρανίας και τις επιπτώσεις του εκτός των άλλων στην ενεργειακή κρίση και στην ανατίμηση των τιμών αλλά σε πολιτικό επίπεδο τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για πρόωρες κάλπες και αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Oπως σημείωσα από το πρωί του Σαββάτου σχεδιασμός για πρόωρες κάλπες και ειδικά πριν από το καλοκαίρι όπως κάποιοι διέρρεαν δεν υπάρχει.
Σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη όπου υπάρχουν αλλαγές στο γεωπολιτικό παιχνίδι και η κοινωνία έχει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια δεν μπορεί να υπάρχει πλάνο εκλογών. Εξάλλου και το μείγμα των μέτρων στήριξης που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν προεκλογικό, τουναντίον θα έλεγε κανείς λογιστικό. Στήριξη των πολιτών μεν αλλά πάνω στις αντοχές της οικονομίας δε.
Είναι σαφές πως το κυβερνητικό επιτελείο παρά τις κατά καιρούς κρίσεις που έχει να αντιμετωπίσει προχωράει με σχεδιασμό 4ετιας. Φυσικά κομβικό ρόλο σε όλο αυτό τον σχεδιασμό έχει και μια βοήθεια από την ίδια την ευρωπαϊκή ένωση, ειδικά στο θέμα του φυσικού αερίου.
Αλλαγή
Την ίδια ώρα όμως η αλλαγή του εκλογικού νόμου ή καλύτερα η διόρθωση του εκλογικού νόμου είναι πλέον πάνω στο τραπέζι αφού οι συνθήκες και τα δεδομένα έχουν αλλάξει μετά και την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και τις αλλαγές στο διεθνές παιχνίδι. Οι καιροί απαιτούν σταθερές κυβερνήσεις είναι το μήνυμα από το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Σε αυτό το πλαίσιο έχουν γίνει ήδη συζητήσεις για την ψήφιση μιας διάταξης όπου θα δίνει ακόμα 10 έδρες στο πρώτο κόμμα, πέρα από το μπόνους των 40 εδρών με την προϋπόθεση ότι θα έχει διευρυμένη διαφορά από το δεύτερο, για παράδειγμα τουλάχιστον 5 με 6 μονάδες.
Έτσι πέρα από τις 40 έδρες που προβλέπει ο εκλογικός νόμος που θα ισχύσει στις δεύτερες κάλπες εφόσον δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση στις πρώτες που θα πραγματοποιηθούν με την απλή αναλογική τότε το κόμμα που θα κόβει με διευρυμένη διαφορά το νήμα θα παίρνει μπόνους άλλες 10 έδρες.
Σε αυτή περίπτωση θα κλειδώνουν 50 έδρες για το πρώτο κόμμα και παράλληλα αυξάνονται συντριπτικά οι πιθανότητες για μια σταθερή κυβέρνηση.