Focus

Αλεξέι Μορντάσοφ: Πώς ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας μπορεί να βρει κλειδαρότρυπα και να «γλιτώσει» τις κυρώσεις

Αλεξέι Μορντάσοφ: Οι ιταλικές Αρχές προχώρησαν στη δέσμευση της θαλαμηγού του «Lady M»

Ο Ρώσος ολιγάρχης, ο οποίος προσπάθησε «να σώσει» την ταξιδιωτική εταιρεία Tui αντλώντας μετρητά, σε μία περίοδο κατά την οποία, η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία υπέφερε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το όνομά του συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους Ρώσους μεγιστάνες που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τις 24 Φεβρουαρίου όταν οι στρατιωτικές δυνάμεις του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν εισέβαλαν στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ιταλικές Αρχές προχώρησαν στη δέσμευση της θαλαμηγού του «Lady M».

Ωστόσο, φαίνεται πως έχει καταφέρει να αποφύγει το «πάγωμα» του μεριδίου του, αξίας 1,1 δισ. ευρώ, στην Tui. Σύμφωνα με τον Guardian, αφού ο Μορντασόφ συμπεριελήφθη στις λίστες των κυρώσεων, πούλησε ένα μεγάλο μέρος του μετοχικού του μεριδίου στην Tui (το 29,9%) στην εταιρεία Ondero, με έδρα τον φορολογικό παράδεισο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων.

Το πάγωμα

Η Tui ανακοίνωσε ότι οι μεταβιβάσεις έγιναν στις 28 Φεβρουαρίου, την ημέρα δηλαδή που ο Μορντασόφ μπήκε στην λίστα των κυρώσεων της Ε.Ε. Βάσει των κυρώσεων, ολόκληρο το μερίδιό του στον μεγαλύτερο τουριστικό όμιλο του κόσμου θα είχε «παγώσει», δηλαδή ο ίδιος δεν θα μπορούσε ούτε να πουλήσει τις μετοχές του, ούτε να πάρει τα μερίσματα. Παράλληλα, θα αδυνατούσε και να ψηφίσει στο Δ.Σ. της εταιρείας ή να εκμεταλλευτεί τα κέρδη από το μερίδιό του στην εταιρεία με οποιονδήποτε τρόπο. Όπως αναφέρει ο Guardian, ο ίδιος παραιτήθηκε από το Δ.Σ.της Tui στις 2 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, η Tui επιβεβαίωσε ότι το μικρό μερίδιο που πέρασε στην Severgroup, αξίας 185 εκατ. ευρώ, έχει «παγώσει». Ο όμιλος σημείωσε όμως ότι δεν ξέρει ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες της εταιρείας Ondero και εάν το μερίδιο που κατέληξε εκεί υπόκειται στις κυρώσεις της Δύσης.

«Δεν μπορούμε να κρίνουμε εάν και πώς επιβάλλονται οι κυρώσεις εκεί. Η Tui θα ήθελε απλώς να λάβει ενημέρωση εάν υπάρχει μέτοχος πλειοψηφίας (στην Ondero). Οι υποχρεώσεις ενημέρωσης με βάση το δίκαιο της κεφαλαιαγοράς στην Γερμανία εφαρμόζονται σε όλους τους μετόχους εταιρειών, ανεξαρτήτως της έδρας τους» ανέφερε εκπρόσωπος της Tui, σημειώνοντας πως «Η εταιρεία δεν μπορεί να εξετάσει το ζήτημα ή να εντοπίσει τους μετόχους της Ondero, καθώς η Tui και η γερμανική εποπτική αρχή BaFin δεν έλαβαν ενημέρωση σχετικά με επιπλέον δικαιώματα ψήφου».