Άποψη

Η αγωνία του «τερματοφύλακα» Μητσοτάκη πριν το «πέναλτι» του κατώτατου μισθού

Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr, για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις επιδράσεις της, στο επιχειρηματικό, αλλά και στο πολιτικό πεδίο.

Η δέσμευση του πρωθυπουργού για την αύξηση του κατώτατου μισθού την ημέρα της εργατικής τάξης 1η Μαΐου, είναι δεδομένη. Και όπως λένε και στενοί του συνεργάτες «δεν αλλάζει».

Το ύψος αλλά και οι αντιδράσεις που αυξάνονται από τον επιχειρηματικό και όχι μόνο, κόσμο δημιουργούν σοβαρά τροχοπέδη. Η έκρηξη του πληθωρισμού, οι τρομακτικές αυξήσεις, η προοπτική της αύξησης του ποσοστού ανεργίας έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες.

Ο επιχειρηματικός κόσμος δείχνει να αντιδρά. Εκτιμώντας πως μια αύξηση του κατώτατου που θα πληρωθεί εξ ολοκλήρου από τους επιχειρηματίες, θα μειώσει την ίδια στιγμή σοβαρά τη κίνηση της αγοράς υπό το φως των σημερινών δεδομένων και θα δημιουργήσει αναγκαστικά πεδίο απολύσεων.

Καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της αγοράς και της εθνικής οικονομίας, με μειωμένα ποσοστά κέρδους θα ρίξουν ενώπιον μεγάλων δυσκολιών αντιμετώπισης. Θεωρούν δε, πως μια λελογισμένη κίνηση σε βάθος χρόνου ίσως να αποτελούσε τη Σολομώντεια λύση.

Η κυβέρνηση όμως και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης διακρίνουν πως είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Θεωρείται κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα της οικονομίας. Η συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους θα πρέπει να ολοκληρωθεί λίαν συντόμως για να είναι δυνατή η εξαγγελία του πρωθυπουργού τη Πρωτομαγιά.

Ήδη υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για το ύψος της αύξηση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως αν δεν είναι ανάλογη του ποσοστού πληθωρισμού κινδυνεύει να αποτελέσει παγίδα σε πολιτικό, επικοινωνιακό, κοινωνικό αλλά και μικροοικονομικό επίπεδο.

Το κλίμα επίσης του παρόντος δεν είναι αρνητικό στις συζητήσεις. Επιδιώκεται από όλες τις πλευρές να βρεθεί η χρυσή τομή. Κάτι που ενώ δεν φαίνεται να ανησυχεί πως θα είναι δυνατή την ίδια στιγμή οι πιέσεις που ασκούνται είναι ισχυρές.

Πολλά παίζονται στην επόμενη σύνοδο κορυφής σε τέσσερις ημέρες. Το ενδιαφέρον εδράζεται στη προοπτική της ανεύρεσης μιας ευρωπαϊκής λύσης για τη χονδρική αγορά προμήθειας φυσικού αερίου. Τα υπόλοιπα θα είναι συνεπαγωγή αυτής της λύσης.

Αλλιώς η χώρα εισέρχεται σε στενωπό. Με πολλαπλές επιπτώσεις. Κυρίως σε οικονομικό και… πολιτικό επίπεδο.