Στην 24η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία σε μία επίδειξη δύναμης χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους «στιλέτο» για να πλήξουν υπόγεια αποθήκη οπλισμού, με πυραύλους και πυρομαχικά στη δυτική Ουκρανία.
Ρωσικό μαχητικό MiG-31 εκτόξευσε υπερηχητικό αερο-βαλλιστικό πύραυλο αέρους-εδάφους Kh-47M2 Kinzhal («Στιλέτο»).
Η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά σήμερα, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Αν και το πρακτορείο Reuters, από την άλλη πλευρά, σημειώνει ότι δεν έχει ακόμη καταφέρει να επαληθεύσει τις σχετικές ρωσικές ανακοινώσεις.
«Στις 18 Μαρτίου», το αεροπορικό πυραυλικό σύστημα Kinzhal με υπερηχητικούς αεροβαλλιστικούς πυραύλους κατέστρεψε μεγάλη υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών αεροπορίας των ουκρανικών στρατευμάτων στο χωριό Ντελγιάτιν στην περιοχή του Ivano-Frankivsk», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Τι είναι ι υπερηχητικοί πύραυλοι – Ποια τα χαρακτηριστικά τους
Οι υπερηχητικοί πύραυλοι εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς στον αέρα και «πιάνουν» ταχύτητες πολλαπλάσιες εκείνης του ήχου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταρριφθούν από τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας, σύμφωνα με τη Μόσχα.
Μάλιστα ο Πούτιν το έχει χαρακτηρίσει ως «ιδανικό όπλο», ενώ παρουσιάστηκε επισήμως από το 2018. Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται, ωστόσο, να έχουν χρησιμοποιήσει υπερηχητικούς πυραύλους και στη Συρία από το 2016 και μετά.
Οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να πετάξουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα με 10 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτήν του ήχου, περίπου 12.500 χλμ. την ώρα. Πράγμα που σημαίνει ότι κανένα υπάρχουν αντιπυραυλικό σύστημα δεν μπορεί να τον εντοπίσει.
Θεωρούνται πιο ευέλικτοι από τους συμβατικούς και πιο ικανοί να αποφύγουν αναχαίτιση από την αεράμυνα.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε για να πλήξει την αποθήκη όπλων στην Ουκρανία είχε τη δυνατότητα να φτάσει στόχους σε βεληνεκές μεγαλύτερο των 2 χιλιομέτρων.
Όπως είχε γίνει τότε γνωστό, το συγκεκριμένο όπλο θα χρησιμοποιούνταν για τον εξοπλισμό καταδρομικών και υποβρυχίων.
Η Ρωσία, η Κίνα, οι ΗΠΑ και ακόμα πέντε χώρες εργάζονται για την τεχνολογία υπερηχητικών πυραύλων.