Κόσμος

Ουκρανία: 80 και πλέον νεκροί στο Μικολάεφ – Άγριες μάχες μέσα σε πόλεις

Οι διαπραγματεύσεις απογοητευτικές,  διακρίνονται από στασιμότητα, ενώ το σφυροκόπημα της Ρωσίας, οι ανηλεείς επιθέσεις και οι άγριες μάχες δεν επιβραδύνονται στιγμή. Πρόκειται για έναν πραγματικά άγριο πόλεμο. 

Εικόνες φρίκης, στο Μικολάεφ της Ουκρανίας, όπου μαίνεται όλο και αγριότερος ο πόλεμος, που ξέσπασε με την ρωσική εισβολή στη χώρα στις24 Φεβρουαρίου 2022. Τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους στο Νικολάεφ από ρωσική πυραυλική επίθεση, αλλά αναμένεται δυστυχώς οι νεκροί, να είναι περισσότεροι. Οι δύο πύραυλοι έπληξαν στρατώνες και πολίτες, που είχαν παρουσιαστεί για να εκπαιδευτούν και να πολεμήσουν.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της περιφέρειας αυτής της Ουκρανίας, Βιτάλι Κλιμ, είναι σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης από το πρωί στο σημείο όπου οι ρωσικοί πύραυλοι σκόρπισαν θάνατο και καταστροφή.

Σοκ και δέος για την Ευρώπη και τον κόσμο – Εικόνες φρίκης καταγράφουν τα διεθνή δίκτυα

Τις πληροφορίες για τους δεκάδες νεκρούς επιβεβαίωσαν και δημοσιογράφοι της σουηδικής εφημερίδας Expressen. Όπως ανέφεραν, γύρω στις έξι χθες το βράδυ τοπική ώρα, «δύο ρωσικά μαχητικά φαίνεται ότι έριξαν πέντε βόμβες», καταστρέφοντας αρκετά κτίρια στους στρατώνες.

Ο Βιτάλι Κιμ ανέφερε στο λογαριασμό του στο Telegram ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να δώσει ακριβή στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, αλλά πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 80 νεκρούς και άλλους 200 τραυματίες Ουκρανούς στρατιώτες. Οι διασώστες στο σημείο προσπαθούν με φτυάρια, αλλά και τα χέρια τους να απελευθερώσουν τους επιζώντες που έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια των κτιρίων.

Εννέα νεκροί σε ρωσικούς βομβαρδισμούς στα περίχωρα της Ζαπορίζια

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικούς βομβαρδισμούς στα περίχωρα της Ζαπορίζια όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Ανατόλι Κούρτιεφ. Ανακοινώθηκε δε, εκτεταμένη απαγόρευση κυκλοφορίας στην ουκρανική πόλη.

Ο Κούρτιεφ είπε ότι η Ζαπορίζια αντιμετώπισε επιθέσεις από ρωσικά στρατεύματα με όλμους, τανκς, ελικόπτερα και πυραυλικά συστήματα τις τελευταίες ημέρες.

Η 38ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη ισχύει από τις 4μμ τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας.

Επικίνδυνη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις, που βαλτώνουν με το σφυροκόπημα να συνεχίζεται

Από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου έχουν λάβει χώρα αρκετοί γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών Ουκρανίας και Ρωσίας και είναι δύσκολο να αποτιμηθεί τι πρόοδος έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής.

Οι διαπραγματεύσεις απογοητευτικές,  διακρίνονται από στασιμότητα, ενώ το σφυροκόπημα της Ρωσίας, οι ανηλεείς επιθέσεις και οι άγριες μάχες δεν επιβραδύνονται στιγμή. Πρόκειται για έναν πραγματικά άγριο πόλεμο.

Με τις διαπραγματεύσεις να βαλτώνουν, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε έκκληση τη νύχτα, για “έντιμες συνομιλίες”.

Προ ημερών oι Financial Times έφεραν στο φως ένα πιθανό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων που θα περιλάμβανε την παραίτηση της Ουκρανίας από τις ενταξιακές της φιλοδοξίες στο ΝΑΤΟ και μια δέσμευσή της ότι δεν θα φιλοξενήσει δυτικές στρατιωτικές βάσεις, στρατεύματα ή όπλα στα εδάφη της με αντάλλαγμα προστασία από τη Δύση.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Ρώσων διαπραγματευτών είπε χθες Παρασκευή ότι οι δύο πλευρές έχουν φέρει τις θέσεις τους «όσο το δυνατόν πιο κοντά» αναφορικά με την πρόταση για το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας, Αλλά από το Κίεβο εμφανίστηκαν λιγότεροι αισιόδοξοι αναφορικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, με τον σύμβουλο του Ζελένσκι, Μικαϊλο Ποντόλιακ, να δηλώνει ότι δεν έχουν αλλάξει οι θέσεις της χώρας του κι ότι οι δηλώσεις της ρωσικής πλευράς απηχούν μόνον τις δικές τους αξιώσεις.

Η Ρωσία κλιμακώνει τις επιθέσεις της με τη χρήση υπερηχητικών πυραύλων

Κι ενώ οι δυνάμεις του Πούτιν κλιμακώνουν τους βομβαρδισμούς το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι Kh-47M2 Kinzhal για να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη στην Ουκρανία καθώς και εξοπλισμός ραδιοεπικοινωνιών και κέντρα αναγνώρισης κοντά στο λιμάνι της Οδησσού.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach, είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Μόσχα.

Μάχες στους δρόμους της Μαριούπολης –  Πολεμούν σπίτι με σπίτι πια, στο κέντρο της πόλης

Με τους φιλορώσους αυτονομιστές και τις ρωσικές δυνάμεις να σφίγγουν ακόμη περισσότερο τον κλοιό στη Μαριούπολη, οι μάχες έχουν μεταφερθεί πλέον στους δρόμους της πόλης, όπου πάνω από 350.000 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι με λιγοστά τρόφιμα και νερό.

Ανθρωπιστική καταστροφή έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή (και) στη Μαριούπολη. Από τις 16.00 της 19ης Μαρτίου έως τις 06.00 της 21ης Μαρτίου επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη σύμφωνα με την ουκρανική στρατιωτική διοίκηση, καθώς οι μάχες έχουν φτάσει στο κέντρο της πόλης με τους αμάχους παγιδευμένους στα πυρά.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι ενδεικτική των μαχών οικοδομικό τετράγωνο με οικοδομικό τετράγωνο, γειτονιά με γειτονιά, σπίτι με σπίτι, όπως τόνισε ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ Σταύρος Ιωαννίδης, καθώς η πόλη έχει γίνει ουσιαστικά εμπόλεμη ζώνη.

Οι κάτοικοι το πρωί προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν νερό και φαγητό θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο, καθώς οι μάχες μαίνονται στο κέντρο.

Χιλιάδες οι νεκροί της ισοπεδωμένης πόλης  – Εγκλωβισμένοι άμαχοι στο βομβαρδισμένο θέατρο

Η ουκρανική πλευρά κάνει λόγο για 2.000 με 2.500 νεκρούς αμάχους στη Μαριούπολη. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το 80% των σπιτιών της πόλης έχουν υποστεί ζημιές ενώ περίπου 1.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν παγιδευτεί στο καταφύγιο του θεάτρου που βομβαρδίστηκε, την περασμένη Τετάρτη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς στρατεύματα της Ρωσίας σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Μαριούπολη.

Όπως δήλωσε στο BBC ο δήμαρχος της στρατηγικής σημασίας πόλης της Ουκρανία, Βαντίμ Μποϊτσένκο οι οδομαχίες αυτές εμποδίζουν τις προσπάθειες διάσωσης των εγκλωβισμένων στο υπόγειο του θεάτρου, που βομβαρδίστηκε την Τετάρτη. Χθες οι τοπικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι 130 άτομα κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από το κτίριο, αλλά ότι πάνω από χίλια παραμένουν μέσα. Σύμφωνα με τον Μποϊτσένκο, 40.000 κάτοικοι κατάφεραν να φύγουν από τη Μαριούπολη το τελευταίο πενθήμερο κι άλλοι 20.000 περιμένουν να απομακρυνθούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο